|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
|
Тема
|
Образование и интелигентност
|
|
| Автор |
filmfest (temperament) |
| Публикувано | 09.03.14 10:08 |
|
|
Знам, че според Жан Пиаже един френски психолог, свойство на интелекта е да влиза в равновесие в средата, която го заобикаля. Така той стига до становището, че например едно дете проявява това свойство на интелект именно в случаите, когато успее да се съобрази със заобикалящата го среда. Така, че то макар и още бебе проявява интелект не, като хленчи или плаче или се хихика, а когато успее само да се уравновеси в изменящата се среда. Разбира се става въпрос за дете до 3 годишна възраст.
А пък Виготски-един друг руски психолог, стига до заключението, че има разлика между човек, който учи и който не учи. И тя се крие в това, че един човек, който учи, набира знания без опит после, като навлезе в съответната среда за кратко време си пробива път в практиката. За разлика от него-този, който не е учил трябва едва ли не да мине по пътя на опит-грешка и едва тогава да увладее практиката. Така излиза, че който учи макар и без опит после той прогресира сто пъти по-бързо от този, който не е учил.
Въпросът ми е, спохождали ли са Ви се такива моменти да забележите дете, което проявява интелект? В какъв случай и в какъв аспект сте срещнали тази негова проява? Защото Жан Пиаже не дава никакви примери, а неговите основания са само теоретични. За това ми е интересно да разбера от Вашите наблюдения дали сте срещали основание за неговите схващания по същество при случайния Ви допир с някое дете.
И другото нещо на Вас случвало ли Ви се е да трупате знания без опит и после изведнъж да сравните резултатите от Вашата практика за разлика от човек, който не се е развивал теоретично в същата насока. Имате ли подобни случки в живота? Ако искате давайте примери или реални ситуации от живота в такъв аспект, когато сте успявали само с теоретичните си знания без никакъв опит да изгреете и да се наложите по такъв начин.
| |
|
|
|
Случвало ми се е без да имам опит да се справя в ситуация...Тук има и идеята за наблюдателност, усет, хладнокръвие, лични умения...
Във всички случаи е добре да си подплатен със знания, а те формират и начин на мислене, който в някои случаи може да помогне и в по-непознати области.
| |
|
Тема
|
Re: Образование и интелигентност
[re: Baldrian]
|
|
| Автор |
filmfest (temperament) |
| Публикувано | 10.03.14 11:53 |
|
|
Във всички случаи е добре да си подплатен със знания, а те формират и начин на мислене, който в някои случаи може да помогне и в по-непознати области.
А случвало ли ти се е да се запознаеш с нещо само на теория и така да ти се е случило в живота на практика, че при състезание с друг с тази теория да си го надвила? Имаш ли такъв пример в живота си?
| |
|
|
|
Имам, но той е по-скоро изключение от правилото...
А на теб?
| |
|
Тема
|
[re: Baldrian]
|
|
| Автор |
filmfest (temperament) |
| Публикувано | 10.03.14 12:56 |
|
|
Аз веднъж започнах да чета един наръчник за сваляне на жени. После влязох в един общ чат и там имаше една ексцентрична дама и започнах да прилагам сведенията от наръчника. И другите потребители направо ми завидяха, те изостанаха назад, а дамата беше запленена. Между другото това беше време в което момичетата от чатовете спокойно си даваха скап за видео връзка, без още да е станал досаден. Но аз тогава не си бях купил камера и само си початихме в скайп.
Това е само пример. А искам да науча и за други примери. Защото аз като съм чел наръчника за флирт не съм облагородил мислите си за нажния пол. Само се научих да завоалирам нищо повече.
| |
|
Тема
|
[re: filmfest]
|
|
| Автор |
Vitalite (флуидна) |
| Публикувано | 10.03.14 13:14 |
|
|
Само си се научил да прелъстяваш - дори без реално да харесваш и цениш жените?
| |
|
Тема
|
[re: Vitalite]
|
|
| Автор |
filmfest (temperament) |
| Публикувано | 10.03.14 13:24 |
|
|
Точно за това говоря. Нещо човек да научи само на теория. И съответно, като възникне случай, понеже е учил напредва усилено за разлика от тези които са около него, който не са. Защото не им е трябвало да се занимават с излишни главоблъсканици, които само да им затормозяват мисленето. По същия начин аз реално не съм харесвал или ценял съответната дама. Само съм я прелъстил в името на теорията.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Vitalite (флуидна) |
| Публикувано | 10.03.14 13:30 |
|
|
Изпита ли удовлетворение? Запита ли се как се чувства тя?
| |
|
Тема
|
[re: Vitalite]
|
|
| Автор |
filmfest (temperament) |
| Публикувано | 10.03.14 13:38 |
|
|
Както казах ставаше въпрос за сваляне на ексцентрично момиче, което е интересно само по себе си за мен. В този смисъл може да се каже, че изпитах известно удовлетворение, тъй като за миг се докоснах до нейната ексцентричност. Аз иначе нямаше, защо да се запитвам, как иначе се чувства тя при това положение. Защото след това вкарах просвета в общуването ни, което до известна степен разкри моите карти.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Vitalite (флуидна) |
| Публикувано | 10.03.14 13:41 |
|
|
Съчетал си интерес към личността, образование и интелигентност - това е прелъстяващо само по себе си, вложил си желание. Какво се случи със страстта?
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
|
|
|