|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
|
Тема
|
"Да си свободен значи
|
|
| Автор |
Lucky Eva (независима) |
| Публикувано | 24.01.14 21:29 |
|
|
да си сам на пустинен остров. И пак не си напълно свободен, защото зависиш от тялото си, от времето и от условията за живот на този остров, но като си сам, значи не може да се възпроизведеш, следователно след известно време ще умреш и няма да оставиш нищо след себе си. Следователно, свободата е измислено понятие към което всички ние се стремим от куртоазия или да прикриваме маниите и желанията си."
Това са думи на наш приятел, който ни беше на гости и разсъждавахме за свободата, любовта, личния избор и други екзистенциални въпроси.
Какво мислите за свободата?
| |
|
|
|
Химера е малко...
Има максимум възможна свобода според обстоятелствата...
Ако вземем примера с острова...Озовал си се на пустинен остров, зависим си от условията на живот, няма да се възпроизведеш, няма да оставиш нищо след себе си...Това обаче не ти пречи, не си подтиснат, самотен, депресиран...напротив- в мир си, самодостатъчен си, ведър си, не искаш да се възпроизвеждаш...Според тези условия си максимално свободен...
Представи си, че си открил неподозирани потенциали, открил си идеалната медитация, телепатията, безтелесно пътуване в пространството...научил си езика на животните и птиците...абе в мир си...
само философствам...Трудна работа е...На върха на копието
И моята свобода може да е съвсем различна от твоята свобода...
| |
|
|
|
Свободата се случва в съзнанието. И крайно ограничените външни условия могат да допринесат за нея.
| |
|
|
|
Възможна ли е свободата, щом сме социално-свързани?
Има толкова мисли, есета, прокламации свързани със свободата, но тя е нещо непостижимо и като че ли е просто една мечта за независимост. Има една прословута мисъл, че любовта бих заменил за свободата, но всичко това са просто думи и моментни желание да се отървем от нещо.
Като изтъкваме, че искаме да сме свободни, това не е ли начин да се отървем от някой или нещо, което ни дотяга?
| |
|
|
|
Искаме да сме свободни от някой и нещо...Абсолютния абсолют, абсолютната свобода...Малко непозната територия ни е сякаш...
Тук на тази зема, при тези условия е относителна и субективна...Но какво и е лошото на субективната свобода?
| |
|
|
|
Уау... страхотна тема...
Ако съм сам на пустинен остров - не се шегувам - жадувам да изживея подобно нещо... няма да скучая или да бъда самотен дори и за миг - давам дума. Естествено, че който се е родил на тази земя - не е свободен - затова се бях отказал от ника си... но уви... вече клубарите вече ме бяха възприели така и се прекръстих наново макар и напълно погрешно
Всеки зависи от много различни неща. Настроението ни зависи от много фактори, поведението също. Всички сме зависими и ако някой каже, че се е освободил ама напълно - трябва да не е от този свят... трудно ми е да го повярвам.
Свобода, съвършенство, духовност - това са трите думи - на които и до ден днешен търся смисъла - но не го намирам. Всичко е твърде относително и зависи от субективни неща. Много красиво звучат - няма спор... но като се огледам около мен - никой не ги е достигнал - и аз включително. За мен до момента това си остават абсолютни химери и идеали... но за съжаление нищо реално. Както и да е... има време - може пък да открия отговора...
За моя радост се уча доста бързо и не прикривам нищо - това съм, което съм... имам си плюсове, имам си минуси и с това съм завъртял колелото... приел съм всичко това за част от мен и честно - живея в хармония със себе си... макар и доста често нямам хармония с останалите... и тук в тази точка имам противоречие със самия себе си - но какво да се прави - аз съм широка душа и приемам и това и живея с него
| |
|
|
|
Доколко свободата може да се случи в съзнанието и при какви обстоятелства?
Можеш ли да опишеш конкретно усещането за свобода в съзнанието?
Ако си ограничен от външни обстоятелства, ако нямаш пари да се издържаш, ако нямаш работа, ако нямаш добри условия да се храниш, можеш ли да бъдеш свободен?
И другият вариант - ако имаш работа, ако трябва да се грижиш за себе си и семейството си, можеш ли да бъдеш свободен, понеже работата и грижите налагат отговорности и ограничения?
| |
|
|
|
Тя не е лоша, даже е прекрасна мисъл или желание да си свободен, но в действителност дали съществува?
| |
|
|
|
Аз като се замисля, съм се чувствала най-свободна, когато съм била най-безотговорна. Знам, че звучи гадно и сигурно няма нищо общо със свободата, обаче такова ми е било усещането.
| |
|
|
|
Според мен това няма такова значение
Има определени състояния, при които наистина имаш усещане за безметежност, неподвластност и блаженство...- най-лесно ми е да ти дам пример с оргазма.
Интересни са разказите на хора, преживяли клинична смърт след това...Слушала съм няколко...Тоест в други измерения и състояния може би има...
Към момента се стремим към личната и субективната...Ако не приемаш ограниченията като пречка си относително свободен.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
|
|
|