|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
Тема
|
дали все пак, корена на злото не е в парите?
|
|
| Автор |
aiumi () |
| Публикувано | 20.01.14 14:07 |
|
|
днес във фейса ми се появи ето това:
не коментирам сега автентичността - просто беше повод да се замисля...
винаги съм възприемала парите само като едно удобство, универсален еквивалент и т.н.
а всичко, в което ги обвиняват - като проблем на хората, които боравят в тях,
но не е точно така, май... :)
| |
|
Тема
|
Re: дали все пак, корена на злото не е в парите?
[re: aiumi]
|
|
| Автор |
repose (СъН) |
| Публикувано | 20.01.14 15:49 |
|
|
е в хората си е проблема,
ако няма алчност, ако хората не мислеха, че самочувствието и щастието им зависят от количеството на парите, и нещата, които могат да си позволят с тях щеше ли да съществува проблема?
или пък ако не мислеха, че могат да не работят, и от някъде да им падат пари/откраднати, изпросени, припечелени с измами, далавери или проституция/
универсален еквивалент са парите и удобство.., но някои хора, а както се видя и маймуни искат да им е по-удобно
Сън ли на разсънване сънувам?
Нов ли е наистина светът?;-)
| |
|
Тема
|
Лъжа и дезинформация на превода
|
|
| Автор |
Цар Из род (познат) |
| Публикувано | 20.01.14 16:37 |
|
|
"Но най-важното, отбелязват експериментаторите, маймуните се се сдобили с такива черти на характера, които не са наблюдавани по-рано – алчност, жестокост и ярост в опазването на парите си, подозрение един към друг."
Никъде в английския текст нито в публикацията, която може да се изтегли в PDF формат не се споменава такова нещо нито нещо аналогично по смисъл. Българският текст си позволява меко казано груба лъжа, манипулация и дезинформация.
Кретенчето, дето е направило бот-никовете да се връщат автоматично да му изсъхнат ръчичките дано!
| |
|
|
|
Американските учени провеждат експеримент за въвеждане на „трудови “ отношения в малко общество на капуцините. Те предложили в клетката „работа“ и „универсален еквивалент“ – пари. Работата се състояла в това да се дърпа един лост със сила от 8 кг. Значителни усилия за малките маймуни. Това за тях е истински неприятна работа.
За всяко дърпане на лоста маймуната получавала чепка грозде. След като капуцините научили простото правило „работа = награда“, бил въведен междинен агент – цветни пластмасови кръгове. Вместо грозде те получавали жетон с различен „номинал“. За бял жетон можело да се купи от хората чепка грозде, за син – две, за червен – чаша сок и така нататък.
Този експеримент е опорочен в замисъл. Дърпането на лост няма никакъв смисъл за маймуната, защото този труд не и носи пряка реална полза. За разлика от човешката трудова дейност - например, носиш тухли за къща, копаеш нива за да засадиш храна, шиеш кожи, платове, за да направиш дрехи и т.н. Тоест, полагаш труд, който и без заплащане е необходим, а при необходимост може да бъде обменен с еквивалентен труд - аз ти строя къща, ти ми шиеш дрехи.
После - срещу дърпане на лост, напълно безсмислено действие за маймуната, и дават храна наготово. В естествена среда маймуната полага труд, за да си намери храна, и то, далеч по-сериозен от дърпането на лост. Тоест, силовите и усилия имат реална цел и са пряко възнаградени. В експермента просто мамунекът е дресиран. На същия принцип могат да го дресират да не пипа решетката, като и пуснат ток или да изтърпи токов удар, ако иска да яде.
Този експеримент нищо не доказва.
Аналогично с група хора - който направи 10 лицеви опори, получава пари за порция храна. Какви трудови отношения са това?
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
osvoboden pich (ей такъв един) |
| Публикувано | 20.01.14 17:58 |
|
|
За мен специално парите са източник на блага... но самите пари не са ми цел - по-скоро благата са тези, които ме влекат... примерно пътешествия, екстремни преживявания и т.н... Парите някак си идват, минават през мен и си отиват... оставяйки като резултат един удовлетворителен и хубав живот.
Работя за пари и се радвам на спечелените гореописани неща - не мисля, че са кофти нещо - хората са тези... които изкилиферчват нещата - парите просто са средства - нищо повече - поне за мен.
| |
|
|
|
Единият маймун е дресиран, но другите сами си изработват поведението и точно това поведение се изследва.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Mrany (Мръни) |
| Публикувано | 20.01.14 21:19 |
|
|
Страхотно.
Това доказва, че животните са умни поне колкото нас. Просто явно не са имали досег с парите досега, за да еволюират.
Или просто не са имали неравномерно разпределение на благата. Докато пре хората явно е било обратното. Пък и алчността и завистта явно са с нас още преди самите пари. Даже е възможно точно тези човешки характеристики д аса способствали за изобретяването на идеята за парите.
Това само показва колко нисша форма на живот сме, ако трябва да се погледнем духовната си страна.
Това е моето виждане. Не го налагам на никого. Просто го споделям.
| |
|
Тема
|
Re: Лъжа и дезинформация на превода
[re: Цар Из род]
|
|
| Автор |
aiumi () |
| Публикувано | 21.01.14 11:55 |
|
|
да, уместна забележка, не съм отваряла въобще линка отдолу,
и все пак...парите променят поведението им отношението им към разни неща,
най-малкото, започват да си "правят сметката" ;)
| |
|
|
|
в индустриалните общества не е точно така - много често хората нямат никакви впечатления от резултатите на труда си - напр. произвеждат някаква част за машина, която нито знаят къде се монтира, нито някога ще ползват.
а и тва за лицевите опори - не е вярно, че не получават - получават пари и още как - ей - глей го киро-скалата (примерно)
т.е. - възражението се отхвърля!
| |
|
Тема
|
[re: osvoboden pich]
|
|
| Автор |
aiumi () |
| Публикувано | 21.01.14 12:03 |
|
|
е така де - парите са средство за "концентриране" на блага, ако мога така да се изразя :)
и съответно - концентриране на изкушения и прочее.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|