Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:30 09.07.25 
Взаимопомощ
   >> Психоанализа и психотерапия
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Учени откриханови  
Автор СъН (REM)
Публикувано24.07.13 08:43

на какво се дължи нещастието.

Оказва се, че лошото настроение се дължи на специална молекула, сочи изследване на британски учени. Според тях протеинът CRF-1 може да е директно свързан с депресията. До този извод британците са стигнали, след като са изучавали хипофизната жлеза в мозъка с помощта на супермощен рентгенов апарат.

Именно хипофизата контролира усещанията за стрес и тревожност, способни да прераснат в депресия, посредством генерирането на специални вещества, съобщава БГНЕС. Реакцията се предизвиква от CRF-1, отделян във външните мембрани на хипофизните клетки.

Протеинът реагира на стресовите молекули, засичани от хипоталамуса – онази част от мозъка, която произвежда хормоните, контролиращи температурата на тялото, глада, настроенията, сексуалния нагон и пр.

Откритието на британските учени означава, че CRF-1 може да бъде поставен под контрол чрез медикаменти. Или по-просто казано, не след дълго хапчетата за щастие могат наистина да станат реалност.

според вас този протеин не може ли да се контролира с хигиена на мисленето, и без хапчета? ;-)

Сън ли на разсънване сънувам?
Нов ли е наистина светът?;-)

Тема Re: Учени откриханови [re: СъН]  
Автор DarkSide (of the moon)
Публикувано24.07.13 09:45

Оказва се, че лошото настроение се дължи на специална молекула ...

оказва се че съществували специални молекули ... това е нов научен факт, достоен за нобелова награда

... посредством генерирането на специални вещества ...

опа, освен молекулите, веществата също се разделяли на специални и обикновени ... интересно някой дали знае каква е разликата между молекула и вещество

Автор освободен (може би)
Публикувано24.07.13 09:49

Вярвам, че всичко започва и свършва с главата.
Както е казал мъдрецът - No Brain, No Pain.

Не знам достатъчно по въпроса, за да изкажа някакво адекватно мнение.

Тема Re: Учени откриханови [re: DarkSide]  
Автор СъН (REM)
Публикувано24.07.13 11:01

навярно е наречена "специална" защото до сега не е била открита, и няма никаква друга функция освен да ни вкарва в лошо настроение

...и от тази/тези молекула/и се изгражда "специално" вещество, което води до лошото настроение

скептицизма е препоръчителен в много случаи, но не краен

Автор Пин ()
Публикувано24.07.13 11:45

Британските учени като културен феномен

Публикувано24.07.13 12:02

а може би е специална защото е открита след опичане на мозъка с помощта на супермощен рентгенов апарат ... или пък защото във второто изречение въпросната специална молекула вече се е трансформирала в протеин със загадъчното име CRF-1

мимоходом научаваме че свръх специалния протеин се генерира от външните мембрани на хипофизните клетки и започваме леко да се чудим дали в такъв случай тези клетки нямат и вътрешни мембрани и кой знае какви ли страхотии се генерират пък там ... но за да го разберем вероятно ще ни е необходима помощта на още по-супермощен рентгенов апарат

Тема Re: Учени откриханови [re: Пин]  
Автор СъН (REM)
Публикувано24.07.13 12:08

ето че доброто настроение е налице

само че аз съм скептична и към нашите не особено грамотни журналисти, и манипулативни медии
подлагам на съмнение източниците им, подлагам на съмнение преводите им, и накрая подлагам на съмнение интерпретациите им

а мисля, че никой няма да спори за това, че много голяма част от психическия дискомфорт може да се дължи на нарушен химически баланс в мозъка

Тема Re: Учени откриханови [re: DarkSide]  
Автор СъН (REM)
Публикувано24.07.13 12:13

е човек когато е решил да намери под вола теле, винаги го намира
народна мъдрост

а колкото до журналистическия материал, вече в горния пост изказах отношението си..., което обаче не променя мнението ми, че сме в състояние чрез хигиена на мисленето, и без "хапчета на щастието", дори и без тревица, и всякакви други "патерички" да сме щастливи,
което пък не може да няма и своето биохимично обяснение

Автор Пин ()
Публикувано24.07.13 12:20

Съгласен съм за химичния баланс. Също така ми се струва съвсем достоверно, че по медикаментозен път може да се коригира химичния дисбаланс. Това обаче няма да коригира причините за него. Допускам, че химичния дисбаланс е реакция на организма към нещо, което я изисква. Притъпяването на реакцията може да се окаже не най-добрата идея в дългосрочен план. Ще се получи нещо подобно на ботокса - верно че няма бръчки но изчезва и емоцията предизвикана от мимиките.
Разбира се има тежки състояния, които пречупват човек и за преодоляването им ще бъде чудесно да се намери пътека. Но да се пие хапче като копче за изключване на лошото настроение ми се струва леко ... неодухотворено.

Редактирано от Пин на 24.07.13 12:30.

Публикувано24.07.13 12:22

а мисля, че никой няма да спори за това, че много голяма част от психическия дискомфорт може да се дължи на нарушен химически баланс в мозъка

абсолютно всяка мисъл и абсолютно всяко движение на коя да е част на тялото променя биохимическите параметри на мозъка ... в рамките на 24 часа биохимическите параметри, които сигурно са стотици, а може би хиляди, се менят постоянно, кой казва кое състояние е "баланс" кой казва кое състояние е "нарушаване на баланса"?

Освен това биохимическото състояние на мозъка по време на спринт е същото както и по време на паническа атака - дишането е същото, отделянето на едни ферменти и подтискането на други е същото, демек този толкова важен биохиомически "баланс" е същия и при двете състояния, обаче едното е нормално, а другото е болест

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.