Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 04:26 03.11.25 
Взаимопомощ
   >> Психоанализа и психотерапия
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Хубаво ли е да си мълчишнови  
Автор LookingForMySelf (търсеща)
Публикувано20.12.12 09:52

В смисъл да не си казваш мнението когато имаш такова и искаш да го кажеш.
Трябва ли да си казваме мнението само когато ни питат и когато с него няма да засегнем някой?
Аз лично имам голям проблем да си държа езика зад зъбите. Освен това не харесвам хора, които си мълчат от тактичност (с цел да не обидят или по често от страх да не ги намразят). Знам, че в някои случаи наистина трябва да си замълча и го правя, когато мнението ми не само ще обиди околния, но това ще е единственият ефект от казването - положителен няма как да има (примерно Много си грозен - защото човек нито е виновен за това, нито може да го промени).
Но защо да не си кажем мнението без да са ни питали? И защо да не обидим човек ако тази обида че доведе до осъзнаването и подобряването му (ако самият човек пожелае)?
Държа се с хората така както искам те да се държагт с мен - да са откровени. Но резултът е, че се обиждат и ми се сърдят - не осъзнават, че всъщност съм им направила добро.
Много хора ме критикуват че много говоря и ме съветват да си мълча. Но за пореден път аз съм на обратното мнение - мисля, че човек трябва да си казва мнението винаги когато прецени без да чака да го подканят.

Тема Re: Хубаво ли е да си мълчишнови [re: LookingForMySelf]  
Автор дядo (старо куче)
Публикувано20.12.12 14:07

Да си кажеш мнението е като да свалиш гарда при боксьорите. Без причина го правят само много силните и много глупавите. Първите получават овации, вторите - нокаут.

Останалите го правят само за да подлъжат противника да замахне и да се открие или за да нанесат удар.

Автор blood2 ()
Публикувано20.12.12 15:17

"Но резултът е, че се обиждат и ми се сърдят - не осъзнават, че всъщност съм им направила добро."

Ти ли правиш добро на хората, като ги обиждаш?

"Много хора ме критикуват че много говоря и ме съветват да си мълча."

Прави са. Поучи се от тях. Те са по-мъдри от теб.

Автор Baldrian ()
Публикувано20.12.12 18:50

А дали част от хората би ги интересувало твоето мнение...?

Не е заяждане.

Тема Re: Хубаво ли е да си мълчишнови [re: Baldrian]  
Публикувано20.12.12 19:59

най-вероятно не. Но имат избор да не го слушат.

Знаеш ли, че повечето хора си умират да помагат на други. А знаеш ли, че в повечето случаи помагат заради себе си, да се чувстват полезни и големите благодетели, а не толкова на др да му е добре. Доказателство, че не харесват на другите да им е добре е поведението им когато срещнат щастливи хора - само се чудят как да ги обидят и да им помрачат щастието.
Всички правим всичко за себе си в крайна сметка - на нас самите да ни е добре или да не ни е зле. Известно изключение са децата ни и близките ни, за които наистина милеем (поне някои от нас). И пак не е съвсем изключение защото пак си правим всичко заради нас самите

Автор Вида ()
Публикувано20.12.12 21:52

Аз лично имам голям проблем да си държа езика зад зъбите.

Ха, много се радвам, че'' срещнах'' човек като теб. Защото аз пък имам проблем с хора като теб.
Когато ти не си държиш зъбите зад зъбите и се бъркаш в моя живот, а това не е твоя работа, аз пък не знам защо си мълча и не смея да се защитя от твоята нахалност.

Аз не желая никой'' да ме обижда с цел това да доведе до моята осъзнаване и подобряване''. Това не е работа нито на теб, нито на никой. Ако аз реша да работя по моето подобряване, то тогава ще потърся специалисти.
Дори и много добре да ме познаваш, ти не можеш да знаеш кое е полезно за мен, кое ще ми помогне да се осъзная и т.н. Всеки човек знае само за себе си.

Автор Vitalite (флуидна)
Публикувано20.12.12 23:24

Сама си си отговорила защо е по - добре да замълчиш, ако не те питат - с изказване на мнение, което уж трябва да помогне на другия да се осъзнае(това е по твоя преценка), единствено ласкаеш самомнението си.

Тема Re: Хубаво ли е да си мълчишнови [re: Вида]  
Автор дядo (старо куче)
Публикувано21.12.12 09:14

Wrong! Sooooo wrong!

Тема Ми дай да направим един експеримент.нови [re: LookingForMySelf]  
Автор Peджинa Фaлaнджи (Лама)
Публикувано21.12.12 09:41

Чела съм ти теми няколко пъти и ми прави впечатление, че изказваниятя ти са хаотични и незрели. Първоначално си мислех, че си под 20 години. Противоречиш си често, но имаш много високо мнение за себе си, което си изградила на базата на сравнение с другите, а не на анализ на собствените си качества. Скучаеш и се занимаваш с глупости, отдаваш прекалено внимание на излишни неща.

Е, как ти харесва

Помогнах ли ти?

Тема Re: Хубаво ли е да си мълчиш [re: Вида]  
Публикувано21.12.12 11:34

Аз не желая никой'' да ме обижда с цел това да доведе до моята осъзнаване и подобряване''. Това не е работа нито на теб, нито на никой

Всеки сам си преценява кое му е работа, а не пита комшията, нали така

.

И какво - ако видиш, че някое дете бие друго не би се намесила, защото не е твоя работа ли? Или видиш, че някой рискува живота си и не би го спряла щото коя си ти да се бъркаш? Схващаш нали, че има ситуации, в които трябва да си пълен егоист, непукист дори изверг за да не се намесиш?
А на мен ако ми кажат Не ти желая мнението бъди сигурна, че никога няма да го натрапя. Но това не ми отнема правото да преценявам как да постъпя ако изрично не ми е забранено да се меся

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.