|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
За споделянето
|
|
Автор |
Ninana (съницист) |
Публикувано | 01.02.12 20:28 |
|
Натоварва ли ви споделянето?
Ако някой близък ви сподели, че таи лоши чувства към друг заради негови грешки, това може ли да окаже влияение върху постъпките ви в бъдеще?
Конкретно мен ме товари, особено емоциите, които споделят с мен близки хора.
В тази връзка днес постъпих грешно в ситуация, която ме изненада, казах едни неща, които не трябваше. Упреквам се за което, непрекъснато, че съм издала информация от първа ръка, за което си говорим само близки.
Не мога да се справя, о-о-ох боли.
| |
|
Редактирано от Пeтpaнka на 02.02.12 13:32.
| |
|
Изхвърлила съм от мисленето си понятия като лош, грешно ,грешка , както и вина ,виновен. Но ако се опитам да разсъждавам на твоя език, бих ти казала следното:
Можеш да предложиш на човека съчувствие, състрадание, разбиране ,приятелско рамо. Но същевременно да останеш неутрален в ситуацията. В смисъл не да не взимаш страна в спора , а в смисъл да останеш незасегнат, независим от чувства и емоции .Тогава разумът може да разсъждава логично,и човек намира баланса между разума и чувствата.
Ако смяташ, че има невинен, жертва, помогни му да се защити ,като му предложиш някаква алтернатива как би могъл да се защити .Ако виждаш ''виновен'', можеш да му кажеш,че не одобряваш неговите постъпки и действия.
Но никога не можеш да си сигурен кой е крив и кой е прав, защото всеки знае кое е правилното и доброто САМО за самият него.Да, човек лесно вижда чуждите грешки,но защо трябва да мрази хората заради грешките им. Човек не не е неговите грешки,нито неговите правилни постъпки , въобще човекът не трябва да се оприличава с неговите постъпки .Защото дори добрият човек понякога, дори често прави лоши неща .
Така че ако няма агресия, насилие , емоционално изнудване и прочие ''лоши ''неща,а ''някой просто таи лоши чувства към друг заради негови грешки'', ами да си ги таи! Щом като е избрал това, да си му бере последствията ,да си се трови от лошите си чувства. Проблемът си е негов .Ти защо поемаш този товар върху себе си?
Днешната мисъл-утрешна реалност.
| |
|
Благодаря, че ми писа!
Чудех се някой ще посмее ли да ми напише нещо в такава сложна ситуация между близки хора, където никой не може да остане неутрален.
На мен ми стоварват лошите си чувства спрямо свой приятел, от своя страна аз съм толкова разтревожена, че споделям всичко когато ми звъни майката на този приятел. Оплетох конците на цялата история, сигурно никой няма да иска да вижда никого, тъй както аз също не искам, докато не мине дълго време и всеки не се захване да се справя с проблема си.
На мен специално вчера ми се поразсърдиха, че всичко съм "изпяла" и нямало да споделят повече с мен, защото всичко ме шокирало. Кофти обвинение, мда. Едва ли не трябва да съм неутрален психолог в кабинет, където хората споделят всичките си лоши емоции. О,не, изглежда не ставам за тази работа, не, не мога да нося.
Но повярвайте ми, не е лесно да кажеш истината, всичко каквото ти е на сърцето, даже и друг да го е изцапал. Не, не олеква! Наранена, наранявам следващия. Наранявайки другия, наранявам и себе си.
Това разбрах в цялата ситуация, за сложността на която явно бях неподготвена.
" A difficult Relationship helps the individual to develop Patience, Tolerance and Forgiveness."МСКs
| |
|
Е, да изпееш това, което ти е споделено баш пред този, пред когото не трябва, не се сърди, но си е основателен повод за "сърдене". Макар че - да не са ти споделяли като не искат някой да разбере.
..rude & not ginger...
Редактирано от Doctor Who на 02.02.12 16:58.
| |
|
По принцип не споделям неща, които не трябва да се знаят.
Щом ти е кофти, за друг път ще знаеш. Но отговорността си е на този, който си е пуснал мислите "в оборот".
..rude & not ginger...
| |
|
Всеки знае какво трябва да направи "по принцип" и "отдалечено".
Майката те вика на кафе. Трябва да отида, да я гледам лице в лице и да лъжа, че нищо не знам, нали?
Ами нали след това ще научи все пак? Всичките проблеми ще й се стоварят като гръм от ясно небе. Как ще погледне на това, че съм дошла и съм се усмихвала и държала така, все едно не е било? Как да дойда на гости и да лъжа и да слухтя какво става? Това е много подло. Аз изпях всичко, което ми е на душата и казах, че няма да дойда. Сега съм зле. Истината наранява, но лъжата убива!
Аз се оказах между чука и наковалнята. Но прекалено добре знам сходна ситуация при родителите ми, когато нещата не им вървяха, какво е да научиш последен, че домът ти гори! Че не е имало скрито-покрито за никого, освен теб самия, който се самозалъгваш. Че приятелите са знаели всичко от-до, цялата история и никой нищо не ти е казвал и ти е правил мили очи и е душил наоколо с тайна клюкарска страст!
А за това мое приятелче, което е пуснало негативните си мисли в "оборот" пред мен, също не е света вода ненатипа, също си има мъжка криза на средната възраст, иначе щяха ли да го тресат толкова остро тези негативи и катарзиси спрямо действията от личния живот на любимото другарче?
Абе не е лесно да си жив. Грешни хора сме.
| |
Тема
|
Re: За споделянето
[re: Ninana]
|
|
Автор |
eooa (staratanova-eoa) |
Публикувано | 02.02.12 17:45 |
|
Значи, то добре, че аз те чета тука и не пиша... направо се благодари, че лично аз не пиша..
Добре, че ху-то като сухарка-критикарка пише, поне не влага емоция, щот аз ко взема да пиша, само на мат и маскара ще ми станеш.
| |
Тема
|
Re: За споделянето
[re: eooa]
|
|
Автор |
Ninana (съницист) |
Публикувано | 02.02.12 18:03 |
|
Добре, че не пишеш.
Нямам нужда да изслушвам следващото "другарче" и да поемам негативите му. Казах, че не ме бива за практика на психиатър с кабинет.
| |
|
Чакай сега,че аз малко бавно загрявам ,май нищо не съм разбрала пак и май това дето съм написала няма връзка.
Значи твой много близък приятел ти споделя ,че таи лоши чувства към друг ваш общ приятел( така ли?), защото е направил някакви лоши неща , грешки както ги наричаш. Какви са тези грешки, не казваш, сигурно не е толкова важно за разказа .Добре де ама първия твой приятел с какво е толкова засегнат от грешките на другия, какво го касаят тези грешки, ощетен ли е, наранен ли е,огорчен обиден ли е и защо?
Кво ми влиза на мен в работата ,че някой си прави грешки Всеки прави,важното е какво ще научи от тях И зависи все пак какви са тези грешки и ма ли потърпевши и засегнати от това Ако няма засегнати ще си замълча Но ако някой убий, насили ,открадне, пристъпи закона (макар че не вярвам за такива неща да са грешките на твоя приятел- отивам и изпявам начаса Други по-дребни неща не бих изпяла,не е моя работа. Така че кажи все пак за какви грешки и деяния става въпрос.
На каква майка си изпяла всичко? Майките които не умеят да се отграничават от поведението на децата си и се индентифицират с тях, приемат прекалено болезнено, понякога патологично болезнено,когато им приказваш какви лоши неща вършат децата им. Такива майки могат да се нахвърлят върху теб, те ще отречат всякаква вина на техните деца и може дори да хвърлят вината върху теб .Други умеят да те ислушат спокойно и да кажат. Да ,това е моето дете и аз го обичам. Той,тя прави много неразумни неща и аз ще направя каквото зависи от мен.
Така че познаваш ли характера , темперамента и ценностната система на тази майка, преди да й наговориш лошо за детето Й?
Днешната мисъл-утрешна реалност.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|