| 

| 

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)

| 
                   Тема
                    | 
                     Едно нещо над което се замислих току що 
 | 

|  
| Автор | 
mikri_tigri (хър мър) |  
| Публикувано | 07.09.08 01:22 |  
             |  
           | 

и което съм си мислила доста често.Колко трябва да е безумно да си мислиш,че можеш да излекуваш нещо нематериално и висше като душата и емоциите на един човек с материални неща,като например лекарства.Добре де,нали духа е този,който страдайки безропотно и ропотно дълго време,разболява тялото,за да обърне внимание на заключеното ни в рамките на материалното съзнанийце,че нещо не е наред и нещо трябва да променим.Тогава от какъв зор и кой е решил,че въздействайки на последствията ще излекува причината?Все пак таблетките антидепресанти например,са нещо материално и действат в рамките на материята,т.е. материалното ни тяло.Как точно да попитам аз трябва да стане излекуването на душата,след като тя е енергийното ни тяло,и не се поддава на законите на материята?Не са ли всички тези лекарства една голяма заблуда,и не са ли те просто изключване на връзката ни с душата,а не същинско излекуване?Просто изключване на шалтера,за да не чуваме повече че душата ни страда?Аз вярвам,че това е точно така.Поради много причини.Какво ще кажете вие,м?
  Прекрасно е да се усмихваш

|   |  

| 
                   Тема
                    | 
                     Re: Едно нещо над което се замислих току що 
[re: mikri_tigri]
 | 

|  
| Автор | 
ataraxia (минаващ) |  
| Публикувано | 07.09.08 02:07 |  
             |  
           | 

Размислите ти са много интересни. :) Зависи от гредната точка - психолозите се делят на материалисти и идеалисти. Та според материалистите няма никаква душа, а психиката е функция от дейността на мозъка. Специално за депресията, свързват я с действието на серотонина, клетъчен медиатор. Въобще ние произвеждаме вещества, отговорни за нашето настроение, например ендорфините. Всичко е въпрос на  биохимия. А и на гледна точка.   Смятам, че даже любовта е биохимия. Днес например споделих с моя приятелка колко хубаво би било, ако имаше хапче, което да лекува излишъка на любов, както и липсата на любов. Та отговори, че тогава ще сме програмирани като роботи. Същинското излекуване е в решаването на проблемите, довели до заболяването на психиката. Иначе, можем да пием хапчета до безкрайност и те да притъпяват усещането ни за света, за болката, за реалността. Специално за мен най-добрата терапия са приятелите.

|   |  

| 
                   Тема
                    | 
[re: ataraxia]
 | 

|  
| Автор | 
mikri_tigri (хър мър) |  
| Публикувано | 07.09.08 09:25 |  
             |  
           | 

А какво кара тогава тялото ни да произвежда всичките там хормони,отговорни за нашето душевно състояние,нали това са все външни фактори,някои от които материални,но повечето и по силните са също нематериални.Нали тези външни фактори,които ни влияят,се домогват до нас чрез духа ни,чрез него ние ги улавяме и обработваме.
 Не знаех,че има два вида психолози в това отношение.И не мога да си представя,че има хора,които да мислят,че ние сме само мозък и материя.А като е така от къде идва наименованието душевно болни?Това е заболяване на душата,душевен дискомфорт.

|   |  

| 

|  
           | 

Ти твърдиш, че връзката между енергийното (ET) и материалното тяло (MT) е еднопосочна?

ЕТ ----> MT

интересна теория, но твърде нереалистична!
 Връзката е по скоро така:

ЕТ <---> MT

Енергийното и материалното тяло представляват единна кибернитична система.

Следа като дадени движение на тялото или определена храна могат да подобрят духовното ти състояние (което е доказано и всеки може да пробва вкъщи), не виждам какво пречи на медикаментите да го правят? 
 Въпроса е, знаем ли ние със сигурност какво точно предизвикват медикаментите?

|   |  

| 
                   Тема
                    | 
 | 

|  
| Автор | 
NikiFin (старо куче) |  
| Публикувано | 07.09.08 18:21 |  
             |  
           | 

Нещата са доста неясни. Правиш ли разлика между дух и душа? Според мен има, но не съм много наясно каква е точно. Според Библията тялото и духът в комплект правят душа. 
 Иначе как ти е настроението може да зависи от външни въздействия, някой ти го е сговнил или приповдигнал. Но щом учените говорят за хормони на щастието и т.под. които са прекия виновник за промяна на настроението значи би трябвало да има нещо вярно в това. В крайна сметка според мен наистина всичко идва от ума, от убежденията ни, от податливостта на външни дразнители. От личен опит съм забелязала, че настроението ми много зависи от физиката ми. Примерно се чувствам депресирана. Но ако му тегля един половинчасов джигинг след това определо настроението ми се подобрява.

|   |  

| 

|  
           | 

Въпроса е, знаем ли ние със сигурност какво точно предизвикват медикаментите?

Цaр Изрод, какво е твоето мнение за медикаментите ? Лично ти би ли прибегнал до тях и в какви случаи?

|   |  

| 
                   Тема
                    | 
[re: NikiFin]
 | 

|  
| Автор | 
mikri_tigri (хър мър) |  
| Публикувано | 07.09.08 21:02 |  
             |  
           | 

Мхм,от адреналина и ендорфините.
 А към медикаментите и по скоро приложението им за лечение на заболявания на психиката съм доста скептично настроена.Най малкото защото лекуват следствието,а не причината.Медикаментите са винаги ПРОТИВНЕЩОСИ,забелязали ли сте колко лекарства са против разни неща,и колко лекарства има ЗАНЕЩОСИ.Има хапчета ПРОТИВ депресия,но няма хапчета ЗА щастие примерно.И въобще лечението на симптоми според мен никога не води до трайно излекуване,за разлика от лечението на причината.Е такива мисли ми се въртят,де да знам...Все си мисля,че трайна е само пълната хармония,която си постигнал в себе си,и само един път,който сам си извървял,ти е познат и можеш много по лесно следващия път да постигнеш това състояние.А какъв ли е пътя когато си притъпяваш сетивата с медикаменти,и знаеш ли въобще какво вършиш и с каква цел?На мен ми прилича на някаква изкуствено сътворена реалност.И не е ли после шок като се сблъскаш с действителността и пак с тези фактори,причинили ти психичното заболяване.Как успяваш да се справиш с тях следващия път?Пак с хапове?Май много се отнесох

|   |  

| 
                   Тема
                    | 
 | 

|  
| Автор | 
NikiFin (старо куче) |  
| Публикувано | 07.09.08 22:46 |  
             |  
           | 

Моето мнение е, че тялото има способности само да се пази от депресия примерно или да се излекува от нея (личен опит, доказано). Но не всички хора в момент на нужда успяват да намерят силите да се мобилизират и да излязат от гадното си състояние. Затова мисля, че в такива случаи лекарствата са полезен помощник. Защото обикновено причината за депресията примерно любовно разочарование, наистина не може с лекарства да се излекува. Но понякога ни трябва просто малко повече време за да осмислим проблема или да го позабравим, да поутихнат малко емоциите, да се посъвземем до ниво, при което можем да се поемем в ръце и да се противопоставим на депресията. Тогава хапчетата може да донесат време на  лъжливо успокоение, което именно време ни е нужно за да се уталожат депресиращите ни емоции. След което можем да спрем хаповете и сами да продължим да се борим. Знам какво е ужасна депресия и знам че трябва да се действа спешно при такова положение, защото това е в състояние дори да убие човек ако не му се противопостави час по скоро, та дори и с лекарства да е.

|   |  

| 
                   Тема
                    | 
 | 

|  
| Автор | 
ПЪTниk (оня) |  
| Публикувано | 07.09.08 23:42 |  
             |  
           | 

Може, и избор имам
 Когато ме боли глава от препиване, ама много ме боли глава и си взимам 2 аспирина. От опит зная че ще ме забили стомаха но, ще ми успокои болките в главата.
 Ами аз от 20 години насам гълтам хапчета за високо кръвно налягане и те ми го понижават, комшийката и комшията същото го правят.
 Мисля че, от вреден начин на живот, неполезен от желания , мисли и действия във физическия свят, поради тази причина са ми се стеснили кръвоносните съдове и затова имам високо кръвно налягане, а хапчетата го свалят.
 Сигурен съм, че Така Твореца чрез законите си ми два още малко шанс.
 Защо ми дава този шанс, е въпрос с повишена трудност за нас, обаче аз зная отговора и ще ти отговор принципно и с въпрос:
 Ами погледни около себе си у вас, колко стари и ненужни вещи имаш, а не ги изхвърляш, дори се грижиш за тях, почистваш ги от прах...
 И пак да питам: Ти, ако отделиш ценни средства, сили и енергии и си направиш жив човек, ще го захвърлиш ли без грижи в пепелта?
 Ти, която не си Бог и не можеш да обичаш като Него?
 Ето, за това са хапчетата и хирургическия нож, който реже крак за да спаси човека и това в него!

|   |  

| 
                   Тема
                    | 
 | 

|  
| Автор | 
jupiter7 (непознат) |  
| Публикувано | 08.09.08 10:30 |  
             |  
           | 

Много интересно - наистиан е така. Моята "теория" за лекарствата, е че те помаган отнало на тялото да се съвземе, след това на мозъка/съзнанието, импулсите и мислите- които заприщтват духа ни/. Те спомагат за освобождаване на духа, по-функциониране на мисълта, чувствата, усещането.....

|   |  
  |   

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
 |  
 |   
 |