Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 12:34 14.11.25 
Взаимопомощ
   >> Психоанализа и психотерапия
*Кратък преглед

Тема Компютри, телевизори и деца.нови  
Автор buratino (корекомски)
Публикувано16.09.05 18:01

Веднъж бях на гости при един приятел. Брат му си има малко дете. Детето играеше на някаква компютърна игра. На няколко пъти се опитах да го заговоря, но то дори не ме погледна.

По-късно във времето, в което преди показваха "Сънчо" по телевизията се появи бащата и му каза , че е време за лягане. Бях потресен от начина, по който реагира детето - започна да плаче и да се гърчи по пода! Сцената свърши бързо, защотот детето беше вкарано със сила в леглото.

Характера на работата ми е такъв , че всеки ден се срещам с поотраснали деца, които изпадат в истерия когато не могат да гледат телевизия или да са пред работещ компютър. Още по странно е , че те не реагират посъщия начин когато нямат вода, ток или храна(все пак доста по-важни от телевизията и компютрите).

Дълбоко се съмнявам, че жажадата за знания и информация "държи" тези хора пред екраните?
Ще се радвам да прочета как изглежда проблема през очите на психолога.

Тема Re: Компютри, телевизори и деца.нови [re: buratino]  
Автор Xилдerapд (психиатър)
Публикувано16.09.05 18:08

Противно на очакването за дълга реч,аз ще се опитам да бъда максимално кратка.
Става въпрос за дете,което е израстнало заобиколено от компютри или е получило компютър преди време?
Храната,водата,тока и телефона са неща,които го съпътстват от раждането.Те са вечни и неотлъчно присъстват.В детския мозък те са просто част от пейзажа.В тях няма нищо забавно,нищо интересно,нищо,което да привлече вниманието на крайно любопитния индивид.
Всичко опира до начина на живот и възпитанието.
На децата е практика да се налага времево ограничение при ползването на компютър.Защо не го предложиш на твоя приятел?

Автор Бaтko ви/чичo/дядo (Oro)
Публикувано17.09.05 00:19

Преди 100 год. когато и аз бях дете и още нямаше РС а само черно-бяла ТВ и радио положението бе абсолютно същото...... Никой от децата не искаше да си ляга....Това бе най-големия родителски проблем.
Обяснението е просто:
Необходимостта да узнаеш, да научиш повече от този толкова интересен и многообразен свят доминира над всичко..... Нищо нередно и ненормално. Но това не означава, че децата трябва да им се разрешава да стоят по цели нощи пред ТВ.

Основно задължение на родителите трябва да бъде: "До каква информация едно дете не бива да достига......още....."

Автор kem.kem. (любоп.бърборко)
Публикувано17.09.05 10:53

Децата не обичат да се откъсват от игрите си за да провеждат разговори с възрастните.
Когато преди 100 години и аз бях дете, също нямаше да обърна внимание на опиталата да ме заговори гостенка, ако в момента играя с топка напр. видът на играта не е от значение.
И защо трябваше да ме впечатлява липсата на ток..........ми аз не съм го ползувал пряко. Липсата на храна.........още по малко, категория злояд.
Когато не е имало вода.......ми кое дете се впечатлява? не мие съдове, не пере, не се къпе по собствено желание?
За откъсването от телевизора...........ми и то се получаваше трудно, знаех, че родителите ми ще останат будни и след това, пък аз да си лягааааааам

Тема Re: Компютри, телевизори и деца.нови [re: kem.kem.]  
Автор plutan (непознат )
Публикувано17.09.05 11:28

Електронните игри увличат много и седенето на децата пред компютъра може да се превърне в мания. За някой родители е удобно да оставят дето пред компютъра или телевизора дълго време за да се занимава само, докато те свършат нещо друго. И понеже аз съм между двете поколения ,когато бях дете родителите ми се занимаваха с мен. Играехме на различни игри който развиват въображението и логиката. И ми пак беше интересно. Когато дойде компютъра седях пред него доста.Най-вече заради игрите но тава бързо отшумя тъй като разрбах че си е чиста загуба на време и компютъра може да бъде използван за по-полезни неща. Затова си мисля, че децата не бива от малаки да бъдат допускани до компютъра. Не бива той да измества "здравите" нещата който би трябвало да правят децата. Всичко е въпрос на възпитание и гледна точка.

Тема Re: Компютри, телевизори и деца.нови [re: plutan]  
Автор lmBlack (Хладнокръвен)
Публикувано17.09.05 12:08

Компютърът е забавление, книга и инструмент в едно. Не бива децата да се лишават и от ползите, които могат да имат в бъдеще, но родителят трябва да контролира как и колко се ползва компютъра.

.why do they call this a word processor?
It's simple.You've seen what food processors do to food.

Тема Re: Компютри, телевизори и деца. [re: Бaтko ви/чичo/дядo]  
Автор Бaтko ви/чичo/дядo (Oro)
Публикувано17.09.05 15:08

Искам да добавя само, че е доказано от психолозите, че вечер точно преди сън децата изпадат в една еуфория или извънредна възбуда....И е трудно да бъде преодоляна от раз, за да премине детето в сън.
Затова са приказките на баба и четенето им преди лягане. Действува успокоително на съзнанието.....

Относно РС.
Няма по-добра форма за добиване на информация за света и......всичките му области и аспекти.... Много по-съвършена форма от книгите, защото дава мултимедийни представи и е много по-лесно за възприемане и абсорбиране. И се пести много време.
Но и тук както и ТВ децата трябва да се пазят от всичкото насилие, което се върши по света и се показва в най-грозните му форми. то залива програмите на ТВ ежедневно.
Едно дете няма стабилна психика още и може да се поддаде лесно на внушението че "светът е нищо друго освен едно постоянно насилие, което те дебне отвсякъде и ако искаш да оцелееш - стани насилник и ти" Медиите създават и отглеждат насилници и престъпници и изкривяват психиките на младите.....

Нима Дир-ника да не е блестящ пример за това?
Тук върлува пошлостта, интригите, злобата, завистта и насилието.
Напр. отчаяните патологични опити на някои пубери /има и такива на възраст вече/ да пречат на другите да изказват свои мнения различни от тяхните. Да се лепнат за един юзър и му копират ника и писанията и се гаврят с тях..... и изобщо цялата тая психо-патология, която всички виждат и....си траят без да реагират дори с една дума....

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.