Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 14:08 21.05.26 
Взаимопомощ
   >> Психоанализа и психотерапия
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | (покажи всички)
Тема Според  
Автор Marina (стегната)
Публикувано09.06.04 21:21

Маслоу хората имат няколко вида потребности. Те построяват пирамида, защото за да се обърнем към някоя потребност от пирамидата трябва да сме задоволили тези преди нея. На върха на пирамидата е потребността от себереализация. Много малко хора - между 3 и 5% стигат до задоволяване на тази си потребност. Те се характеризират с това, че са неконвенционални, много обичат работата си и на практика при тях няма рязко разграничаване между работа и удоволствие, не завиждат, не изпитват ревност, живеят живота си с усещане за мисия. Ако възникне проблем търсят решението му, а не виновника, не крият емоциите си, нямат предразсъдъци, толерантни са, реалисти с много силно чувство за справедливост, ефективни са, любопитни са, не се страхуват от неизвестното и от отговорност, способни са да се наслаждават на дребните неща... много може да се напише още за да се опишат тези хора... Вие познавате ли такъв човек? Аз не. А ми се иска. Струва ми се невероятно изживяване комуникацията с такъв човек.
И още нещо. Прекрасни или не, те са хора. Значи трябва да имат недостатъци. Какви са недостатъците на хората които са достигнали върха на пирамидата?

Редактирано от Marina на 09.06.04 22:15.

Тема Re: Според [re: Marina]  
Автор Ginger. (глезанка)
Публикувано09.06.04 21:39

Не им стават пишките- в мъжки вариант!
И нямат влажнст- в женски вариант!

Не познавам такива хора....абе дали въобще има такива, хм?!

Когато стане напечено, печените мацки хукват на пазар .

Тема Re: Според [re: Ginger.]  
Автор Marina (стегната)
Публикувано09.06.04 21:42

Има. Между 3 и 5% от населението.
Щом човека Маслоу казва, че има значи има.
И какъвто и да им е проблема не е сексуален. Това вече спред Фройд.

Автор Ginger. (глезанка)
Публикувано09.06.04 21:45

Е, ако Фрой е казал, 4е НЕ Е сексуален, 4е кой друг.....а да бе аз!

Ми хайде ще видим дали някой познава такъв 4овек и ще го изследваме....!

А дали са щастливи, как мислиш?!

Автор Marina (стегната)
Публикувано09.06.04 21:51

О, да. Щастливи са. И удовлетворени, и спокойни и... иска ми се да съм такава.

Автор Ginger. (глезанка)
Публикувано09.06.04 21:53

Да бе такива са, стига моля те.......те едва ли имат време за семейство примерно, щото един отдаден 4овек на работата си е изолиран от към обществени прояви!

Автор Marina (стегната)
Публикувано09.06.04 21:58

Джинджър, не ми противоречи, чедо.
Човек може да има и хубава работа която обича, и общестевни прояви, и семеен живот. Не е нужно да жертва едното за другото.

Автор ПЪTниk (ПЪТник)
Публикувано09.06.04 22:03

Какво е себереализация?
Маслоу би трябвало да е уточнил това понятие, защото моето се различава от твоето понятие за тази дума.
Маслоу трябва да е бил много наивен, ако си е мислил, че неговото понятие за тази дума е едно и също за всеки и така е прескочил същественото като се е задълбочил в посредственото.
Аз не мога да дам отговор на така поставен от вас с Маслоу въпрос, освен ако ти, скъпа приятелко не уточниш вместо него какво да разбирам под себереализация.
За мен себереализация означава човек да изпълни всички предпоставки за пълно освобождение, а такъв човек вече е освободен и от смъртта, което означава , че не е между нас и затова вие с Джинджито няма да срещнете скоро такъв човек, но нищо не се знае със сигурност

Тема Re: Според [re: ПЪTниk]  
Автор Marina (стегната)
Публикувано09.06.04 22:14

Себереализация (според Маслоу) означава това което съм обяснила в първоначалния си постинг.
Ако си постигнал нещата които са описани в него значи си се себереализирал. Грубо казано, наистина. Защото могат още много неща да се добавят. Но според мене съм очартала посоката: спокойно и адекватно приемане на действителността и хората и способност да пълноценен психически живот. Всичко това включва и много голяма свобода във всичките й аспекти. Съгласна съм.

Редактирано от Marina на 09.06.04 22:16.

Автор ПЪTниk (ПЪТник)
Публикувано09.06.04 22:31

Аз май написах ОСВОБОЖДЕНИЕ не СВОБОДА, съгласи се че между двете думи има голяма разлика.
Но щом вие с Маслоу така определяте себереелизацията, то аз познавам такива хора, н с вашите там психологични термини съм малко объркан. Пълноценен психологически живот....пълноценен според кого, защото пак се разминаваме аз и Маслоу...да не би аз да си мисля че живея пълноценен психически живот пък Маслоу да се обърка с негово си мислене.Хайде кажи ми какво му е пълноценното? Раждаш се остаряваш и умираш...и друго ли има?
Този Маслоу нормален ли е бил?
Пак според мен, пълноценен психически живот може да има само ако човек е освободен от страст, невежество и добро. Няма жив такъв човек....и какво му е пълноценното на такъв живот зависещ от тези три неща?

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2026 Dir.bg Всички права запазени.