Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 11:59 14.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Програмисти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Китайскинови  
Автор federer (Mean Machine)
Публикувано13.04.14 22:48

напоследък съм си навил да уча китайски, само говорим разбира се, не съм толкова извратен, някой има ли опит ?

примерно разбрах че "ма" казано с различна интонация може да значи "кон" или "майка" откъде идва и опасноста при изговаряне с неправилна интонация да кажеш "искам да язда майка ти" , вместо "искам да язда кон"

Тема Re: Китайскинови [re: federer]  
Автор c@t ()
Публикувано13.04.14 23:08

Дъщеря ми имаше отпаднал испански или английски, не помня, учителя бил болен за дълго. През това време учеше японски. Беше ми написала плакати, каза че това ми било името. Нейното било по-трудно, защото нямало буква Х, а КС. Аз се смея й си мисля, само ако знае аз как пиша на кирилица, набързо ще науча и някой от азиатските езици

Тема Re: Китайскинови [re: c@t]  
Автор _NiL^_ (член)
Публикувано14.04.14 03:17

В японския език буквите са срички. Няма буква С. Има букви СА, СО, СУ, СЕ, ШИ (няма СИ).. По същия начин няма буква Р. Има РА РО РУ РЕ РИ. Единствено изключение прави буквата Н. Освен НА, НО, НУ, НЕ и НИ има и Н.

Тъй като буквите са срички всички японски думи завършват винаги на гласна или на Н.

По тази причина и поради факта че отсъстват звуци като Л, Ж, В (заместват се с Р, ДЖ и Б), и сричките ЗИ, СИ, ТУ, ДУ, ХУ (заместват се с ДЖИ, ШИ, ЦУ, ДЗУ, ФУ) е много трудно да се напише неяпонско име транслитерално с японски букви и да се запази същото звучене.

Например името Живко - най-близкото по звучене ще се напише с буквите ДЖИ ФУ и КО

От друга страна името Мария се пише съвсем лесно с буквите МА, РИ, Я

Всяка дума в която има струпване на съгласни е много трудна за изговаряне за японците.

Ето няколко примера за японизирани бг имена:

Емил - Е МИ РУ
Любомир - РЮ БО МИ РУ
Иван - И БА Н
Невена - НЕ БЕ НА
Александър - А РЕ КУ СА Н ДА РУ

Тема Re: Китайскинови [re: _NiL^_]  
Автор evlampi_popdimitrov (световноизвесен)
Публикувано14.04.14 16:49

Аз начи трябва да съм ебарамипаи поподжимиторуоби

I have sold less books on sex than Stephen Hawking has on physics -- Madonna

Тема Re: Китайскинови [re: evlampi_popdimitrov]  
Автор _NiL^_ (член)
Публикувано14.04.14 17:07

ЕБУРАНПИ ПОППУДИМИТОРОФУ

Н пред П и Б се чете М

Например Наздраве на японски се пише КАНПАЙ, но се чете КАМПАЙ

Също има така наречението удвояване на съгласни както в ПОППУ.. в случая се удвоява за да замъгли У-то. Удвояването се прави като се използва малка буква цу.
Т.е. ПОППУ се пише реално ПОцуПУ, но се произнася ПОП (със леко замъглено у накрая)

Въпреки че няма буква ДИ понякога използват буква ДЕ последвана от малко И за изписване на тази сричка. Така например пишат Дисниленд - ДЕиСУНИРАНДО.
В чуждици вкарани отдавна например като РАДИО, обаче това не е така. Пише се РАДЖИО

Автор evlampi_popdimitrov (световноизвесен)
Публикувано14.04.14 18:06

ЕБУРАНПИ, ахахаха. Между другото тука беше пускал май тоя

и ся както се очертава супер време тая седмица може и да поцъкам. Баси яката тема, Федерер не знам дали ше научи китайски, ма аз като нищо ше стана истински джаваскрипт самураец :)

I have sold less books on sex than Stephen Hawking has on physics -- Madonna

Автор c@t ()
Публикувано14.04.14 22:02

Да, и дъщеря ми ми репортира нещо подобно, но не се постарах да запомня всичко. Имената ни са сходни с някои примери, които си дал. Наистина имаше проблем с КС и Р, успяват да го пишат, но с изговора не знам как е.

Ти къде научи японски?

Тема Re: Китайскинови [re: evlampi_popdimitrov]  
Автор _NiL^_ (член)
Публикувано15.04.14 14:55

Да, това е мястото откъдето всеки би могъл да започне. Можеш да гледаш и видеата му в Youtube.

Go for it!

Тема Re: Китайскинови [re: c@t]  
Автор _NiL^_ (член)
Публикувано15.04.14 15:00

Курсове година и половина и след това самообучение.

е добър за самообучение. Не е безплатен.

EDIT: Забравих да отбележа, че iKnow.jp е подходящ за хора които са минали през основната граматика и искат да увеличат речника си и да свикнат с native произношението. Не е за начинаещи. За начинаещи - линка по-горе който paste-на Евлампи.

Редактирано от _NiL^_ на 15.04.14 15:25.

Автор c@t ()
Публикувано15.04.14 22:33

OHA, още един японски фен

аз имам една колежка, която е учила японски в университета, имала е курс по език в специалността. Тя сега е в майчинство. Иначе другите ми колеги са скучни - английски, украински/руски, там превеждат и пишат договори, но аз не им взимам непременно услугите, защото най-много са ми попадали някои разрешителни, които и сама разбирам. Някои от азиатските езици могат да се превеждат с преводачка, но само простички неща, иначе никакъв шанс.

Най-важното за мен е да разбирам акценти. Миналата седмица оставих практиканта ми за 1 час сам, докато пия 2 кафета. След 15 мин идва в помещението за почивка и развълнуван ми разказва, че някаква жена с номер, който записал на едно листче искала да му каже нещо за някакви вещества, но той не я разбрал, защото имала силен акцент а неговия английски е достатъчно добър, пресен от училище, момчето е на 21 години.

Обаждам се аз, на телефона Джени от Норвегия, има акцент като българин, говорещ английски - почти, малко по-зле

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.