|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Домейн неяснотии
|
|
Автор |
OldWitch (титулована) |
Публикувано | 01.09.12 13:43 |
|
Доколкото знам трябва да се плаща на регистрар за домейн. До сега ползвах една фирма която ми беше хост на сайтовете и тя се занимаваше с всичко. Сега искам сама да си хоствам сайта, но предполагам че ще ми трябва някой регистрар да ми поддържа домейна. Питах моя екс host дали не мога да продължа на тях да плащам. Те ми казаха на моя DNS сервер на моя си сервер да си направя зона за домейна ми и готово. Добре де, не ми ли трябва някой да ми геристрира домейна в крайна сметка. Обяснете ми моля ви, защото вече полудявам - не разбирам какво става. По нета пише едно, този ми говори друго.
Трябва ли ми регистрар в крайна сметка или не ми трябва при положение че си имам собствен DNS server
Истински ценното го нося в себе си, но слепите няма как да го видят.
| |
Тема
|
Re: Домейн неяснотии
[re: OldWitch]
|
|
Автор |
Eol™ (God Of Winds) |
Публикувано | 01.09.12 22:47 |
|
Трябва ти.
Те ти опростена, но нагледна картинка на DNS процеса
dig +trace clubs.dir.bg
; <<>> DiG 9.4.2-P2 <<>> +trace clubs.dir.bg
;; global options: printcmd
. 148430 IN NS c.root-servers.net.
. 148430 IN NS m.root-servers.net.
. 148430 IN NS j.root-servers.net.
. 148430 IN NS k.root-servers.net.
. 148430 IN NS e.root-servers.net.
. 148430 IN NS h.root-servers.net.
. 148430 IN NS a.root-servers.net.
. 148430 IN NS g.root-servers.net.
. 148430 IN NS f.root-servers.net.
. 148430 IN NS l.root-servers.net.
. 148430 IN NS i.root-servers.net.
. 148430 IN NS b.root-servers.net.
. 148430 IN NS d.root-servers.net.
;; Received 496 bytes from 127.0.0.1#53(127.0.0.1) in 0 ms
bg. 172800 IN NS bg.cctld.authdns.ripe.net.
bg. 172800 IN NS ns.register.bg.
bg. 172800 IN NS ns2.register.bg.
bg. 172800 IN NS ns3.register.bg.
bg. 172800 IN NS ns4.register.bg.
bg. 172800 IN NS ns-ext.isc.org.
;; Received 357 bytes from 199.7.83.42#53(l.root-servers.net) in 24 ms
dir.bg. 345600 IN NS ns.dir.bg.
dir.bg. 345600 IN NS ns2.dir.bg.
;; Received 97 bytes from 193.0.9.61#53(bg.cctld.authdns.ripe.net) in 45 ms
clubs.dir.bg. 43200 IN A 194.145.63.30
dir.bg. 600 IN NS ns.dir.bg.
dir.bg. 600 IN NS ns2.dir.bg.
dir.bg. 600 IN NS system.dir.bg.
;; Received 150 bytes from 194.145.63.13#53(ns2.dir.bg) in 24 ms
С глас човешки и думи прости
0. Искаш да преобразуваш името clubs.dir.bg в IP
1. Питаш root сървърите които знаят всичко (БУКВА.root-servers.net) {в нашият случай на общителен се е оказал l.root-servers.net}
2. Te знаят всичко, но не са и чували за clubs.dir, за сметка на това знаят кой знае всичко .BG и препращат питането към тях. {най-приятелски настроен към нас се е оказал l.root-servers.net}
3. Register.bg хал хабер си нямат за clubs, но знаят за dir.bg и препращат питанката към DNS сървърите на dir.bg и ns2.dir.bg
4. е отговорил, че clubs.dir.bg == 194.145.63.30
Като генерален извод: трябва ти някой на който да платиш едни пари за да може той да каже на света кой DNS -= твоят или нечий друг =- знае (подрoбности) за домейна.ти
/в случая с clubs.dir.bg този някой е примерно DigSys/
P.S. никак не е моят пост за Клуб Програмисти, но пък за подобни ситуации си имаме клуб-пъдари... ако преценят да изтриват, местят или игнорират.
| |
|
Аз ползвам този регистрар:
Има и хиляда други като него, които се занимават изцяло или почти само с регистрация на домейни. Там по сайтовете им всичко много добре е обяснено, отиди и прочети за най-бързо.
Иначе ако започнеш да четеш за name servers, DNSи, А record, CNAME и т.н. ще се объркаш доста.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
BullDog (Bulgarian Dog) |
Публикувано | 01.09.12 23:31 |
|
Сега искам сама да си хоствам сайта
Ей от това най ме е страх. Зор ше види тука клубчето ....
| |
Тема
|
[re: BullDog]
|
|
Автор |
croesus (хлевоуст) |
Публикувано | 01.09.12 23:32 |
|
| |
|
е що - поне ще се говори за нещо полезно, а не стандартните глупости
Аз обаче леко на магия успях да си подкарам web servera и сега чакам само от бившия хост да ми насочат домейна към мен. Останах си при тях, щото така ми е най-лесно, само сайтовете аз ще си хоствам
| |
Тема
|
|
|
Автор |
BullDog (Bulgarian Dog) |
Публикувано | 02.09.12 11:51 |
|
ОК, разбрах те. Ключовата дума е "магия"
Я да те светна на една врътка (таман ще ти убия неделята, ако не и цялата седмица). Еднов време DynDNS бяха фрии, сега гледам са станали само платени, ама пак има 14 дена трайъл.
Ходи се регистрирай там и пробвай да "видиш" сървъра си "отвън". Подозирам че или няма да се виждаш (дефаулт сетингс на рутери/ файъруоли и т.н.) или ще се виждаш, ама ще си като разплетена кошница - много хакабъл.
BTW, едното не пречи на другото, бившият ти хост пак може да си насочва основният ти домейн към сървъра ти.
| |
|
Аз направих без да искам една глупост и сега трябва да чакам още 10 дни. Без да искам стартират трансфер на домейна си към друг регистрар. За момент се заблудих, че dns-service и регистрар трябва да са на едно.
Обаче понеже никога не съм правиа зони и записи и не знам кога се вижда резултатът. Веднага след като съм въвела записа ли мога да проверя дали домейна праща юзерите към моя сервер?
Аз иначе с IP си влизам на сервера от вън - не съм забелязала да има проблем за сега.
| |
|
Много странно пишеш думите, но това е по-малкия проблем.
Би ли обяснила защо искаш да хостваш сайтовете си при теб?
Това изисква сериозна интернет връзка, с висока скорост на Upload, както и доста здрава машина. С изключение на няколко специфични случая, не виждам реално приложение, хем поддържам към 10 сайта. Освен това изисква и много познания. Следващата дума, с която ще се бориш, след като си оправиш ДНС-ите, някога, ще е load-balance. Има и други гадни думички, докато всичко тръгне като хората.
Хостингите отдавна са достатъчно евтини и предлагат много условия /най-вече як хардуер/, за да има смисъл да хостваш при себе си.
| |
|
Би ли обяснила защо искаш да хостваш сайтовете си при теб?
честно да ти кажа и аз това се чудя. Мислех, че ще е по-лесно да го реализирам, ама като гледам колко проблеми са може и да се разкандардисам
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|