|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
За гъзара, фолка, интелигенцията........
|
|
Автор |
backinblack (Ръси мозък) |
Публикувано | 13.07.12 15:42 |
|
Та от доста време си разсъждава аз върху една тема и не намирам смислен отговор, па в другата се събра много интелигенция, та белкем някой да ме светне!
Та, аз от ученик и до ден днешен съм си хевиметалист и любими са ми АС/ДС, АССЕРТ, Скорпионс и други от това време и подобен стил.
Преди тези групи е било времето на хипитата и малко по-мекия стил, а хевито си беше музиката на бунта.
Размишлявайки върху историята на музиката, всяка от тях би могла да се каже, че е народна, защото отразява своето си време.
Например класическата, има малко разлика между италиански, австрииски и немски композитори, но в общи линии е еднаква.
В рок музиката има разлика между американския рок, европейския и англииския, но в общи линии е еднаква.
Балканския фолк има доста по-голяма разлика, но всичко си произлиза от народното творчество развивано през годините.
Днешния поп-фолк вече е доста събирателен образ на всички балкански стилове. Вече ми се струва, че сръбското, гръцкото, турското и българското звучат по еднакъв начин, но на различни езици.
Е па, не мога да разбера, що трябва да плюем фолка и да величаем чуждата музика! С какво чуждото е нещо по с више от нашето си!????
Освен, че не е по вкуса на тези които слушат хеви като мен!
Ползването на Уиндоус, сериозно и необратимо уврежда начина ви на мислене!
| |
Тема
|
Re: За гъзара, фолка, интелигенцията........
[re: backinblack]
|
|
Автор |
zaphod (мракобес) |
Публикувано | 13.07.12 15:59 |
|
че кой ги плюе, само безпаричните интелектуалчета, ония дето "в нормалните държави" не им слиза от устата. аз си имам директория с десетина класически чалги на компа
NE SUTOR ULTRA CREPIDAM
| |
Тема
|
|
|
Автор |
435 (Сър Пич) |
Публикувано | 13.07.12 16:04 |
|
не съм чул някой да плюе фолка, а поп-фолка - провизводна на сръбска,гръцка, турска и още ква ли не музика (рядко БГ)
| |
|
Т.н. поп фолк (чалга) представлява открадната или в най-добрия случай купена гръцка, сръбска и турска музика с тъп текст. Авторската музика е нищожно количество особено такава написана от самия изпълнител. За сравнение примерно в метъла музиката и текстовете се пишат от самите музиканти в групите и в много случаи са на далеч по-високо ниво от тези в чалгата. Да не говорим за плейбека и синбека в чалгата, нормален концерт с група е нещо нечувано. Предлагам на любителите на чалгата да предложат примерно чалга аналози на Opeth, Katatonia, Dark Tranquility, Edge of Sanity, My Dying Bride, Paradise Lost и т.н.
КоткотрепачРедактирано от v.peichev на 13.07.12 16:23.
| |
Тема
|
[re: v.peichev]
|
|
Автор |
backinblack (Ръси мозък) |
Публикувано | 13.07.12 16:51 |
|
Та, т.н. поп-фолк наистина ползва мотиви, че и цели кавъри прави на други изпълнители, но текстовете почти всички се пишат от наши автори. Облеклото им е предизвикателно, но и на хевиметалистите е не по-малко, както и на всеки друг артист.
Ползват съвременните възможности на техниката, ама и всички други стилове ги ползват. Ако погледнем днешната популярна музика, може и да е хубава, но звученето и самата дарба на таланта е дори подтисната от техниката. Сравни само песните на Мадона от ново време и старо време, да не говорим за различни ревици от различни епохи.
На мен още, от по-новите след Меновар и Мотлей Крю, не се сещам да съм запомнил песен или група, тука вече неща са до личен вкус, а моя въпрос е съвсем друг!
Защо се отрича и всячески се игнорира труда на хора които създават нещо? Дори и съвременна версия на стар шлагер.
Нима текстовете на тези дето пеят на "европейски" са по-смисленни от на нашите поп-фолк изпълнителки? Нима те по-малко техника използват и повече талант? Къде е принципната разлика между нашето балканско народно поп-форк творчество и тяхното си поп-фолк творчество, но с по-различно звучене!?
| |
|
По принцип, никой не плюе музиката, ами културата, която върви с нея. Същото е, примерно, с пънкарите - пънк течението като музика си е много яко, но самата култура е пълна отврат.
| |
|
Определено в метъла се изисква владеене на инструментите, използва се озвучителна техника, но ако някой не може да свири техниката няма как да закърпи положението поне на концерт, при поп фолка плейбек и синбек са масово използвани практически няма живо свирене. За облеклото - гледал съм наживо Opeth, Katatonia, Dark Tranquility, My Dying Bride, Paradise Lost, Moonspell, Hypocrisy и т.н. и всички музиканти бяха скромно облечени - черни панталони и тениски или ризи поне за мен това е далеч от предизвикателно. Също в чалгата не знаят как да използват главите си по предназначение не са чували за headbanging в метъл групите няма подобни проблеми
Коткотрепач
| |
|
Ами аз пък точно това мисля, че музиката е отражение на културата в дадения момент!
Днешната музика от какъвто и стил да е, отразява една и съща култура която вече и за цяла европа е почти еднаква, но ритъма е друг. Стария хевиметъл беше музиката на бунта, поне за нашето поколение в БГ-то, дето слушахме на вефа свободна европа и дойче веле, а сегашния метъл е само микс от жици, джънгър и извръщения, защото овчедушието е повсеместно! На бунт само като ни бръкнат яко в джоба, а когато е много пъти по малко, се възприема за нормално или само някоя друга псувня.
Но пък от друга страна, нашия поп-фолк дава не малко хлаб и на другите около него.
Една певица плаща на някой да и напише текст, а този някой и той храни къща. Пайнер излъчва по сателита и от други държави плащат кинти за да гледат! Това си е от всякъде погледнато износ на работна ръка, щото това което излъчва е създадено тук от българи. Отива певачката на турне в америката, ама ся, дали пяла, дали се ибала, донася кинти изработени там, а голяма част от тях изхарчва тука! Разбираш ли схемата? И най-лошото е, че отричаме не само фолка, ами и производството на а-ли, че били китайски боклуци!
| |
|
дтуго смешно е, че почти сичко българско направено след лили иванова и васил найденов се смята за чалга, независимо какво е
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Om_ (eyeful) |
Публикувано | 13.07.12 17:49 |
|
Нищо против поп-фолка. Да вземем суперзвездата Гъзис. Гъзис може да пее, Гъзис има хитове, обаче е Гъзис, гнусар от всякъде, пич, не става ... Каквото и да направи - някак естествено смърди на Гъзис.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|