Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:25 12.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Програмисти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | (покажи всички)
Тема Една задачка за мислещи хоранови  
Автор Пaниkoвckи (член)
Публикувано17.02.12 12:47

Че много на психология се е обърнал клубът напоследък, много обсъждане на изявите на хора с проблеми ...

Купих си наскоро една книга от един съавтор на Стивън Хокинг - Ленард Млодинов - Походката на пияницата. Има там една глава, в която се говори за вероятности и вродената човешка неспособност да ги разбират. Ето една задача, която според книгата е предизвикала здрааво оплюване на правилното решение и неговата авторка.

(моя перефраза, не цитирам условието точно, но математически погледнато е едно и също)

Имаш три карти - едно асо и две седмици. Казваш коя избираш и след това крупието, което знае коя е асото, обръща една от седмиците, и ти предлага възможността да смениш избора си. Ще го смениш ли? Ако да - защо, ако не - защо?

Решението е отдолу в бяло.

Обозначаваме картите като Избрана, Скрита и Открита - вероятността Избраната да е асото е 1/3, откъдето следва, че вероятността някоя от двете заедно Скрита и Открита да е асото е 2/3. Понеже Откритата е седмица, цялата вероятност асо да е Скритата е общата вероятност на двете неизбрани карти, т.е. 2/3. Тогава смяната на Избраната със Скритата е задължителна - качваш вероятността от 1/3 на 2/3.

Тема Re: Една задачка за мислещи хоранови [re: Пaниkoвckи]  
Автор zaphod (мракобес)
Публикувано17.02.12 12:56

това е дъвкано много пъти, мисля че в клуб математика беше, а може и тука да е било. май беше нещо "козел или еди си какво"

NE SUTOR ULTRA CREPIDAM

Автор MupaM (мацка)
Публикувано17.02.12 12:57

И аз си я купих - от Кауфланд. Една от малкото книги, които освен че съм ги купила, съм ги и прочела в последните години.

Тва е оная задача за козата и вратите, обсъждана е тук. Обаче историята, която човекът разказва във връзка с нея, е по-любопитна, вероятно е и вярна.

Автор Colombino (програмист)
Публикувано17.02.12 12:59

Тая задача сме я обсъждали тук навремето, ама беше с врати с награда зад тях. Та и аз доста спорих по това как се смятат така вероятностите. Интуицията ми яко се бунтува и смятам задачата за грешно поставена. Но не помня накрая убедих ли се.

Аз пък знам друга, където интуицията ни подвежда.

Краставичар натоварил 1 т. краставици да продава. На тръгване замерил, че съдържанието на вода в тях е 99%. Изкарал на пазара 1 седмица, ама нищичко не продал и си ги прибрал. Замерил съдържанието на вода и то било станало 98%.
Колко са тежали краставиците като си ги прибирал?

System Doctor Error:
Your girlfriend is pregnant.
(A)bort, (M)arry, (I)gnore?_

Тема Re: Една задачка за мислещи хоранови [re: Colombino]  
Автор Пaниkoвckи (член)
Публикувано17.02.12 13:03

Значи неводното съдържание е константа = 1% от изходния тон. В крайна сметка то става 2%, така че крайното тегло е 50 * 1/100 * 1т = 0,5 т.

Хитра, напомня за една с геометрични прогресии - за 1 минута някаква твар увеличава популацията си два път. В 12:00 е била само една гадина, в 1 целия терариум е пълен. В колко часа е бил на половина пълен?

Автор zaphod (мракобес)
Публикувано17.02.12 13:05

хаха, тая с краставиците е добра! интуицията (поне моята) дава отговор към 990кг, но всъщност е половин тон, спихнали са двойно

NE SUTOR ULTRA CREPIDAM

Автор croesus (хлевоуст)
Публикувано17.02.12 13:06

В задчата за наградите се използва формулата на Бейс за условни вероятности, която е много неинтуитивна.

А за краставиците - краставичаря доста е загубил.

Сухо вещество (10 кг) / (1 - 0.98) = 500кг.

Автор Colombino (програмист)
Публикувано17.02.12 13:20

Да, прилича, но е доста по-трудна да се усетиш.
Аз преди 3-4 г. като играехме хардкор диабло 2 и им я казвах тая задачка като ме питаха кво толкова дали ми е резиста на 80, или 85% - нали са само 5%. Да, ма наз не ни интересува колко е резиста, а колко демидж влиза. При 80% резист влиза 20, а при 85 - 15. Значи влиза 25% по-малко. Демек вдигайки резиста с 5% в тоя диапазон, качвам защитата с 25, което не е пренебрежимо, особено като играеш хардкор.

System Doctor Error:
Your girlfriend is pregnant.
(A)bort, (M)arry, (I)gnore?_

Тема Изобщо не е за мислещи хоранови [re: Пaниkoвckи]  
Автор bsb_2 ()
Публикувано17.02.12 13:21

Оказа се, че точно за тази задача мисленето пречи. В статията във Wikipedia по въпроса - http://en.wikipedia.org/wiki/Monty_Hall_problem - пише:
"Interestingly, pigeons make mistakes and learn from mistakes, and experiments, Herbranson and Schroeder, 2010, show that they rapidly learn to always switch, unlike humans."

Автор Пaниkoвckи (член)
Публикувано17.02.12 13:23

Да, както пише във въпросната книга, май човек може да се оправя само със събиране и изваждане, умножението и дробните числа в частност му идват нанагорно. И когато е поставен пред избор - събиране/изваждане или умножение/деление (като в твоя случай) - по-вероятно е да предпочете първото, и то без логаритмуване

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.