Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:20 06.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Програмисти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
Тема Размисли относно напускане ...нови  
Автор ak_47 ()
Публикувано10.11.11 12:34

Привет Колеги,

от 5 години и нещо работя в малка БГ фирма. От 3 години няма промяна във финансовата част. Има само доста потупвания по рамото. Работя за каузата понякога и събота и неделя от вкъщи( доброволно, не че ме карат ).Мъчим се да избутаме едни проекти, които я станат, я не. Преди 2-3 месеца дадох думата си, че засега не мисля да напускам, защото проектите директно доста зависят от мен. Но преди 2-3 дни, мой много близък приятел, съученик и състудент, ми предложи да пробвам при тях, защото търсят нови хора. Не знам дали работата ще е също толкова интересна, макар че е нещо доста ново за мен, и определено има много възможности за развитие и научаване на нови неща. Плюс, че в екипа е и моя приятел.
Пробвах, малко на шега, те взеха че ме харесаха и ми предложиха доста атрактивна оферта - поне с около 30% разлика от сегашното ми заплащане, + доста бонуси и придобивки. Преди 3 години щях да напускам, покрай кризата, имах оферта която беше с пак горе-долу 30% разлика, но останах, срещу доста скромно увеличение( макар че не бях казал на шефовете си че вече имам оферта ).И от тогава - йок. Сега приех офертата , но още не съм говорил с шефовете ми( тях все ги няма в офиса ).
Коректно ли постъпвам спрямо фирмата и тях ? Доста неща зависят от мен, работата е интересна, колегите и шефовете са супер, но потупванията по рамото не хранят детето ми и не сипват бензин в колата ... От както почна кризата, все чакам нещо да се случи с тези проекти, и все ми се обещава някакво подобаващо заплащане, сега пак имам обещания за след половин година ... Но честно, взе да ми писва. И на жената също ( най-вече на нея

) . Не получавам малко заплащане, с оглед на цялата ситуация в страната, но спрямо бранша и опита си, мисля че съм доста подценен.
В смисъл - хем ми се обясняваше, че ако напусна, проектите може би няма да могат да се довършат( в което се съмнявам ), хем, като съм тоооолкова безценен - никакво изражение в цифри на моята "безценност" - ей така, да кажат - на ти едни 100 лв. бонус, пак щеше да е нещо. Не съм човек, който гледа в канчето на другите, обаче мойте колеги взимат повечко парички, т.е. на тях може да им се плаща - защо на мен не. Вярно, че те са с по 10 + години опит и са страшно кадърни. Според мен, това си е чиста психо-атака за манипулиране - че ако напусна, няма да се довършат проектите. Имали ли сте подобни ситуации?
Моля за мнения, ако може предимно сериозни

may the source be with you...

Редактирано от ak_47 на 10.11.11 12:39.

Тема Re: Размисли относно напускане ...нови [re: ak_47]  
Автор bobyb (ентусиаст)
Публикувано10.11.11 12:40

Пречи ли ти нещо да дадеш цифри, за да ти кажем колко точно се подценяваш и за какво можеш да се бориш. Оферта +30% е първо предложение, нещо да ти пречи да се пазариш за повече като разбереш какви са нивата на пазара?

Тема Re: Размисли относно напускане ...нови [re: bobyb]  
Автор ak_47 ()
Публикувано10.11.11 12:45

Ами честно казано, малко се притеснявам да споделям конкретни цифри - в момента не се интересувам честно казано от това дали новата оферта е "топ" попадение - по-скоро за нея е важно че е някакво развитие в , според мен, добра посока. И след това, не е лимита, т.е. след това си има нормално редовно ревю, което дори и малко да е, пак е различно от 0 ... Иначе конкретните цифри бих могъл да ги пратя на лични, ако имат значение.

Автор portal (ветеран)
Публикувано10.11.11 12:54

Изобщо не ги мисли... ако искат гола лоялност, да си вземат куче...

Revolution, the only solution,
The armed response of an entire nation
System of a Down P.L.U.C.K.

Автор ak_47 ()
Публикувано10.11.11 12:55

Относно конкретните цифри, да кажем сега получавам горе-долу 2.5 пъти средната работна заплата за страната. За което, да си призная, изпитвам угризения, защото има инженери и лекари, които получават значително по-малко. Но от друга страна, бранша е такъв че го позволява. Поне в БГ. По другите земни кълбета знам че в доста случаи е обратното ...
Честно казано, нямам много други конкретни наблюдения над заплащането, инфото за моето ниво е на база на 2 конкретни оферти, които съм получил за последните 3 години и данни от мои приятели програмисти( в други сфери ).
Пише се на c++ и c# 50/50, Desktop приложения, като по-голяма част от опита ми е със c++. Новата оферта е за Ява.

П.С. фирмата е в София.

Редактирано от ak_47 на 10.11.11 13:01.

Тема Re: Размисли относно напускане ...нови [re: portal]  
Автор ak_47 ()
Публикувано10.11.11 13:02

И аз така мисля, но имам много неприятни вътрешни угризения ... Досега не съм сменял фирмата и може би затова е такъв голям шок за мен ...

Автор Pekoнcтpykтop (дарвинист)
Публикувано10.11.11 13:06

Бъди абсолютно сигурен, че на никой не му пука за тебе. Коректното поведение от твоя страна следва да е аналогично-симетрично.

Автор croesus (хлевоуст)
Публикувано10.11.11 13:09

Грешката ти е била, че три години си стоял в тази фирма без да си поискаш повече пари. Можело е още като си започвал работа, или поне една година след това, да си договорите някакъв годишен ръст на заплатата, например 10%. Сега си изпаднал в доста глупава ситуация - чакаш шефовете да се сетят какво ти е нужно и те понеже не са се сетили, решаваш да ги "накажеш".

След като имаш оферта за повече пари от друга фирма, защо не отидеш сега при шефовете си и не им кажеш "вижте пичове, предлагат ми с 500 лева повече, ако вие не ме удовлетворите с тази сума, се махам"? Мисля, че така ще е най-почтено спрямо всички.

Автор bobyb (ентусиаст)
Публикувано10.11.11 13:20

Ти не се грижи за лекарите и инженерите, има такива дето могат да те купят и продадат. Средната заплата за страната колко е че си се притеснил толкоз? Това което НСИ публикува ли да гледаме? Айде стига глупости.
А за наблюденията не е толкова сложно да съобразиш че в момента не си само 30% под това което струваш а доста повече, щом за Джава където явно нямаш опит и си като начинаещ донякъде от раз ти предлагат повече. При това положение къде е лоялността на твоите работодатели към теб, че да искат твоята? Дял поне предложиха ли ти?

Автор bira_more (бира)
Публикувано10.11.11 13:22

Според мен - даваш предизвестие и напускаш. Разбира се, няма никакъв проблем да договориш плавно предаване на дейността си на други хора. Така запазваш възможности поне да си пиете пиенето ако се случи така.
Колко взимат лекари и други си е техен проблем, а не твой. Ако толкова си загрижен за лекарите, няма никакъв проблем, когато някой лекар ти реши читаво проблема, да му се отблагодариш (след като го е решил).
Много не разчитай на бонусите - я ги видиш, я не. Ама все пак поне са ти обещани. А 30 % увеличение на дохода е добро. Поне ще компенсираш инфлацията.

Bеer? Mоre?

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.