Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:57 13.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Програмисти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема Колко компании са създадени от бивши САП служителинови  
Автор Ventsy T (непознат )
Публикувано19.09.11 09:20

Колеги,
колко компании знаете, които са създадени от бивши служители на САП?
А от бивши служители на други големи IT компании в България?
Мислите ли, че хората работещи за големи компании в България са по-малко склони да се опитат да създадат собствен стартъп?
Мерси,
Венци

Тема Re: Колко компании са създадени от бивши САП служителинови [re: Ventsy T]  
Автор Гoйko (индианец)
Публикувано19.09.11 10:20

Големите компании дават сигурност. Защо да си нарушаваш комфорта? В един стартъп може да стигнеш по-добри доходи, а може и да не стигнеш. Ако си взел ипотечен кредит, автомобил на лизинг и имаш жена/деца, то въобще няма да ти е до авантюри.

Тема Re: Колко компании са създадени от бивши САП служителинови [re: Ventsy T]  
Автор 435 (Сър Пич)
Публикувано19.09.11 11:41

от Лабса в БГ - 0, от тея в Германия - доста поне 5 знам, само че то тяхното граничи с престъпление

Всеизвестно е че в Германския САП всеки, който се докопа до малко по-висока позиция и веднага си прави фирма

Забравих да кажа, че спин-офите са по-възможни от фирми, в които се прави бизнес в Лаб-а хората програмират, но както добре се вижда малко от тях разбират от бизнес и виждат 1/10 от цялата картинка.

Редактирано от 435 на 19.09.11 11:47.

Тема Re: Колко компании са създадени от бивши САП служителинови [re: 435]  
Автор coreio ()
Публикувано19.09.11 12:49

Има един човек от САП Лабс, който напусна и си направи стартъп - даже спечели второ място на конкурс за 'изключителни млади предприемачи'. Фирмата му се занимава с обучение на деца по роботика. Според мен идеята е доста добра, освен това има интерес/търсене пък и прави нещо полезно за подрастващите.

В България има стартъп на един българин, бивш САП-консултант, който е работил в западна европа и се е върнал в България. До колкото знам почти всички техни клиенти са в западна Европа т.е възползват се от ниските разходи в България и ако успеят правят по някоя продажба и в България.

Има няколко бивши служители на Лаба, които оглавиха български офиси на САП-ски партньори, но според мен това не е точно пример за стартъп.

Тема Re: Колко компании са създадени от бивши САП служителинови [re: coreio]  
Автор Гoйko (индианец)
Публикувано19.09.11 13:21

Кирил Митов, не знаех, че е работил в САП. Не вярвам напускането му да е било свързано с лудата мечта да започне собствен бизнес. Школата му по роботика тръгна доста преди да спечели второто място в конкурса. В самото начало се набута с ужасно много пари и едва, когато спечели конкурса излезе на нула.

Тема Re: Колко компании са създадени от бивши САП служители [re: Гoйko]  
Автор OgnenDemon ()
Публикувано19.09.11 18:03

Аз бих казал че собствения бизнес няма нищо общо с това в каква компания си работил, а с това как си планираш средствата, какъв хъс и колко акъл имаш и разбира се най-важното - какво ти се прави. Даже най-важното според мен са хъса, идеята и концепцията. Щото може да имаш супер хъс и идея, ама да липсва концепция. На второ място слагам какво ти се прави.

И друго нещо - снощи с жената точно това дискутирахме - много ясно не може да свършиш всичко сам и ще аутсорснеш счетоводството или ще вземеш счети в офиса, но влезнеш ли в тоя филм, ще ти се наложи да разбираш от всичко дето до сега не те е интересувало - водене на фирмено счетоводство, мениджмънт, маркетинг... Мениджмънта иди-доди ще се справиш, ама счетоводството и маркетинга са си космос, а без тях неможе.

Виждал съм предприемачи със много готини идеи но слаби концепции, съответно реализация. Обратното също ще доведе до посредственост. Затова трябва добре да се планира.

В общи линии мисля можем да сравним предприемачеството с Counter Strike - какво ни трябва:

0) проучване на пазара - познаване на картата
1) идея - стратегията
2) начален капитал и активи - в Кънтъра актива ни е оръжието
3) концепция - в зависимост от личния стил на игра - подходящо оръжие и подход към проблема
4) бекъп - допълнителен капитал (така или иначе в началото бизнеса ще е на загуба докато се разработи) и доверен съотборник който да помага в труден момент
5) хъс и инициативност - стратегията каше-снайперист работи само в игра, в реалния живот си трябва да се изправиш лично срещу проблема.

дотук само началото и то бегло щото аз лично съм фен повече на Куейка. Предполагам феновете СтарКрафт ще дойдат с други сравнения, ама това е хубавото в случая - има мегдан за индивидуалност

Тема Re:Re: Колко компании са създадени от бивши САП служителинови [re: OgnenDemon]  
Автор !Roxana! (член)
Публикувано20.09.11 00:44

И аз бих казала същото, макар може би не със същите думи.

Да нете юркат да си селф емплоийд, като мен? мен не се наложи да ме юркат, аз така си работех и в бегето, та нема нужда да ме юркат за което...

Мда, и от маркетинг разбирам по неволя, и от счетоводство, и то британско, започнах да разбирам пак по неволя... че и от шофиране по пътищата, за търсене на клиенти и срещи с тях...

И от SEO, каде ша ходя....и от реклама, и от маркетинг трикове....

Абе, с цел оцеляване, какви факти съм фаткала

Майко, ако и един от тоя клуб знае през какво ми е минала главата, аз мисля, шсе застреляте сичките клубно и демонстративно, щом една жена мое това, а мъжовете се дават на секо леке и салатка и винце по пътя

Тема Re:Re: Колко компании са създадени от бивши САП служителинови [re: !Roxana!]  
Автор UbuHtu Man 1Ox (Pour Feliciter)
Публикувано20.09.11 01:01

каде ша ходя...

Ела си у домА.

Че да те почерпя с една студена бира и да ми разкажеш геройствата си.

Тема Re:Re: Колко компании са създадени от бивши САП служителинови [re: !Roxana!]  
Автор Cин Mapмoт (в целофан)
Публикувано20.09.11 01:07

Само не разбрах, кой е по-преебания :) Ти или мАжовете, дето са си яли салатката и пили винцето :)

Тема Re:Re:Re: Колко компании са създадени от бивши САП служителинови [re: Cин Mapмoт]  
Автор !Roxana! (член)
Публикувано20.09.11 01:15

Бе я си глей салатката и винцето

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.