|
Тема
|
Речник на термините в програмирането.
|
|
Автор |
Koфyций () |
Публикувано | 10.01.11 22:47 |
|
Здравейте,
интересно ми е как превеждате на български термините в програмирането. Примерно:
array = масив
string = низ
и т.н. Винаги ми е било неприятно да използвам английски термини при обсъждане или коментирането на кода, затова си търся малко помощ за обогатяване на речника ми.
Опа Опа Ейй
| |
Тема
|
Re: Речник на термините в програмирането.
[re: Koфyций]
|
|
Автор |
portal (ветеран) |
Публикувано | 10.01.11 23:15 |
|
Ами както виско и тва е въпорс на гледна точка.... акоисакш кода да ти е интеранционален е добре да се придържаш към англисйкия :) поне за момента това е положението.. аз съм се борил и с френски и италинкси код, къдеот порнеливите и имената на меотдите са на сътоветния език :) КОФТИ Е :)
Revolution, the only solution,
The armed response of an entire nation
System of a Down P.L.U.C.K.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
bsb_2 () |
Публикувано | 11.01.11 11:21 |
|
Не съм убеден, че коментирането на код на български е добра идея. Друг е въпросът, че може "английският" в коментарите да е по-неразбираем, отколкото ако бяха на български.
За речник - ето един опит: http://m-balabanov.hit.bg/en-bg-comp-dict.html
MS също имат речник. За съжаление чисто програмистките термини трудно се поддават на превод. Примерно hash, heap, commit, roll back и доста други нямат общоприети преводи.
| |
Тема
|
[re: bsb_2]
|
|
Автор |
zaphod (мракобес) |
Публикувано | 11.01.11 11:24 |
|
според мене има предвид коментирането в жива реч, не в сорса.
пък и в сорса ако може не е лоша идея. прабългарите са ползвали гръцки за работа и виж до къде са стигнали накрая - претапяне.
NE SUTOR ULTRA CREPIDAMРедактирано от zaphod на 11.01.11 11:27.
| |
Тема
|
[re: portal]
|
|
Автор |
headhunter (Z-95) |
Публикувано | 11.01.11 11:47 |
|
И аз така. Имена на функции, променливи, коментари и т.н. - всичко на английски!
Дълбокото ми убеждение настъпи след последният път, когато се сблъсках с код писан от унгарец - имената на променливите и коментарите (където ги имаше) бяха патриотично на унгарски.
Поляците също си пишат на полски, ама не всички. Срещал съм бози данни, където половината таблици са на полски, половината на английски, или в таблиците има полета на двата езика (на кой както му е дошло). Барем като са почнали да пишат на един език (в случая полски) да бяха се придържали към тази конвенция... А така - хаос!
General Protection Fault in module 0xDEEBAA. Рестартирайте държавата!
| |
Тема
|
[re: headhunter]
|
|
Автор |
portal (ветеран) |
Публикувано | 11.01.11 12:12 |
|
В момента имам в един апп такава бълагро-английска боза... пълна мешана скара... правят ЕТЛ от нея.... хубаво, че поне съм ... българин :)
Revolution, the only solution,
The armed response of an entire nation
System of a Down P.L.U.C.K.
| |
Тема
|
и кои са претопили прабългарите?
[re: zaphod]
|
|
Автор |
endosteum (закостенял) |
Публикувано | 15.01.11 18:32 |
|
и предлагам да изложиш или посочиш определението си (има повече от едно) за прабългари че да не стават грешки
| |
Тема
|
Re: и кои са претопили прабългарите?
[re: endosteum]
|
|
Автор |
Naki (Company PC Guy) |
Публикувано | 15.01.11 18:36 |
|
Еми как кои? Местното население - славяни и т.н.
| |
|
за пояснение на въпроса ми - виж какво е писал зейфода за прабългарите, гръцкия и претопяването. да си припомним и решението на борис от 893 година в полза на славянския а не гръцкия.
по дефиниция претопяване е процес при който се получават нови народи от смесени бракове. да припомня - сина на омуртаг се казва енравота, а на борис се казва владимир. т.е. прабългарите добре са се женили за славянки. нещо повече - по времето на борис голяма част прабългарска аристокрация е говорила и славянски.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
qwe222 () |
Публикувано | 19.01.11 12:03 |
|
Всичко освен английски е трагедия.
Като някой почне да ми отмята отметки ми се повръща
стринг = Низ -> боза
Оверлоад = пренатоварване?
УРЛ Uniform Resource Locator -> непроменлив откривател на средства (НОС)
Хайде ходете си на село с този български Цял свят работи на английски ние ще се правим на разбирачи...
| |
|
|
|
|