Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 02:05 13.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Програмисти
*Кратък преглед

Тема Речник на термините в програмирането.нови  
Автор Koфyций ()
Публикувано10.01.11 22:47

Здравейте,
интересно ми е как превеждате на български термините в програмирането. Примерно:

array = масив
string = низ

и т.н. Винаги ми е било неприятно да използвам английски термини при обсъждане или коментирането на кода, затова си търся малко помощ за обогатяване на речника ми.

Опа Опа Ейй

Тема Re: Речник на термините в програмирането.нови [re: Koфyций]  
Автор portal (ветеран)
Публикувано10.01.11 23:15

Ами както виско и тва е въпорс на гледна точка.... акоисакш кода да ти е интеранционален е добре да се придържаш към англисйкия :) поне за момента това е положението.. аз съм се борил и с френски и италинкси код, къдеот порнеливите и имената на меотдите са на сътоветния език :) КОФТИ Е :)

Revolution, the only solution,
The armed response of an entire nation
System of a Down P.L.U.C.K.

Тема Re: Речник на термините в програмирането.нови [re: Koфyций]  
Автор bsb_2 ()
Публикувано11.01.11 11:21

Не съм убеден, че коментирането на код на български е добра идея. Друг е въпросът, че може "английският" в коментарите да е по-неразбираем, отколкото ако бяха на български.
За речник - ето един опит: http://m-balabanov.hit.bg/en-bg-comp-dict.html
MS също имат речник. За съжаление чисто програмистките термини трудно се поддават на превод. Примерно hash, heap, commit, roll back и доста други нямат общоприети преводи.

Тема Re: Речник на термините в програмирането.нови [re: bsb_2]  
Автор zaphod (мракобес)
Публикувано11.01.11 11:24

според мене има предвид коментирането в жива реч, не в сорса.
пък и в сорса ако може не е лоша идея. прабългарите са ползвали гръцки за работа и виж до къде са стигнали накрая - претапяне.

NE SUTOR ULTRA CREPIDAM

Редактирано от zaphod на 11.01.11 11:27.

Тема Re: Речник на термините в програмирането.нови [re: portal]  
Автор headhunter (Z-95)
Публикувано11.01.11 11:47

И аз така. Имена на функции, променливи, коментари и т.н. - всичко на английски!
Дълбокото ми убеждение настъпи след последният път, когато се сблъсках с код писан от унгарец - имената на променливите и коментарите (където ги имаше) бяха патриотично на унгарски.

Поляците също си пишат на полски, ама не всички. Срещал съм бози данни, където половината таблици са на полски, половината на английски, или в таблиците има полета на двата езика (на кой както му е дошло). Барем като са почнали да пишат на един език (в случая полски) да бяха се придържали към тази конвенция... А така - хаос!

General Protection Fault in module 0xDEEBAA. Рестартирайте държавата!

Тема Re: Речник на термините в програмирането.нови [re: headhunter]  
Автор portal (ветеран)
Публикувано11.01.11 12:12

В момента имам в един апп такава бълагро-английска боза... пълна мешана скара... правят ЕТЛ от нея.... хубаво, че поне съм ... българин :)

Revolution, the only solution,
The armed response of an entire nation
System of a Down P.L.U.C.K.

Тема и кои са претопили прабългарите?нови [re: zaphod]  
Автор endosteum (закостенял)
Публикувано15.01.11 18:32

и предлагам да изложиш или посочиш определението си (има повече от едно) за прабългари че да не стават грешки

Тема Re: и кои са претопили прабългарите?нови [re: endosteum]  
Автор Naki (Company PC Guy)
Публикувано15.01.11 18:36

Еми как кои? Местното население - славяни и т.н.

Тема хименно...нови [re: Naki]  
Автор endosteum (закостенял)
Публикувано16.01.11 10:50

за пояснение на въпроса ми - виж какво е писал зейфода за прабългарите, гръцкия и претопяването. да си припомним и решението на борис от 893 година в полза на славянския а не гръцкия.

по дефиниция претопяване е процес при който се получават нови народи от смесени бракове. да припомня - сина на омуртаг се казва енравота, а на борис се казва владимир. т.е. прабългарите добре са се женили за славянки. нещо повече - по времето на борис голяма част прабългарска аристокрация е говорила и славянски.

Тема Re: Речник на термините в програмирането. [re: Koфyций]  
Автор qwe222 ()
Публикувано19.01.11 12:03

Всичко освен английски е трагедия.

Като някой почне да ми отмята отметки ми се повръща

стринг = Низ -> боза
Оверлоад = пренатоварване?
УРЛ Uniform Resource Locator -> непроменлив откривател на средства (НОС)

Хайде ходете си на село с този български Цял свят работи на английски ние ще се правим на разбирачи...

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.