Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:33 13.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Програмисти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | (покажи всички)
Тема Корпоративни ценностинови  
Автор AMД ()
Публикувано31.12.09 00:06

Появи ли се и това "чудо" при вас? Още известно като "company values" или "ценности на компанията" или просто "ценности".
=====================
Аз си спомням, как един от (външните) лектори на един от курсовете, където ходих, коментираше една такава "ценност" - "being human":
- Тц, тц, тц! Абе вие да не сте извънземни, та трябва да се модифицирате от не-човеци на човеци!?
=====================
Лошото е, че понякога програмирането почва да се губи под многослойни пластове от дивотии.

Тема Re: Корпоративни ценностинови [re: AMД]  
Автор Гoйko (индианец)
Публикувано31.12.09 10:52

:)Когато усетиш такова нещо и ти липсва тръпката от младините сменяш голямата корпорация с малка, но общаваща фирма, в която всеки е човек или си правиш собствена такава.

Автор Гypy (bangbus driver)
Публикувано31.12.09 12:37

Интересното е, че в корпорациите тези мероприятия с "ценностите" се засилват, когато кинтите не се увеличават.

Добър знак да се махаш и да правиш стартъп, но зависи докъде си с живота - ипотеки, жени, деца - това може да тежи.

--
One day it will make sense.

Автор zaphod (мракобес)
Публикувано31.12.09 12:54

чувал съм за такива неща, но не съм виждал на живо. допускам две хипотези
- мазните робовладелци преминавайки определен праг над който парите вече нямат смисъл, започват да гледат на фирмите си не като на дойна крава която ги храни, а като нещо повече, което ще остане след тях и ще бъде тяхното лице след смъртта им. корпоративната култура в тоя вариант е онова което прави тяхната корпорацията отличима от всички останали корпорации.
- мазните робовладелци гледат на фирмата като на дойна крава която ги храни, и съвсем естествено и рационално обмислят различни варианти които да вдигат съотношението млеконадой/фураж. корпоративната култура в тоя вариант трябва да накара робите да чувстват работата си не просто като дойна крава която ги храни, а като нещо повече, да се чувстват част от племе със своя култура, традиции и други обединяващи неща.

NE SUTOR ULTRA CREPIDAM

Автор (tux) (-o-)
Публикувано31.12.09 16:30

За маймуните и корпоративната култура
В една клетка затворили няколко маймуни (екип). В клетката имало кашони (ресурс) и банан, закачен на тавана (награда). Една от маймуните (лидер) наредила три кашона един върху друг, покачила се по тях и взела банана. От тавана започнала да пръска студена вода (намеса на топ мениджмънта). Маймуните се разбягали.
Закачили нов банан. Друга маймуна наредила кашоните, покачила се по тях и взела банана. Пак запръскала студена вода. Останалите маймуни я набили и изяли банана (работа в екип). Закачили нов банан. Сработил „рефлекса на Павлов“ – щом една маймуна решила да вземе банана, другите я набили, защото знаели, че всички ще бъдат намокрени, но не всички ще ядат банан (групова отговорност).
Намесил се HR отдела. Подменили една от маймуните (развитие на екипа). Новата маймуна решила да вземе банана, но останалите веднага я набили (фирмена култура). Постепенно подменили всички маймуни. Последната нова маймуна решила да вземе банана. Другите усърдно я набили, без да знаят защо – те никога не били мокрени (корпоративни ценности).

Тема Re: Корпоративни ценностинови [re: Гypy]  
Автор 435 (Сър Пич)
Публикувано31.12.09 16:34

а финансиране?
Сам човек е само за тоалетната.
Според мен възможността за "естествен растеж" от няколко години е невъможна в БГ .
Остава начина по който в белите държави го правят - инвестиция в 1 екип за Н години и после гледаш тунинговаш до "равноденствието".

Редактирано от 435 на 31.12.09 16:42.

Автор 435 (Сър Пич)
Публикувано31.12.09 16:39

ти пък много се вързваш, ако си мислиш че мениджмънта не му е смешно да ги налага тея неща много се лъжеш. Просто такава е партиината директива.

Тема Re: Корпоративни ценностинови [re: 435]  
Автор cristal_reaver (член)
Публикувано31.12.09 16:58

Това не се среща само в корпорацийте, в бившата ми фирма, орепделено хората работят на ниски заплати, представете си човек с 2 години мн добър опит да баца на 1к, мизерия... За съжаление все още не мога да разубедя някои да тръгнат да си намерят нова работа. Именно защото яко им промиват мозаците с такива неща като партита в офиса, сплотен екип приятели, колко важен е всеки, а в същото време баца като роб. Думите на теам леадера, знам че тък не дават пари, но за сега им е добре.
Когато напусках, 3 часа разговор, на другия ден още... за да ме разубедят, хубаво че не слушах че още щях да съм там...Просто е нагло шефа ти да ти каже защо ни изоставяш, помисли за колегите, за екипа и тн. Просто в такава фирма непочвайте, ако само споменат че преймуществата й са добър екип, и такива ценности. В повечето фирми (за големите нямам мнение) работят готини хора.

Автор zaphod (мракобес)
Публикувано31.12.09 17:14

ах, вярно. ами явно изход няма, на галерата и това е

NE SUTOR ULTRA CREPIDAM

Автор Гypy (bangbus driver)
Публикувано31.12.09 17:18

Не е задължително, 1-2-ма човека често успяват да задвижат достатъчно нещата и без финансиране. Дори и Гуугъл така е тръгнал. 2-3 човека да правят софтуер ако са партньори и го карат по-скромно в началото - това не струва чак толкова много пари. Ако идеята е добра и реализацията читава, до първата година може и да се изкара некой лев.

Не знам защо точно сега не може в България да стане това, а преди да е можело, не разбирам какво е различното? Почти всички български фирми (не говоря за мултинационалните корпоративни клонове) са тръгнали така, доколкото аз знам поне.

Дори и да се бориш за финансиране, много по-лесно е да покажеш нещо направено - по-голям шанс да получиш по-честно капитал срещу процентите си, така че винаги това според мен е най-доброто начало. А не 1 милион заем, офис, компютри, 15 човека и хайде сега ще правим софтуер. Това на мене ми се струва рецепта за провал.

--
One day it will make sense.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.