|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
Въпрос за писане на файл.
|
|
Автор |
geri® (циник) |
Публикувано | 02.04.09 22:45 |
|
Пичове, срещнах проблем който не ми е ясно как да реша, и питам тук.
Имаме проста ситуация. Трябва да се създаде един 500 мегабайтов файл (а в перспектива ще се качи до 4 гиги), без да се пишат данни вътре, максимално бързо. Обаче в момента когато го затварям системата заспива и диска светва червено толкова време, колкото и трябва за да запише същото количество данни (което ми е целта да избягна). Което за към 4 гиги файл на флешка е към четвърт час.
Примерът е пределно прост:
FILE* f = fopen (fname, "wb");
fseek (f, 500000000, 0);
fwrite (&f, 1, 1, f);
fclose (f);
и с Виндовски щуротии:
HANDLE h = CreateFile ("myfile",GENERIC_WRITE,0,NULL,CREATE_ALWAYS,0, NULL);
SetFilePointer(h,500000000,NULL,FILE_BEGIN);
SetEndOfFile (h);
CloseHandle (h);
Действието се развива под Windows XP SP3. Няма значение дали диска е под NTFS или FAT.
Подозрението е че OS-а се грижи да си запълни нещата с нули до края на файла, демек това е някаква фича на операционната система. Имате ли някакви идеи как това може да се изключи поне временно за да се реши проблемът
| |
Тема
|
Re: Въпрос за писане на файл.
[re: geri®]
|
|
Автор |
zaphod (мракобес) |
Публикувано | 02.04.09 23:30 |
|
може би флашката така иска, иначе върху диск изглежда моментално сякаш се създава файла.
NE SUTOR ULTRA CREPIDAM
| |
Тема
|
[re: zaphod]
|
|
Автор |
geri® (циник) |
Публикувано | 03.04.09 00:13 |
|
И върху диск е абсолютно същото. И аз първоначално се усъмних във флашката, ама не е.
| |
|
Не мисля, че има начин с win32 api-то да стане. Windows трябва да се грижи данни от друг изтрит фаил да не попаднат в тялото на нов фаил, защото ще бъде сериозен секюрити проблем. Не мога да намеря сега точно къде в msdn-а го пише, но съм доста сигурен, че няма да стане така.
Но с директно манипулиране на файловата структура на ниско ниво е възможно да се направи голям фаил. Само, че трябва нещо на ниво диваиз драйвер и освен това по един начин ще стане при ntfs а по друг начин на флашката където е fat32.
| |
|
верно това с изтрития файл е сериозен довод.
иначе не е необходимо на ниво драйвер да падаш за да ровиш на ниско ниво, отваря се файл с име \\.\X: и получаваш директен достъп до диска. не съм пробвал за флашка дали бачка, ще е интересно.
NE SUTOR ULTRA CREPIDAM
| |
Тема
|
|
|
Автор |
ГHУCEH®ГHOM (смрадлив) |
Публикувано | 03.04.09 09:57 |
|
Странно, и двата снипета си бачкат просто пирфектну (vc/ntfs@xp и gcc@ubuntu), под милисекунда.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
.mono. () |
Публикувано | 03.04.09 10:01 |
|
Тук виждам някакви идеи за подобен проблем:
Изглежда, че има доста голямо значение дали диска е на NTFS или FAT, като естествено на FAT нещата са доста по-зле...
| |
|
Явно тая работа зависи от някакви допълнителни настройки в регистрито. И аз съм го правил навремето, пак под Виндовс, и помня че беше бързо, но на друга система.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
ГHУCEH®ГHOM (смрадлив) |
Публикувано | 03.04.09 10:11 |
|
Само като идея, да не пишеш в компресиран фолдер? Там на теория може да нагазиш в кофти ситуации.
| |
Тема
|
[re: .mono.]
|
|
Автор |
geri® (циник) |
Публикувано | 03.04.09 10:17 |
|
Благодаря за вниманието. Аз преди да питам тука доста обходих нета, и попаднах на това. При мене обаче обръщението към DeviceIOControl с параметри от групата FSCTL_SET_ZERO_DATA и FSCTL_SET_SPARSE (което беше другата идея под NTFS) просто гърми и връща FALSE. Почвам да се питам дали и няма нещо на системата, под която се опитвам да го пусна... Щото всичко друго в нея си цъка. Ама тогава каква ми е гаранцията че на друга цъкаща система пак няма да се прояви, след като не е ясно какво е?
Примерът дето е даден в линка ти:
fsutil file createnew c:\$delthis.bin 1234567890
при мене пак се изпълнява много бавно, на диск който е под NTFS и уж поддържа sparse files (GetVolumeInformation() връща флаг, в който има такава информация). Има нещо забраняващо, ама не е ясно какво е...
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|