|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Планиране на времето и задачите
|
|
Автор |
ebliviq_zaek (zaiko) |
Публикувано | 26.11.08 22:58 |
|
Здр,
Преди време ми повериха един проект и заедно с още 3-ма души работим по него. Някой има ли опит с управлението на проекти? Как планирате времето? Как следите какво правят хората (кой играе игрички и кой наистина бачка)? Моля дайте някакви съвети!
Благодаря ви предварително.
"Добрите програмисти знаят какво да пишат. Великите знаят какво да пренапишат"
| |
Тема
|
Re: Планиране на времето и задачите
[re: ebliviq_zaek]
|
|
Автор |
Дeшeв (Муслон) |
Публикувано | 26.11.08 23:56 |
|
Може да прочетеш малко за . В нашия тим ползваме него плюс някои екстра инженерни практики заети от XP (Extreme Programming).
Късмет и приятни приключения по дългия път, по който си тръгнал .
| |
|
CPM
PERT
Save the original.
| |
Тема
|
[re: Дeшeв]
|
|
Автор |
lndependent (новак) |
Публикувано | 27.11.08 19:01 |
|
Ти хубаво каза Скрум, ма да беше казал и какви точно практики сте заложили в него. Ако си спомням правилно от теорията, единствената задължителна е всекидневната петминутка.
За малки екипи (до 7 човека) Аджайл работи изключително добре - на членове на екипа им се дава пълна свобода да изберат върху кои задачи да работят и в какъв ред. Единствените им задължения са, след като си изберат задачите
- да направят оценка колко време ще им е нужно и
- да го спазят същото това време.
При този сценарий на тийм лийда не му остава нищо друго освен да приоритизира задачите и да следи дали те се свършват в срок, като премахва пречките за свършването им. Съответно от шеф се превръща в "улеснител".
За опитен мениджър е доста трудно да започне да мисли като Аджайл фасилитатор, обаче за новак (като питащия) това би трябвало да е доста логично.
| |
Тема
|
[re: Дeшeв]
|
|
Автор |
q_ ((q)) |
Публикувано | 27.11.08 19:37 |
|
Scrum-а е много зависим от личната мотивация на 'ресурсите', и сравнително лесно се експлойтва. Ако мотивация липсва, по-хубаво работи с някакви класически приоми, като excel driven development и писмени репорти + ms project. Не че ще работи, ама поне ще изглежда като да работи пред началството, заради наличната документация.
— У вас, на Земята, как определяте кой пред кого колко пъти да клекне?
— Така, на око…
— Диваци!
| |
Тема
|
[re: q_]
|
|
Автор |
Дeшeв (Муслон) |
Публикувано | 27.11.08 21:56 |
|
Independent, q_, съгласен съм, че скръмчето не е панацея. Според мен не е пълен процес и трябва задължително да се допълни с конкретни практики (специфични за хората, отбора, задачите). Предложих го, защото ми се струва една добра стартова точка и то много по-добра от т.нар. excel-driven development.
| |
|
Благодаря ви много. Аз наистина съм новак в тази област и всякакъв съвет от вас е добре дошъл. Благодаря ви :).
"Добрите програмисти знаят какво да пишат. Великите знаят какво да пренапишат"
| |
|
Не точно.
Петминутката май беше 15 минутка, но това не е важно.
Има и още едно задължително нещо - месечната среща с клиента (възложителя, шефовете). Та на тази месечна среща се изготвя списък с приоритети. Като на първо място е най-важното нещо за клиента. После се работи по задачите както са в списъка с приоритетите, а не всеки да си избира задача, по която да работи.
Т.е. тийм лийда не трябва да изготвя приоритетите. По-скоро той трябва да отбива натиска на клиента да се променят приоритети по средата на едномесечния цикъл, да улеснява тима, да следи за напредъка. Естимайти не се дават или поне не в класическия смисъл на думата, така че трудно може да следи дали се спазват сроковете.
Отделно скрума вкарва и понятието "Готово" (Доне). Демек нещо е готово като не трябва да се пипа повече и влиза в месечния отчет само като е напълно готово. Т.е. рефакториран код с тестове с документация, които после не се пипат, освен ако клиентът не иска промени по тази функционалност.
| |
|
Значи със скръм няма да се оправиш. Опитай Excel & Word Driven Development, ще имаш по-добри резултати.
Save the original.
| |
|
Е точни тия допълнителните задължителни са Аджайл практики и не е задължително да се вкарат в скрум проект. Първо, защото са специфични за разработката на софтуер (а скрум не е) и второ, защото могат да се доразвиват и променят. Например при нас месечната среща с клиента не е месечна, ами седмична. Спринта е две седмици, а не 30 дни. И така нататък.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|