Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 11:44 04.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Програмисти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема За опитът и още нещо ...нови  
Автор SvetilSfitil (Procul Profani!)
Публикувано24.11.08 15:05

Значи, зачетох се аз - гледам пак пари се обсъждат, пак опит, кое е малко - кое нормално ... И се издразних.
И ето какво точно ме издразни - струва ми се, че болшинството тук смятат, че програмист с 4+ години опит, трябва да бъде оценен по-ниско от такъв с 10+ години опит. Защо?
Колко време е нужно да се усвои една технология адекватно, а да се превърне в нещо рутинно? С какво някой направил 20 еднотипни проекти е повече от онзи, който има завършени 10 такива? И с какво той е по-добър от друг, който има реализирани само 2, при условие, че трябва да бъде нает за съвсем различен тип проект?
Прочее - намирам много порочна практиката някой да бъде оценяван на базата на продължителността на трудовия му стаж и разни други негови качества, нямащи пряко отношение към работата му, вместо на базата на свършената от него работа.

Dum loquo hora fugit

Тема Re: За опитът и още нещо ...нови [re: SvetilSfitil]  
Автор Maтa Kocмaтa (космат маймун)
Публикувано24.11.08 17:34

Всичко е как ще се спазариш за заплатата си. Много фирми почват да се мръщят, когато на интервютата започнат да им се влачат разни чичковци на по 35+ години.

Save the original.

Тема Какъв си безмилостен!нови [re: Maтa Kocмaтa]  
Автор Om_ (eyeful)
Публикувано24.11.08 17:47

Егати, чак ме плашиш!

Горките ние дъртите лелички ...

Тема Re: За опитът и още нещо ...нови [re: Maтa Kocмaтa]  
Автор bira_more (бира)
Публикувано24.11.08 18:19

Един бивш колега на 50 отиде в Джонсън.
Глътнаха го като топъл хляб та и заплата (начална) над 2700 му дадоха.
Е човека и висше си има и PhD.
На теб може и да се мръщят

Bеer? Mоre?

Тема Re: За опитът и още нещо ...нови [re: bira_more]  
Автор Everybody loves lT ()
Публикувано24.11.08 18:22

За 50-годишен от поколението родени в края на 50-те е супер бих казал. Това са хората, които в болшинството си не говорят чужди езици. Обаче е факт, че човек с 4 годишен опит може да се спазари за толкова, че и за повече.

Тема Re: За опитът и още нещо ...нови [re: SvetilSfitil]  
Автор RealGuru (непознат )
Публикувано24.11.08 18:34

Опитът има значение и размерът също.

Ако приемем твърдението за "Човек се учи от грешките си", за вярно, значи хората с повече опит са правили повече грешки и се очаква, че втори път няма да ги повторят.

Но тук идва оная класация, че хората били 3 типа:
1. Дето се учат от грешките си.
2. Дето не се учат от грешките си и повтарят грешките си.
3. Дето се учат от грешките на другите.

Та, ако човекът е от тип 2 - колкото и опит да има то няма смисъл, той ще си прави все същите грешки.

Но ако си 1 или 3 или комбинация от тях тогава опитът има огромно значение.

Отделно има една класация за хора, които имат аналитично мислене и такива, които нямат аналитично мислене.

Съдя по себе си, защото имам 10+ год. опит.

Та преди 4-5 год взех да се чудя що толкова много проекти се забатачват и да чета ХП и други такива техники.

Ако искаш дори обикновеното кодене. И аз като бях млад и колегите сега по-младите пишат код без идея за поддръжка. Имаме няколко модула написани от млади колеги и освен да се пренапишат аз друг избор не виждам. Тъй като те са напуснали и са били без контрол, те са си измисляли вътрешната архитектура и друг не може да им разбере кода. Хвърлят се огромни усилия, за да се разбере и модифицира нещо малко. Мога да ти кажа, че дори и те да си видят кода сега (след 1-2 год), няма да го разберат.

Преди 5-6 год и аз бях така. Но последните години 4-5-6 год съм правил изключително чисти архитектури, чисто именуване на обекти, променливи и не съм писал грам коментар. И сега да го погледна след 3-4-5 год. пак го разбирам. Съответно кодът е лесен за модификация и поддържа и от други колеги. Защото архитектурата и кодът са очевидни.

Една от любимите ми идеи на ХП е "Ако трябва да пишеш коментари към кода си, по-добре пренапиши кода си".

А хората с под 2 год опит даже не разбирам смисъла на коментарите. След това почват да го разбират, но продължават да пишат неразбираем код и коментари към него, които рано или късно остаряват и не съответстват на кода, щото няма кой да ги поддържа.

Да говорим ли за архитектура, писане на някакви документации и др. такива.

Та не е правилно хората да се оценяват само по опит, но не е правилно и да се оценяват и само по количество направени екрани, фикснати бъгове или редове написан код. Качеството на тази работа също е важно.

Тема Re: За опитът и още нещо ...нови [re: Everybody loves lT]  
Автор bira_more (бира)
Публикувано24.11.08 18:39

А - човека знае английски при това много добре.
И материала си го знае.
Само дето аз трудно работех с него, ама за новата му фирма мисля че е идеален.

Bеer? Mоre?

Тема Съгласен. Тази практика е порочна. Но...нови [re: SvetilSfitil]  
Автор pyrx (-; свежъ :-)
Публикувано24.11.08 18:55

Щом е в частния бизнес, то вече зацепиха, че трябва да се оценява показан реален резултат, а не стаж или свирка. Ако сега само си попадал на другия случай, то си е твой проблем, помисли си.

Естествено, след постъпване на нова работа почти винаги има нещо като пробен период. И тогава много лесно става ясно кой какво може.
Е, в някои случаи 10+ годишния стаж може да има предимство пред 4-годишен (от които 3 в последните курсове на университета), грубо казано "Аз подобна програма вече съм писал" и да я опраска за 2 седмици. Докато младокът ще потъне в едно-месечно напоително четене, проби и грешки.

Обаче има и нещо друго, което предполагам, че те е подразнило повече. Винаги има и трябва да има един бонус в заплатата за стаж (не говоря за трудовия кодекс). Човек, който е издържал толкова години и не е захвърлил нашата трудна, но ценна професия, заслужава повече. Този бонус не бива да е твърде голям, та да ги заболи сърчицето такива като теб и основната част от заплатата идва от резултата, разбира се. Ясно е, че два пъти по-големия стаж, не значи автоматично два пъти по-голяма заплата. И също - човек, ако е толкова силно некадърен, едва ли би се задържал 10+ години в професията, просто системата ще го изхвърли. И не се притеснявай значи - видиш ли програмист с 10+ години непрекъснат стаж, бъди сигурен, че си върши добре работата, не прави по незнание или непрадпазливост големи бози и не пропуска крайни срокове. За разлика от ...
Имат само един недостатък дъртите програмисти - не щат да учат нещо ново. Но не е голяма беда това, имайки предвид постоянното новозлюпване на технологии-еднодневки, много от които още недоклатени, но ефектно звучащи.

Сега идва и десертът. Не само заплащането е мотивиращо, много пъти сме говорили тук за това. Един друг много важен стимул е в крайна програмистът да влезе в нещо като елитарно ядро на фирмата. За тази професия, както вече забелязваш, ключовото число е 10 или около него. Виж, ако си завършил висше на 23-24 год., то към 35 е вече време да се издигнеш/преместиш по-нагоре и то без да се налага да поемаш тежките отговорности на мениджмънта. Накратко казано - пак програмистка работа, но бяла, по-малко задачи, повече свободно време и малко по-добро заплащане. Това става ли като стимул?
Както виждаш, това работи предимно за една фирма. Очевидно, ако си тип "цветарка" и сменяш фирми през година, през две, то няма да стигнеш до такова ниво.
А програмистът, който е работил добре 10+ год. и фирмата е печелила, разбира се с колегите и им е приятен, то той заслужава такава по-аристократична промяна, нали? Няма да блъска код и да чисти бъгове до пенсия, я!

Тема Re: Съгласен. Тази практика е порочна. Но...нови [re: pyrx]  
Автор SvetilSfitil (Procul Profani!)
Публикувано24.11.08 20:02

Ок, приема се!
Едно не разбрах само - защо реши, че ме боли сърцето, просто чувството ми за справедливост беше провокирано, както изглежда - без основание. Напрактика, може да се каже, че не познавам програмист с 10+ години стаж. Давам върли нишани да съм тип цветарка, мразя елита, харесва ми да чистя бъгове, обикновено не се разбирам с колегите; вократсе - почти никакви шансове и стимул нямам за бяла програмистка работа! Нещо повече - дори мисълта, че може да се случи някакво чудо и да се вредя до "бялата" работа, ми е чужда, понеже една друга мисъл - че някой недоклатен изрод може да ми съсипе брилянтния код довършвайки детайлите, не би ми дала миг покой.
И тъй - преглъщайки грозната обида от това, че на моята светла особа бяха приписани чужди порочно-меркантилни помисли, все пак ти благодаря за изразеното мнение, което в информативната си част дава една доста интересна гледна точка.

Dum loquo hora fugit

Тема Re: За опитът и още нещо ...нови [re: bira_more]  
Автор mlee ()
Публикувано24.11.08 20:02

da be :))))) като ги знам кви са там направо 2к7 са му дали !!!!! даже ... и премиии таковата ..лол

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.