|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
Тема
|
алтернатива на windows
|
|
Автор |
gesh72 (непознат) |
Публикувано | 23.01.07 21:12 |
|
Аз съм системен администратор и един клиент ми зададе съвсем елементарен въпрос на които не можах да ми отговоря. Попита ме защо след като windows е такава боза досега никои не е направил нещо по-добро което може да го замести напълно. Има OS които са много по-добри но обикновенно са специализирани, професионални ( не са за обикновенния потребител), няма драивери за тях или няма приложения...
Не съм много на ТИ със програмирането и бих искал да разбера вашето мнение по въпроса. Толкова ли е трудно да се направи ОS която да поддържа всички глупости на WIN и да работи наистина? Разбира се със голям екип и много пари...
| |
Тема
|
Re: алтернатива на windows
[re: gesh72]
|
|
Автор | Eto (Нерегистриран) |
Публикувано | 23.01.07 21:59 |
|
http://www.reactos.org/en/index.html
| |
Тема
|
|
|
Автор | zaphod (Нерегистриран) |
Публикувано | 23.01.07 22:04 |
|
Има OS които са много по-добри но обикновенно са специализирани, професионални ( не са за обикновенния потребител), няма драивери за тях или няма приложения...
ами сам си си отговорил. да го кажем по друг начин - нещата които не правят проблеми, не вършат работа и обратното.
| |
Тема
|
[re: Eto]
|
|
Автор |
gesh72 (непознат) |
Публикувано | 23.01.07 22:10 |
|
Добре изглежда но все още е проект. Задължително ще го пробвам макар че съм срещал и други подобни. А win съществува вече 15 години без реална конкуренция...
| |
Тема
|
|
|
Автор | Пaньo Дoнeв (Нерегистриран) |
Публикувано | 23.01.07 22:30 |
|
1. Първо Windows въобще не е никаква боза. Нито такава, нито друга. Никаква боза не е.
Това, че си се подвел по акъла на неграмотния си клиент означава, че си доста начинаещ системен администратор. Работата на системния администратор е предимно психологическа с клиентите и потребителите му, а в много, ама МНОГО ПО-МАЛКА част с компютрите.
2. Отговорът към клиента ти е:
- Не слушайте какво ви говорят глупаците. Първо завиждат, второ клеветят. Windows е чудесна операционна система и само най-големите некадърници имат проблеми с нея.
3. Windows Vista струва на Microsoft $20,000,000,000. Да го напиша за по-неграмотните: двадесет милиарда долара и отне 5 години. Това грубо. (много грубо, и по-груб мога да бъда)
И то правена от хора, които са от най-умните от най-умните. Е не са чак най-умни, но схващате идеята.
Ако някой иска нещо по-добро, да приготви $40,000,000,000 и да почва.
Пак ще се срещнем след 10 години.
| |
|
1. Ти си първия привърженик на win които срещам.
2. Не искам да обсъждам моите професионални способности - не беше това въпроса. Не знам дали съм още начинаещ но за 15 години все съм научил нещо. А и със сигурност изкарвам със пъти повече пари от тебе дори без да съм се интересувал колко е струвал Vista на Microsoft.
3. Ако отговоря това на клиента ми тои веднага ще ме попита защо тогава качвам unix нa сървърите и разговора става доста сложен.
4. За 5те години съм съгласен, макар че Бил вече не си знае парите и няма за къде да бърза, но за 20те милиарда не съвсем. Освен че са сложили няколко нули за реклама, като се има впредвид огромните приходи е нормално да харчат здраво - иначе трябва да плащат повече данъци. А и ако частните разходи на Бил са минали за служебни спокоино можем да махнем още някоя нула...
Искам да кажа че според мене може да се направи някаква добра алтернатива за доста по-малко пари.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
| (>[2] /dev/null) |
Публикувано | 23.01.07 23:57 |
|
Въпросът, който трябва да си зададеш първо е, защо тази хипотетична операционна система трябва да поддържа глупостите на Windows :) Не може ли да поддържа само "умностите" му? :)
С други думи, дефинирай какво искаш от една операционна система, така че да не е боза, но да има всичко което искаш. Като го направиш може да дискутираме алтернативи.
| |
Тема
|
[re: |]
|
|
Автор |
gesh72 (непознат) |
Публикувано | 24.01.07 00:13 |
|
Май наистина не се изразих правилно. Имам впредвид да поддържа всички драивери и приложения за win - поне в началото.
Защото дори да направиш нещо велико ще е много трудно да накараш всички производители да пишат драивери за твоята OS, както и всички приложения да се компилират за нея. Поне докато не стане супер известна, но пък никои няма да я ползва ако нямаш драивери и прилойения. Получава се затворен кръг...
| |
Тема
|
|
|
Автор |
| (>[2] /dev/null) |
Публикувано | 24.01.07 00:21 |
|
На мен не ми трябват всички драйвери и приложения за Windows. Трябват ми драйверите за хардуера, който имам, и приложенията, които използвам.
За десктоп използвам MacOSX.
P.S. Не виждам и никаква дефиниция както прави Windows "боза". Опитай се да го обясниш като за човек, който не е използвал Windows.
P.P.S. Като каза, че Windows нямала конкуренция и се сетих една случка отпреди няколко месеца. Идва тук един професор от Карнеги-Мелън да ни разказва с какво се занимава, и за да подкрепи някаква теза пита колко човека в залата използват Windows (очевидно очакваше гора от ръце). След известно смущение само един човек вдигна ръка, и горкия професор трябваше да пропусне примера си и да продължи нататък :)Редактирано от | на 24.01.07 01:34.
| |
|
1. ти си поредния умник
2. не е важно колко години стаж имаш. много по-важно е какво си научил и можеш. след като си в състояние да започнеш с "виндовс е голяма боза..." това говори не само за липсата ти на познания по виндовс, но, извинявай за думите - и плиткоумие.
3. това че слагаш юникс зависи защо го слагаш. ако го слагаш за веб сървъри - добре, ако го слагаш за файлови сървъри - очевидно не знаеш какво и защо правиш. прочети пак т.2 за затвърждаване
ако целта е да не се дават пари им сложи къфф да е линукс за да плащат за поддръжка след това докато им се завие свят.
ако целта е да се направи система за повече от 10 компютъра която да се управлява лесно сложи 2003 + АД. но се съмнявам да знаеш истинските възможности на тая комбинация след това си изказване.
в крайна сметка, както вече Паньо ти каза, от теб зависи как ще подходиш към клиента и какво ше му думаш...
/
USER ERROR: replace user and press any key to continue.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
|
|
|