Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:42 16.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Програмисти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
Тема Пак за интервютатанови  
Авторnekoi (Нерегистриран)
Публикувано11.01.07 23:08

От прочетеното оставам с впечатление, че интервютата в България са нещо като изпит.
(Що за дивотия, ако наистина е така

)
Тук(Германия, средна фирма cа. 25 човека) интервютата са доста формални.

Бихте ли ме светнали, какво съдържа и как протича такова едно събитие.

Благодаря предварително

Тема Re: Пак за интервютатанови [re: nekoi]  
Авторpacoв пpъч (Нерегистриран)
Публикувано11.01.07 23:32

Абе фирмата в която работя понастоящем си има клон ли филиал ли и в Германия. Щото клиентите са предимно германски, иначе фирмата е хамериканска. И общо зето на карат много тесно да работим с германските колеги, т.е. когато ние не сме им там на гости, те са ни тук на гости. И са бая повече от 25 човека, така че требва да има насреща около 10-тина фирмички с по 2-ма човека та да се върже по 25 човека средно на фирма. Иначе повечето германски колеги не се водят на постоянна работа в тамошната фирма, такава била модата понастоящем. Ако те назначала фирма на постоянна работа, все едно се оженва за тебе. По трудов кодекс не може да те изгони дет се вика повече. Затова чрез някакви фирми посредници един вид ти взима задника под наем за определено време. Така съм чувал от германските си колеги де, не съм си давал моя задник. Иначе и аз съм останал с впечатление, че тези "външни-наемни" колеги от Германия са събирани от кол и въже и се оплакват че им били доста ниски заплатите, съответно има голямо текучество, докато обратно тези докопали се до постоянна работа, си били паднали на оная работа.

Тема Re: Пак за интервютата [re: pacoв пpъч]  
Авторnekoi (Нерегистриран)
Публикувано11.01.07 23:39

Германия ми е ясна.
(Наблюденията ти са точни)
Мен България ме интересува.

Автор bira_more (бира)
Публикувано11.01.07 23:58

Ми не знам - аз съм бил на малко интервюта. И на нито едно не са ме изпитвали.
Пращам си CV, след това разговор - и така.
Има си изпитателен срок.
По време на изпитателния срок може да стане пределно ясно кой какво може...
Но съм чувал и за интервюта.

Bеer? Mоre?

Тема Re:нови [re: nekoi]  
АвторИвaн (Нерегистриран)
Публикувано12.01.07 08:17

Процентът на безработица в България и в Германия е доста различен. При вас интервютата са формалност, защото повечето хора са заети и то на позиции, които ги удовлетворяват. Тук голям процент не са заети, а тези които са заети, в голяма степен, са на позиции, които неги удовлетворяват и постоянно се оглеждат за нещо ново. Скоро и при нас ще стане както при вас, въпрос на време и емигрантска вълна. Вече се усеща жесток глад за ИТ кадри и фирмите наемат почти всеки, който пише правилно цикъл FOR.

Тема Re:нови [re: Ивaн]  
Авторaz sum takuv (Нерегистриран)
Публикувано12.01.07 09:24

Наистина напоследък фирмите дават шанс на такива като мен. Е, аз освен ФОР, можех да напиша и ВХИЛЕ

АвторПeнчo (Нерегистриран)
Публикувано12.01.07 09:36

Няма България, няма Германия. Всяка дирма си решава сама за себе си, това не е регламентирано със закон (все още).

Докато една фирма е заинтересувана от качествения подбор на персонала си, изпит в някаква форма винаги ще бъде провеждан. Дори и да изглежда като интервю.

Тема Ето какво е положението!нови [re: nekoi]  
Автор pyrx (-: свежъ ;-)
Публикувано12.01.07 10:51

В България имаме общо взето три варианта на интервю.

Първи вариант. Провежда се от големият шеф или човекът който има неприятната перспектива да се раздели с някакви пари, късайки от залъка си. Някак си намира време за това. Първата част на интервюто може да се каже, че е нещо като изпит. В нея разбираме колко опитен и каква богата техническа култура има шефът. Сега тук имаме два под-варианта.
Шефът е "старо куче" най-вече по възраст и разбираме каква хитра софтуерна разработка е направил навремето за масив от MFM-дискове, когато още не е съществувал терминът RAID.

При вторият под-вариант биг бос е от тип юпи, на 26 години, който отчаяно се опитва да се държи и да изглежда по-възрастен (и по-опитен!) от десетокласник в елитна гимназия.
И двата под-варианта са забавни, стига да не си стеснителен.
Ако минеш, т.е. шефът мине успешно изпита, в смисъл види достатъчно възхищение в очите ти, то се минава на същинската и доста тежка част на интервюто - "основният въпрос на философията", кой колко иска/дава. Всяко число чувствително по-голямо от средната за страната заплата води до мрачна атмосфера на масата. В редки случаи може лесно да се договориш за почти толкова, колкото би те задоволило. Ако това не стане, то "играеш" с работно време, отпуски, празници и пр. И не се хващай на споменаването на "бонуси", "компенсации", "коледни партита" и "фирмени екскурзии" от страна на шефа - пускай си ги покрай ушите.

Втори вариант. Интервюиращият е служител на фирмата и това задължение му е вменено насила и същевременно той трябва да си движи и пряката работа. На него му е досадно и все си гледа часовника. Тук общо взето се претупват нещата, но има и опасност интервюиращият да се повживее в ролята си, особено, ако му е за първи път.

Трети вариант. Модерен напоследък. HR или по-често засукана HR-ка. Лесно е, само трябва да внимаваш да не забиваш продължително поглед в краката или циците и. Така или иначе, ако те назначат, рядко ще я виждаш - най-често на фирменото коледно парти.

АвторPinko (Нерегистриран)
Публикувано12.01.07 11:31

За всички фирми събирателно според мен няма как да се даде отговор.
При нас се използва определен шаблон на интервютата който се концентрира върху реално извършени неща.
Примерна схема за интервюто:
1. Кратко обяснение за фирмата- коя е, с какво се занимава, за кой проект търсим хора, какви са перспективите- т.е. какво се случва когато проектът приключи, схеми за развитие (финансово и техническо) и т.н.
2. Въпроси по CV и извън него.
За пояснение- Въпроси от типа "Ти добре ли се разбираш с колегите?", "Много печен програмист ли си?" и т.н. са неприемливи (т.е. въпроси на които се отговаря с да или не).
Обикновено се започва с "разкажи ми за последния проект по който работи"
"На какво го писахте, колко души беше екипа, твоята роля каква беше, приключихте ли го навреме, защо се опескаха нещата, какво можеше да се направи за да не се оплескат, ти какви изводи си направи.
Ако интервюиращият не е идиот по този начин бързо и лесно се добива първоначална представа за качествата на човека насреща.

3. Обсъждане на текущата/последната месторабота- защо напусна/искаш да напуснеш? Какво търсиш на ново място (пари, много пари, ужасно много пари)?

4. Въпроси от страна на интервюирания- за фирмата, за проекта, за позицията, за размера на сутиена на секретарката- каквото го интересува.

5. Обсъждане на заплата.
Колкото и да е омразно на хората, стандартния въпрос е "Колко смяташ че трябва да получаваш?"
Следващият въпрос е "Защо смяташ че точно толкова?"
Примерен отговор "В момента получавам еди колко си и за по малко от незнамси колко не искам да си сменям местоработата" Както можете да се досетите този отговор е в пряка зависимост с "Защо напускаш/искаш да напуснеш"
Важно е да се рабере че целта на работодателите не е да прецака служителите си с парите, а да намери оптималното решение между заплата и умения- все пак всичко струва пари и не може да се очаква от която и да е фирма да плаща по 5к на човек дето пише по два вложени цикъла при условие че пазарната реалност е различна.

6. Ако постигнем взаимно съгласие кога можеш да започнеш работа при нас- предизвестие, проект пред приключване, раждане на дете, сватба и т.н. фактори които биха имали значение.

Както казах в началото не знам как е при "всички", но в общи линии това е модела по който се провежда едно интервю при нас.

Тема Re: Ето какво е положението!нови [re: pyrx]  
Авторexa (Нерегистриран)
Публикувано12.01.07 11:40

Цитат: "Всяко число чувствително по-голямо от средната за страната заплата" ...

Ех, като се сетя колко е средната заплата за страната, с кеф ще даваме "чувствително" по-големи заплати (х4 да речем)

Абе пич, те джава джуниърите като дойдат искат 1200 чисти (и им ги даваме на някои :) ), какво остава за можещи хора... Радвам се, че на някои големи шефове им увират главите навреме - като избягаха няколко човека и няма кой да работи, да видиш как не се пазарят много много дори и за над 2к заплати :) Приятел в друга фирма сподели, че при тях са и по-напред - за всеки завършен навреме проект без сериозни забележки от клиента, получават иначе непознаните много по нашите ширини "бонуси" ...

Относно интервютата - първото е със засуканата ХР-ка задължително, второто с евентуалният пряк ръководител - всеки сам си избира хората вече, защото преди ревяха редовно, че не харесват "материала"

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.