|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Какъв data access layer ползвате?
|
|
Автор | aз pyлиpaм (Нерегистриран) |
Публикувано | 21.08.06 21:48 |
|
Интересно ми е мнението на колегите относно новите течения в .нет. Нормална ли е според вас да се появата на табле адаптерите и дата аксеса да върви редом с дата ентититата? Какъв дата аксес ползвате в момента и прос и конс за последния ентерпрайз либрари?
| |
Тема
|
Re: Какъв data access layer ползвате?
[re: aз pyлиpaм]
|
|
Автор | Stephan (Нерегистриран) |
Публикувано | 21.08.06 21:56 |
|
NHibernate!
Entity Data Model-a за който наскоро от MS пуснаха CTP също изглежда преспективен.
| |
Тема
|
[re: Stephan]
|
|
Автор | kasev (Нерегистриран) |
Публикувано | 21.08.06 22:38 |
|
NHibernate :)
Pogledni , za "Practical NHibernate Basics" statiata koiato pisah.
Pozdravi,
- Nikola.
| |
Тема
|
|
|
Автор | Myxaбeтa (Нерегистриран) |
Публикувано | 22.08.06 00:45 |
|
Аз винаги съм имал проблем с концепцията един обект мапнат към таблица в базата данни. Ами ако даден обект трябва да събере данните си от няколко таблици, или примерно ако имаш обект клиент с много поръчкии искаш да извадиш поръчките му, при такива случаи съм виждал проекти които вадят едни масиви от обекти, пък те се наследяват през няколко нива до някакъв точно фреймуърк, който вади поръчките една по една понеже нали са мапнати, едни такива каши.
Не ми е ясно, защо трябва да се ограничаваш в някакъв фреймуърк, пък бил той и НХибернейт след като спокойно можеш да си направиш собствени класове по собствен вкус и оптимизация.
Все ми се струва че с тези фреймуърци дето ги импортват от Жабата само се утежняват нещата и всичко става една голяма каша.
| |
Тема
|
|
|
Автор | Dark Dirk (Нерегистриран) |
Публикувано | 22.08.06 09:26 |
|
Не следвай теченията пич. Най-много да затънеш в тях . Дата аксеса дето върви с дата едитинга е железна концепция доказала себе си в Delphi от 1995 година насам. Не се увличай по object-relational mapping, че ще си скапеш проекта.
| |
Тема
|
[re: kasev]
|
|
Публикувано | 22.08.06 09:44 |
|
Здравей,
Видях статията. Изглежда добре. Погледни и ти ако имаш време и мойта статия за Hibernate Session Management в http://szahariev.blogspot.com/
Поздрави
| |
Тема
|
[re: Myxaбeтa]
|
|
Публикувано | 22.08.06 09:51 |
|
Не си съвсем прав. В НХибернате може един клас да се персистира в няколко таблици (примерно табле пер субцлас). Също така твойте класове не е необходимо на наследяват някакъв специален клас, който идва от фреймуърка. Дори не е нужно да имплементираш и интерфейс. Просто ти трябва един хмл файл, където да опишеш мапинга на класа в базата данни.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Myxaбeтa (новак) |
Публикувано | 24.08.06 02:35 |
|
Абе нямям много опит с Хибернейт, но ми се струва че това работи само при relation one to one, прав ли съм или не? Ами ето примерно имам клас Client, класа има проперtи array Orders. Kъдето ордерите са нула до безкрайност.
Клас иска ClientID към конструтора и след това си попълва полетата. Такъв обект може ли да се мапне с Хибернейт? Щото повечето обекти имат 0..* relations.
От друга страна гледам на доста места ползват вече тоя хибернейт, може и да се пробвам да го разгледам по-подробно ...
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Myxaбeтa (новак) |
Публикувано | 24.08.06 02:43 |
|
Разгледах примера с клиента и поръчките, но не ми стана съвсем ясно тоя клас IList как работи, ако вади елементите един по един, тежко и горко на базата данни ...
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Myxaбeтa (новак) |
Публикувано | 24.08.06 02:57 |
|
Мдааа, както и се очакваше:
оттам можем да видим:
"The thing is that my company has built a prototype to compare the performance of NHibernate with pure Ado.Net. And the bad news is that the results are quite bad, so according to their findings, NHibernate is 3-4 times slower.
"
"Does your project require an extreme good performance? If so then just don’t consider NHibernate."
3-4 пъти по-бавно? Предполагам че ако го натоварим както трябва с повечко колекции из класовете може и до 10 към 1 да стигне, та май засега ще го оставим за по-нататък...
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|