Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:22 08.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Програмисти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Формализиране на "универсални измервания"нови  
Автор NikB (любопитен)
Публикувано08.08.06 02:04

Формализиране на "универсални измервания"
Налага се да се разработи структура от данни, позволяваща обработката на резултати от измервания на характеристики на различни съоръжения.
Къде ли да търся полезни теории по въпроса?
(На такива въпроси тук винаги съм получавал полезни отговори :))

Предполагам, че ще трябва да се дефинират:
- множество за измерваните величини;
- множество на видовете измерватели (апаратни средства, мерещи една или няколко величини, с възможност за редактиране на конфигурацията);
- множество на съоръженията, като за всяко съоръжение се дефинират измерваните величини и от кои екземпляри от видовете измерватели се получават.

Единственото сигурно нещо е, че има маса теория по въпроса :)

Тема ексела не прави ли това?нови [re: NikB]  
Авторzaphod (Нерегистриран)
Публикувано08.08.06 08:08

доколкото знам, първия ексел е направен от някъв инженер, предполагам за нещо подобно като цел.

Тема Наистина ли толкова неразбираемо е написано?нови [re: zaphod]  
Автор NikB (любопитен)
Публикувано08.08.06 08:52

Наистина ли толкова неразбираемо е написано?
Не, не прави това.
Общата постановка е, че от различни измерватели, по TCP/IP се получават данни.
Тия данни трябва да се обработват от програма, която предварително е конфигурирана - определени са видовете апаратни средства, които правят измерванията и е зададено съответствието между измервателното средство и технологично съоръжение във фабриката.
Накрая данните отиват в база данни и от там се визуализират.
А в действителност, мисля, че и Бил Гейтс е с инженерно образование.
Впрочем, малко "фундаментални" неща са измислени от чисти програмисти (знаеш ли как физиците теоретици определят устойчивостта на маса с 4 крака?), интересна тема .

Тема Re: Наистина ли толкова неразбираемо е написано? [re: NikB]  
АвторПeнчo (Нерегистриран)
Публикувано08.08.06 09:52

Въпросът ти теоретичен ли е?

Смяташ ли да правиш такава програма или това е някаква дипломна или докторска работа, която никой няма да чете?

Тема Напълно практиченнови [re: Пeнчo]  
Автор NikB (любопитен)
Публикувано08.08.06 10:09

Напълно практичен, но имам желание да си сверя часовника с теорията.
Почти всяка година се налага да правя по някой проект, в който някакваи данни се вземат (различни интерфейси) от някъде, съхраняват се другаде, при определени случки стват "горещи аларми", а понякога някой решава да гледа хронология на състоянията в табличн или графичен вид.
Та тая година реших, че е добре да питам :)

Не съм студент (за да са ми го дали като проект), нито преподавател (аз да го дам като проект)

Тема Re: Напълно практиченнови [re: NikB]  
Публикувано08.08.06 10:22

Доста ми е чудно, че може да се търси някаква обединяваща теория. Аз самият правех преди време една програма за съхраняване и репортинг на точни измервания.

Но не ми е и хрумвало да търся нещо готово (освен репорт генератора), като структура. Не виждам и как би могло да има. Областта на приложение е толкава тясна, че само тесните специалисти разбират логиката на нещата, които правят и дори за мен изглеждаха нелогично.

Тема До тук за какво тясно сме говорили :)нови [re: Пeнчo]  
Автор NikB (любопитен)
Публикувано08.08.06 10:39

До тук за какво тясно сме говорили :)
Та аз дори не съм казал дали ще е за зърно база (примерно силози), бирена фабрика (там има ЦКТ-та) или за БТК (там маса работи се мерят).

Тема Re: До тук за какво тясно сме говорили :)нови [re: NikB]  
Публикувано08.08.06 10:54

Това което казвам, е че е малко вероятно да намериш общо решение, защото всяко едно измерване е тясно специализирано и няма никаква връзка между едно и друго, освен думата "измерване".

Но ако все пак намериш много бих искал да го видя.

Тема Re: До тук за какво тясно сме говорили :)нови [re: Пeнчo]  
АвторEclipse Fen (Нерегистриран)
Публикувано09.08.06 10:10

http://help.eclipse.org/help30/index.jsp?topic=/org.eclipse.platform.doc.isv/reference/osgi/org/osgi/util/measurement/package-summary.html

Тема Re: Формализиране на "универсални измервания"нови [re: NikB]  
Авторcommercial (Нерегистриран)
Публикувано09.08.06 10:32

Едно добро начало е следното:
- обект на измерването
- показатели на обекта
- апарати за измерване
- отделни стойности на апарата
- измерване (като време и обект, брой замервания, интервал между замервания ако има)
- отделни замервания в това измерване (номер замерване, точно време на замерването, апарат и стойност на апарата, показатели на обекта)
Това е основата. Следващия етап е контролен: проверяваш виртуално дали този модел ще отговара на всички видове измервания които си правил.
Ако става, значи си на прав път. Ако има дефект, ще го видиш сам.
Аз прерових набързо практиката си като студент и май покрива около 90% от измерванията които съм правил.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.