|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема
|
Free-lance - като начин на работа ?
|
|
Автор | rsa (Нерегистриран) |
Публикувано | 07.12.05 21:31 |
|
Здавейте!
Имам предложение да работя в чужда фирма. Предложението им е да ме наемат като фрее-лансер ...Някой работи ли по този начин ? Ако да - може ли да ми даде някакви съвети - напр. трябва ли да си открия фирма тук или не, и въобще някакви съвети от опита който има ....
Благодаря предварително !
| |
Тема
|
Re: Free-lance - като начин на работа ?
[re: rsa]
|
|
Автор | бaт Koлю (Нерегистриран) |
Публикувано | 07.12.05 22:35 |
|
Ами принципно не е задължително...
Варианти:
1) кинтите могат да ти пращат по Western Union примерно.
2) чрез фирма която ще си рег-неш. Ама тука има малка врътка с ДДС-то
Освен това фирма може да ти трябва ако искаш да се осигуряваш/плащаш данъци през нея. Ако ще правиш такава - по-добре да е ЕООД, а не ЕТ, понеже пасивите на ООД-то не са пасиви и на теб, докато при ЕТ ти се брои всичко - къщичка, кола и т.н.
| |
Тема
|
|
|
Автор | Penguin (Нерегистриран) |
Публикувано | 07.12.05 22:58 |
|
За София цените на които се работи като фрийлансър почват от около $20-$25/час. Но си зависи колко назор са клиентите, ако нямат друг избор плащат и по $80 на час :-)
За по-малко просто няма смисъл да се занимаваш. Фирма не си откривай, поне първоначално - докато не усетиш силно нездрав интерес от страна на данъчните :-)
По принцип това че те наемат като фрийлансър, значи че искат да спестят от осигуровки. Вероятно се опитват да спестят и от данъци. Което означава че даже и да си подписал договор може спокойно да го нарушиш и нищо не могат да ти направят, особено докато нямаш фирма. В частност това означава че всичкия код който напишеш за тях не е само техен. Може да го ползваш без проблем за твои си собствени проекти. Не е задължително да прецакваш така всеки клиент но е добре да го знаеш като възможност :-) Все пак за да си по-спокоен се постарай като има някакви плащания от тях да е без документ - по възможност на ръка.
Като започнеш да имаш повече клиенти и не ти стига времето за всички, повишавай постепенно цената на час работа, докато не се откажат достатъчно клиенти.
Желателно е да изпълняваш техническата част от работата съвестно - в крайна сметка софтуера който си написал качествено ти е реклама и вероятно ще ти доведе нови клиенти.
Не си споменал от коя страна е фирмата, но англоговорящите редовно се опитват докато тече проекта да се сприятелят с теб. Като решат че сте приятели, се пробват да те прецакат някак си, най-често да те накарат да свършиш част от работата безплатно. Впрочем БГ клиентите са същите идиоти - единствента разлика е че не се опитват да се сприятелят преди да се пробват да те прекарат, а пробват да те излъжат още преди да сте се запознали :-)
След като завършиш някой проект, с голяма вероятност ще искат да те ползват като консултант. За консултантска дейност може да им кажеш друга цена на час, примерно 1.5-2x цената на която си им изпрограмирал софтуера. Така или иначе ти си го написал и нямат особен избор.
| |
Тема
|
[re: Penguin]
|
|
Автор | Penguin (Нерегистриран) |
Публикувано | 07.12.05 23:03 |
|
И още нещо от личен опит - с евреи, араби и австралийци никакакво вземане-даване :-)
| |
Тема
|
[re: Penguin]
|
|
Автор | rsa (Нерегистриран) |
Публикувано | 07.12.05 23:31 |
|
Благодаря ви много за полезната информация !
Става въпрос за германска компания...Условията са добри, като първите няколко месеца/ако всичко се развие добре/ ще работя при тях, след което от БГ ..Ще се плаща твърда заплата на месец...Докато съм в Германия ще се поемат и допълнителни разходи /хотел, самолетни билети и т.н.../Абе условията според мен са много добри..Единственото, което ме притеснява - това е как ще пребивавам в БГ - под каква юридическа форма...Може да ме мислите за балък, но желая да си плащам осигуровките и каквото е необходимо за да бъде всичко законно. От това което до сега съм прочел и чул - вървя по пътя към ЕООД-то...А това, че те искат да спестят от данъци и осигуровки е сигурно..
Още веднъж - благодаря...
| |
Тема
|
|
|
Автор | бaт Koлю (Нерегистриран) |
Публикувано | 07.12.05 23:54 |
|
Мдам, ЕООД е най-добрия вариант.
Значи трябва да намериш отнякаде 5000лв. + 300-400 разходи за адвокат. Регистрацията на ООД/ЕООД става за максимум 2 седмици. След което си изтегляш 4999лв. от тия 5К дето си внесъл в банка. И после нямаш ядове.
Аз лично те съветвам да се осигуряваш на минимума. За управител на ООД - това са 220лв. Като осигуровките ти са 29% върху 220. На по-голяма сума не виждам никакъв смисъл.
Друг е въпроса че върху всичко което не ти е разход, т.е. парите дето взимаш трябва да плащаш 15% корпоративен данък. Ама това по-добре от ДОД 30 и кусур процента. Така че пак ще си на далаверка. 
| |
|
Не плаши човека, максималния ДОД отдавна е 24%, а не 30% 
| |
Тема
|
Re:
|
|
Автор |
виk (направо крясък) |
Публикувано | 08.12.05 12:25 |
|
Работи за немците, посъбери пари, а когато се върнеш в България, ако са ти предложили договор за дистанционна работа, действително си регистрирай едно ООД.
Много правилно си се ориентирал, спазвай всички закони и наредби, до колкото е възможно. Осигуряването на минимална ставка е практика във всички фирми, така че в това няма нищо лошо, а и е законно.
Счетоводство на ООД се води по-трудно от счетоводство на ЕТ, но действително не си материално отговорен. Наеми си счетоводна къща, която да ти оформя документацията всеки месец и да ти прави приключването на финансовата година. Можеш да си наемеш и счетоводител на хонорар, но така ще си много силно зависим от един определен човек.
Като изпълнителен директор носиш пълната административна отговорност, а счетоводителят ти много лесно може да те вкара в неприятности, така че по-добре да се довериш на счетоводна къща, отколкото само на един човек.
Добре е да имаш на ум и добър адвокат, защото никога не се знае какво може да се случи.
Ако работата потръгне доста, наеми си една секретарка (офис организатор) и така ...
| |
Тема
|
Освен каквото са ти казали до момента
|
|
Автор |
bira_more (бира) |
Публикувано | 08.12.05 15:52 |
|
Ако си фирма - ще можеш да издаваш фактури на твоите партньори - ще им облекчиш живота доста, ама и ще имаш разходи.
Ако си частно лице - можеш да си плащаш данъци, да си извадиш от НОИ книжка за самоосигуряващ се и да си плащаш осигуровките.
С 2 думи:
Консултация с адвокат
Консултация със счетоводител
И може да ги направиш и двете в клуб Право и клуб Счетоводство - виртуални, а след това ако решиш и реални - ама ще си подготвен за реалните консултации - ще знаеш какво да питаш.
Bеer? Mоre?
| |
Тема
|
[re: 9-rлaвaтa лaмя]
|
|
Автор | Duru (Нерегистриран) |
Публикувано | 08.12.05 23:36 |
|
А и за пари получени за неща обект на авторско право има 50% нормативно признати реазходи така че данъка става върху половината сума.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
|
|
|