Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 02:19 16.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Програмисти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | (покажи всички)
Тема Richard Stallman - wtf????нови  
Автор Teляka ()
Публикувано04.01.05 23:43

Първо да си кажа, че не съм противник на свободния и безплатния софтуер! Противник съм на open source zealots, които с пяна на устата обясняват колко са зле всички ползващи уиндоус и колко е велик *nix. Ето да видите какви съкровени мисли споделя един Гуру (наздраве, батка) на безплатния софтуер, създателят на FSF (Free Software Foundation, ако не ме лъже паметта).

Ей тука

има едно интервю с Richard Stallman.

Общо взето, всеки психиятър би намерил доста обезпокоителни моменти в това интервю със създателя на GNU (WTF? GNU is Not Unix - cool isn't it)...
Ще цитирам избрани моменти, защото не вярвам, че много хора ще го прочетат до края.

JA: What are the largest challenges you're facing today?

Richard Stallman: Software patents. The Digital Millennium Copyright Act. The broadcast flag. Cards with secret specifications. Non-free Java platforms

Тука може би е забравил да спомене страхът си от Торбалан и мръсни чорапи.

Richard Stallman: Free software and open source are the slogans of two different movements with different philosophies. In the free software movement, our goal is to be free to share and cooperate. We say that non-free software is antisocial because it tramples the users' freedom, and we develop free software to escape from that.
Брррр, потреперих като прочетох това - Майкрософт ми потъпкват свободата!!!
Because people who don't value their freedom will lose it. If you give people freedom but don't teach them to value it, they won't hold on to it for long. So it is not enough to spread free software. We have to teach people to demand freedom, to fight for freedom
Тва ми прозвуча като цитат от 38 конгрес на БКП
Most versions of the GNU/Linux system are not entirely free software. All the commercial distributors put in non-free software. And then there's Debian which keeps all the non-free software clearly separated, but does distribute it. And those who sell Debian GNU/Linux often add a few non-free programs as a "bonus"... They invite you to think it's a bonus you're getting that your freedom is no longer complete.
Ква стана тя? Линуксите не били безплатни!!!! Малиии!!! Сигурно ще има масови самоубийста на zealots (но не от StarCraft).
JA: What is your reaction to tools such as gcc, gdb and GNU Emacs being used for the development of non-free software?

Richard Stallman: Any development of non-free software is harmful and unfortunate, whether it uses GNU tools or other tools.

ДА! Всички, които работим за пари, сме нещастни. Интересно за какво работи този пич и какво яде?! Съдейкти по снимката му май май спи в някоя кофа и се къпе на всяка нечетна версия на linux kernel.
JA: What about the programmers...

Richard Stallman: What about them? The programmers writing non-free software? They are doing something antisocial. They should get some other job.

Права беше мама, като ме караше да стана паткар :(
Richard Stallman: I think you meant to say, "not running entirely free software." There are many computers on the net that are not running free software, and that means the people who use and own those computers have lost this aspect of their freedom. That's a problem
If you connect to a server that runs non-free software, you're not the one whose freedom is harmed. It's the server operator who has lost freedom to the restrictions on the software he runs.
I have nothing against communicating with Google's network server, but for Google's sake I hope they have the freedom to study, change and redistribute the software used on their server. Having the freedom to do so does not imply the obligation to do so; Google doesn't have to change or redistribute the software they run. But they ought to be free to do this, just as you and I should be free to do this with the software on our machines
Тук вече човекът съвсем се обърка.
JA: Embedded applications have become more and more prevalent in society. Is it possible to completely avoid non-free software and still remain in-touch with current technologies?
Richard Stallman: I don't know if it is possible, but if it is not, that is something we need to change. Once an embedded system can talk to a network, or users normally load software into it, its software needs to be free. For instance, if it uses non-free software to talk to the network, you can't trust it not to spy on you.

Внимавайте с новият си GSM - най-вероятно докладва на чичко Били, че window-сът ви е свален от data.bg.

Извинявам се за дългият постинг, но този човек сериозно ме притесни. Такива хора са опасни за себе си и за околните - няма ли организации, които да ни пазят от тях? Защо е толкова лош платеният софтуер? След като всичко останало се плаща, защо иска софтуерът да е без пари?

ЗАЩО ИЗГОНИХА НАЙДЕН???
IT IS BEYOND ME....

Тема Re: Richard Stallman - wtf????нови [re: Teляka]  
Авторxxx (Нерегистриран)
Публикувано05.01.05 01:02

pich, za richard ne znam si koi nemam kvo da kaja - to diagnozata mu e iasna na choveka ama ti mi opravi denia s komentarite si kym nego. 10x

Автор Гypy (бенгбъс драйвър)
Публикувано05.01.05 01:18

Наздраве. Ами виж му снимката, кво да ти кажа. Пича не е ебал. Не е спортувал. Разходите му са $15 / мо за интернет и $50 за лекарството му за хемороиди. Ако го сложиш в апартамент в Обеля за 6 месеца няма да разбере дори, че е в България, ако гей-сайтовете, за които е със сигурност абониран, не биха му отказали регистрация заради съмнителния location.

Прилича ми на едни местни такива звезди, кви бяха, Георги Чорбаджийски и Йовко не знам си кой си, дето пискат само свобода, отвореност не знам си кво си. На единия явно леля му има магазин за сирене и му дава джобни пари да живее, а другия работи в IBM, супер отворената компания дето дава софтуер-а безплатно, само ако си платиш $80К за да ти отключи единият процесор от безсмисленият шкаф, който продват на не особено адекватни банкови чиновници.

Между другото, размерът на тези "mainframes" е голям, не защото са мощни или имат много джаджи, а просто, за да не питат мениджърите: "Абе за кво платихме три С класи пари за тая щайга.". Разбира се целият този шкаф е кух и вътре можеш да сложиш джакузите от Биг Брадър барабар със Здравко, Док и Алиджан.

А, имат и платен софтуер. Решение с бази данни? Няма проблеми - безплатно (тройно-прекомпилирано през активен въглен) Апаче и $50К за ДБ2 сървър и още $10К за AS/400 желязо (бракма - един двупроцесорен Ксеон с Уин за 1/10 от парите ще го хапне това като куцо пиле домат).

Та така за отвореният софтуер.

--
Sometimes the sole purpose of your life is to serve as a warning to others.

Редактирано от Гypy на 05.01.05 01:53.

Автор Дeшeв (Муслон)
Публикувано05.01.05 06:58

Слободниот Софтвер е како вашите деца, вашите родители. Не е се во парите.

Некои нешта се без цена. Таков е и Слободниот Софтвер.

Тема Ахахаххааааанови [re: Гypy]  
Автор Smile (мълчалива)
Публикувано05.01.05 09:07

Хванах се за корема да се смея. Най-накрая едно стойностно изказване за любимата ми AS/400. С какъв кеф я подритвам минавайки покрай нея...на мама умната машинка дето я рестартирам само веднъж седмично.

Автор ЯPOCTcлaв (бесен)
Публикувано05.01.05 10:14

Забавни глупости. Ама може ли да има чак толко изкукуригал човек? Щото много ми прилича тоя на снимката на Дилбер Танас (герой от филма ,,Мера според мера'') - явно за комик е роден човекът.

... И всякоя възраст, класа, пол, занятье зимаше участье в това предприятье ...

Авторbahsan (Нерегистриран)
Публикувано05.01.05 10:46

JA: Колко код пишете в наши дни?

Richard Stallman: Аз самия (and Irene)? Само малко, на Emacs. Аз бях недоброволно само-повишен в мениджмънт.

JA: Това е интересно описание. Как се случи това?

Richard Stallman: Нуждата от мениджмънт и активизъм нарастваше все повече и повече и се наложи да намеря други хора да поемат все повече и повече от програмистките ми задължения.

но комент

Тема Не може без крайностинови [re: Teляka]  
Автор Masklin (Ном)
Публикувано05.01.05 11:07

Има ги навсякъде. Примерно, наш Гуру. Но пък са забавни. Айде да не си повтарям примера

Сталман наистина вярва в нещата, за които говори. Лично на мен фанатизмът му не ми харесва, но е факт, че създадената от него организация е "отговорната" за съществуването на gcc, а той самият - за gmake. Вари го, печи го - полезни продукти. Да не казвам супер-, ултра-, хипер- и други епитети, че току виж някой и на мен ме приравнил с бат Ричард

Абе, да отпочнем ли едно хубаво флеймче? Че цялата работа е свързана с цената на продуктите и невъзможността за точната им оценка?

Сталман смята, че софтуерът трябва да е без пари. Наш Гуру смята, че за оценяването му трябва да бъдат създадени нови раздели в неоматематиката и ако може, да си смени името на Хотблек Десиато.

Аз смятам, че масовите продукти трябва да са евтини, за да не работим всички за кардиохирурзите на мениджърите на големите коропрации. Зер, затлъстяването не прощава.

А началните флуктуации на цените и времето, докато продукта узрее и намери реалната си стойност са напълно достатъчни, за да възнаградят справедливо всеки предприемчив бизнесмен. Без никой да го намрази толкова, че да тръгне да го храни безплатно със сметана на публични места.

Понякога седя и си мисля, а понякога само си седя ...

Тема Re: Richard Stallman - wtf????нови [re: Дeшeв]  
АвторPaдo (Нерегистриран)
Публикувано05.01.05 11:25

:)) Як сайт. Вицът на първата страница ме изкефи:

Двајца цајкани го бркат еден наркоман.
У близина имало езеро.
Виа бегал, бегал и на крај се фрлил во езерото.
Цајканите го фанале, го извадиле од водата, и наркоманот им вика:
„Пуштите ме и ќе ви исполнам три желби“

Тема WTF?нови [re: Teляka]  
Автор G.Kreisel ()
Публикувано05.01.05 11:53

Нещо не разбрах, прощавай. Нещо невярно ли казва или просто ти е странно какво говори?
Не съм чел интервюто, но прочетох твоите коментари и мога да кажа че са си тъпанарско заяждане. Каквото и да кажеш, винаги някой глупак може да се заяде точно по същия начин. Не ти харесва? Смяташ го за откачен? Параноик? Добре - твое мнение. Предлагам ти да изложиш своите виждания за това какво е правилно и какво не и за ще ти сглобя постинг в твой стил.

Where the hell do you want to go today?

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.