Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 11:56 14.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Програмисти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
Тема До къде ще стигне безплатния софтуер...нови  
АвторГypy (Нерегистриран)
Публикувано25.06.03 17:22

Здравейте, фенове на безплатния софтуер. Здравейте програмисти, които пишете безплатен софтуер и по този начин сами си поставяте оценка на това колко струват вашите умения - НИЩО.

Ето ви един линк, за да видите до къде стигат такива като вас. Пича е бил ентусиаст като вас преди 5-6 години, а сега вижте какво се е получило. Хубаво е да вземете правилното решение преди да стигнете до там. И преди да критикувате се замислете, че пича е 5 години преди вас в развитието си и поне 10 пъти по добър като технически умения, така че внимателно мислете преди да поствате пак глупости.

http://linuxrouter.org

Тема Re: До къде ще стигне безплатния софтуер...нови [re: Гypy]  
Автор nevar ()
Публикувано25.06.03 17:47

ti na k'wo i za k'wo pi6e6 be urug? ili prosto obi4a6 da klika6 i da plqmpa6 prostotii?

kjfskdhg dfs lasdjfol ldksf iwoertoret !!!

Тема Re: До къде ще стигне безплатния софтуер...нови [re: Гypy]  
Авторne (Нерегистриран)
Публикувано25.06.03 18:02

Predi da postvash takiva temi kagi si imeto, opita, sertifikatite i t.n.
Nomera e ne da nqma komersialen softwer a da nqma windows.
Neka microsoft pishat za OS s otvoren kod. Tochno tva im e monopola.
Az ne se suglasqvan napulno s GNU no takuv software e zadulgitelen a nai-vagnoto - open source - kernel i pomoshtni toolove.
A free software-a samo diga kachestvoto i spada cenata na komersialniq.
Sled kato si takuv protivnik na linux i otvoreniq kod znachi imash polza ot tva (moge i za ms bg da bachkash).
Znae se che edin kato gubi drug pecheli t.e. userite pechelat ms gubi.
Tva li te pritesnqva?
Svikvai :)

Тема Re: До къде ще стигне безплатния софтуер...нови [re: ne]  
Автор nevar ()
Публикувано25.06.03 18:31

i k'wo sega? 6te si merite sertifikatite li? .... oooo, sweti eniac ;) naj-mrazq da sym praw........................6toto sym 4ernogled ;)
i 6to pyk da nqma window$? :-. ne6to ne shwa6tam, nali uv trqbwa da ima konkurenciq za da padat cenite? az naj si obi4am da rabotq na linux i window$, da ne iska6 da me li6i6 ot ednoto udowolstwie? ;P

kjfskdhg dfs lasdjfol ldksf iwoertoret !!!

Тема Re: До къде ще стигне безплатния софтуер...нови [re: ne]  
АвторGuru (Нерегистриран)
Публикувано25.06.03 18:39

Чети постинга и коментирай по топика. Никъде не пише нито за Майкрософт, нито за отворен код. Пише за това, което очаква програмистите, които првят софтуер без пари.

Тема Re: До къде ще стигне безплатния софтуер...нови [re: Guru]  
Авторfsck_guru (Нерегистриран)
Публикувано25.06.03 19:22

коментар:
стигат до трансмета - млада компания занимаваща се с внедряването на модерни технологии в правенето на процесори(линус торсвалд)
стигат до слава и признание - създават едно от най-големите и свестните общества в съвременния свяр(ричард столман и гну)
стигат до там че тъпанари като майкрософт да им крадат продуктите(рег. екс. от пърл директно в с#, използват технологии от бсд)
стигат до там техни продукти да се използват от практически всички компютри(сън и джава)
при всички положения ще стигнат по-далеч от тебе sucker

Тема Никой не дава пет пари за безплатния софтуернови [re: Гypy]  
Авторhoopla (Нерегистриран)
Публикувано25.06.03 20:12

Затова и никой не дава пет пари докъде ще стигне.

Ти явно си малък и не помниш времето когато Netscape струваше $50 и беше господстващият браузър. IE още не беше вграден в операционната система и Microsoft, за да променят статуквото започнаха да го предлагат, как мислиш? Безплатно. Стив Балмър беше написал в едно вътрешно меме, че ще им спрат кранчето на въздухопровода.

Тия, с които се опитваш да се заяждаш са фенове на свободния, а не на безплатния софтуер. И няма нищо лошо в това да плащаш за него, нито има нещо лошо да ти плащат, за да го пишеш. Само че, независимо дали плащаш или го ползваш безплатно, имаш гаранцията, че никой няма да му спре кранчето, понеже кодът, който е написан, не се губи когато ти изтече лицензът и парите ти не изгарят.

Та ако сме изяснили въпроса за парите, да изясним и въпроса за губенето на времето. Загуба на време на мен ми се вижда, на всеки 2-3 години да учиш нови API-та, понеже "край, вече го измислихме, този път майка и баща, ще изтребим рибата". OLE, OLE2, COM, DCOM, ActiveX, .Net, защо смяташ, че това някога ще има край? Програмистите в Microsoft не са глупави, просто финансовият модел на фирмата се основава на това периодично да се издърпва килимчето под краката на клиентите им и разработчиците. Техническите решения там се взимат от маркетинговия отдел и повечето глупости се дължат на това.

И да стигнем най-накрая до линка, който си дал. При грубо казано четвърт милион разработчици на свободен софтуер, не ти ли се вижда странно, че за толкова години се е намерил само един да изока "Прахосах си времето"? Грешката си е негова, понеже е тръгнал със съвсем неправилна нагласа, че някой е длъжен да му плаща за нещо, което не му е възложил. Повечето разработчици на свободен софтуер, на които не им плашат за това, го правят защото така си чешат крастата. Какво те бърка това, кой с какво си запълва свободното време и защо мислиш, че непременно е по-глупав от теб?

Та така. И моето свободно време явно не струва нищо, щом съм седнал да ти отговарям.

Тема Има много малко неща дето ги знам!нови [re: Гypy]  
Авторbira_more (Нерегистриран)
Публикувано25.06.03 20:13

1. Мога да работя за без пари за кеф
2. Мога да работя и за пари
3. Обичам да работя запари като ми е кеф.
Колко и да се пинеш няма да ме убедиш че в този живот трябва да се работи само за пари.
И хемороиди да получиш пак няма да ме убедиш.
Ако си толкова невзрачен че не можеш да пишеш и за без пари какво ли правиш в тази гилдия?
Може да са 2 реда код ама за кеф. За собствен кеф. За да си докажеш нещо на себе си. А ако някой го ползва още по кеф.
Е ти си от хората с които май не мога да си пия и бирата - не понасям фанатици, без значение дали са християнски, мюсулмански, SS, open source или closet* source.
Фанатика е адски тъпо копеле.
То ни бира ни приказка с него.
Фанатика си е фанатик. Той и гащите ще си събуе ама да е на неговото. Ако и да има друго по добро за неговия случй за неговото положение и ситуацията като цяло.
Ми той си е тъпанар - фанатик.
Едно не мога да разбера при теб.
Наистина ли не си в състояние да се искефиш да напишеш 5 или 100 реда код за кеф?
И след това да ги пуснеш свободно?
И да се кефиш ако и друг ги ползва?
Три въпроса ама по същество един - фанатик ли си?

Щото аз не съм. Решавам че нещо ще ми е поевтино да си платя за него - плащам си.
Решавам че нещо ще ми е по евтино да го ползвам free. Ползвам го.
Решавам че от нещо или съм изкарал достатъчно пари или толкова ме е кефили че го пускам free. И ако някой ползва ми кеф.

* От клозет или може би komersial?

Тема Njakolko primeraнови [re: Гypy]  
Автор malkia ()
Публикувано25.06.03 20:48

Molja te procheti po neta

za organitzatziata na SAMBA, za tazi na APACHE, za pisatelite na ECLIPSE (IBM proekta e kum $40 miliona), za tezi koito pishat GCC-to, za Linux developerite, FreeBSD, etc.

Samo da wzemesh GCC, i mozhe bi GNU BINUTILS - i weche imash seriozen komersialen, no svoboden i otvoren softuer - sreshtu MSVC, ili kojto i da bil drug komersialen, no struvasht pari kompilator.

I ako si mislish che firmi ne praviat pari ot GCC - to zhestoko se luzhesh - praviat i to dosta! - Da tezi firmi - prodavat specialni versii na GCC (no puskat i sors koda) - eto ti edin primer:

- Praviat kompilatori za GBA, Playstation2 i GameCube - pravi si izvodite!

stiga s tezi nenuzhni topitzi....

Jasno e che shte ima komersialen softuer - kojto e ili zatvoren (Microsoft), ili otvoren (GNU) - i kojto shte struva pari (GCC na SNSYS), i njama da struva pari (Na Microsoft IE, ili Outlook Express).

Ot poslednoto wizhdash che zatvoren mozhe i da ne struva pari, dokato otvoren mozhe i da struva.....

P.S. Sled blizo 8-9 (ili poveche) godini SNSYS naj-nakraja reshiha da sprat da polzwat GCC kato tehen kompilator (i postojanno da go patchwat za konsolite). Wupreki tova tezi poslednite im godini - absoluten uspeh dulzhat imenno na GCC.

Тема Re: Никой не дава пет пари за безплатния софтуернови [re: hoopla]  
Авторzaphod (Нерегистриран)
Публикувано25.06.03 22:19

". Загуба на време на мен ми се вижда, на всеки 2-3 години да учиш нови API-та, понеже "край, вече го измислихме, този път майка и баща, ще изтребим рибата". OLE, OLE2, COM, DCOM, ActiveX, .Net, защо смяташ, че това някога ще има край? "

мен също ми се вижда загуба на време, но въпреки това съм фен на платения софтуер. просто дивотиите дето ги изреди не ги ползвам, ако не ми трябват. а тия дето пишат безплатен софтуер да не се сърдят когато баровците им шибат гаждетата, защото карат лъскави мотори.

"Програмистите в Microsoft не са глупави, просто финансовият модел на фирмата се основава на това периодично да се издърпва килимчето под краката на клиентите им и разработчиците. Техническите решения там се взимат от маркетинговия отдел и повечето глупости се дължат на това. "

тук си напълно прав. но нали хората това точно искат! защо мислиш над 90% от юзерите ползват вин, а не линукс? ето вземам оня ден един диск с филм от един приятел. и какво - диска не се чете на никой от компотите дето го пробвах. защо - защото го е записал с някаква нова шарена програма. ще си вземе ли той поука от това? ще започне ли да спазва принципа "работи ли - не го сменай"? категорично не! пцтата са индустрия за забавление, а на за вършене на работа. така че докато вин се проектира с помощта на добре угоени маркетингаджии, винаги ще бъде в порядъци по-използван от линукс. и забележи - по-използван е ВЪПРЕКИ че се плаща. някой беше казал че човек прави по-добре нещата когато ги прави за кеф, а не защото "трябва". вярно е, но прави по-добре НЕЩА КОИТО НЕ СЕ ТЪРСЯТ. каквото и да говорим, изборът на потребителя е красноречив - избира това което е правено ЗА НЕГО, а не за начесване на крастата на създателя си.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.