Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 12:03 13.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Програмисти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Алгоритми и езицинови  
Автор Duncan Griffin (Програмист)
Публикувано02.02.03 01:13

Преди няколко дни с един познат спорехме по един интересен въпрос. Ако трябва да се учи програмиране, как е по-добре да се преподава:

а) първо Паскал (или друг език) и после алгоритми
б) алгоритми и принципите на програмиране, без предварително да се преподава език

Вие какво мислите по въпроса?

Мечтата е мисъл, мисълта е идея, всяка идея се реализира. Аз не мечтая, а реализирам идеите си.

Тема Re: Алгоритми и езицинови [re: Duncan Griffin]  
Автор vroom (\/\/)
Публикувано02.02.03 02:35

и аз съм участвал в подобни дискусии и спорове с кое и как да се започва да се учи програмиране и по-конкретно - алгоритмите и първия програмен език (като синтаксис).
ще се изкажа в контраст на повечето книги за програмиране за начинаещи: хора, които сега започвате, не ги слушайте тези по книгите, като ви казват, че C е неподходящ и труден език като за начало !!!
мисля, че и за начинаещия, а и за който и да било е очевидно, че разликите (като трудност) в синтаксиса между C и Pascal не са чак пък толкова големи.
и все пак да си дойдем на думата - за реда на преподаване на език и алгоритми...макар да може да прозвучи прекалено, най-добре е да се почне заедно - синтаксис на програмен език и алгоритми и структури от данни едновременно, мисля също, че въпреки всичко е най-добре алгоритмите да са изложени под формата на код, а не като псевдо-код. смятам, че C е най-подходящ за описание на алгоритми, понеже с него се полагат основите и на синтактично, и на ниво "навици" за цяла фамилия производни на него езици - C++, Java...

и едно вметване...понеже аз отскоро се пиша мааалък фен на Lisp, ученето поне на основните алгоритми с Lisp също не е лоша идея - няма затормозяване с излишен синтаксис - просто, чисто и ясно...

и за накрая - няколко примерни книги за начинаещите, които обединяват идеите ми:
- Algorithms in C - Robert Sedgewick
- Computing Concepts with C++ Essentials
- Algorithms and Data Structures - Bruno Preiss (лично мене много ме кефи - templatized single rooted OO hierarchy, има дори и малко patterns, има я съвсем официално в нета free)
- Structure and Implementation of Computer Programs (също free)

аре със здраве

най-често умните хора са и лоши

Редактирано от vroom на 02.02.03 02:38.

Автор Rincewind (Wizzard)
Публикувано02.02.03 07:54

Трябва да се преподава с много, ама МНОГО програмиране!!!
Сега преподавателите се кефят: вижте колко много и хубави неща преподаваме. Учениците се кефят: виж к'во съм учил, то не е ОО, то не е AI, то не са DB.
Ама повечето не са написали почти нищо.
МНОГО програмиране!!!

Go on, prove me wrong. Destroy the fabric of the universe. See if I care.

Автор expeler (lame)
Публикувано02.02.03 08:36

"б) алгоритми и принципите на програмиране, без предварително да се преподава език"

Много ясно, даже за мен е глупаво да се преподава някакъв език за пропрЪмиране. Нека да ги учат да мислият как трябва да говориш на машината, а не на какъв език да и говориш. А езика за домашно, и да недоволен съм от това че дават малко и лесни задачи. Трябва да ни късат трибуквеника, а то как може хора, които ме питат: "Как ще ми покажеш сорс-а, та тук няма Word", да завършват КСТ.

I wanna read interesting postingz

Тема Re: Алгоритми и езицинови [re: expeler]  
Авторzaphod (Нерегистриран)
Публикувано02.02.03 08:57

и как ще разбират правилно ли говорят на машината? обратната връзка даскала ли ще го играе? щото той ще се пообърква от време на време.
аз съм фен твърдо на практическото научаване на нещо. да се научи език, колкото да се започне писане не е толкова трудно - няколко ключови думи и малко правила. по лесно е от стихотворение наизуст даже. винаги съм се присмивал на тези дето учат теоретично, и когато седнат да напишат нещо ревът " ама аз нямам грешка, а то не става". не само че първо трябва да се научи език, ами първо трябва малко да се попрограмира без теория за да се подготви почвата за алгоритмите. тогава човек наистина оценява това което научава, защото вижда как задачи които без теорията са го мъчили се решават елегантно с методите от материала. а иначе разликата между езиците не е много голяма, и според мене няма нужда да се учи първо паскал, (макар че аз точно паскал съм учил) може да се почне направо на ц.

Тема Re: Алгоритми и езицинови [re: zaphod]  
Автор expeler (lame)
Публикувано02.02.03 10:10

И аз започнах с паскал, и никога не съм имал достъп до, кой знае каква тория, но ми липсва. Спомням си че когато започвах когато, научех нещо първо практикувах и заедно с това си го обяснявах. Сега и с ООП-то е така първо пиша после мисля, но това не е сериозно, не е професионално и други такива. Разбира се не ми дреме на ****, защото не съм професионалист и пиша за кефа. Обаче това, което vse повече ми tриабва е теорията, а ми я представят във прекалено смешен вид, поне в университета.

Редактирано от expeler на 02.02.03 10:11.

Тема Re: Алгоритми и езицинови [re: expeler]  
Авторzaphod (Нерегистриран)
Публикувано02.02.03 11:24

хм, аз винаги съм се надсмивал над преподаването в университета, но мога да кажа че много нещо научих там, не благодарение на, а въпреки начина на преподаване. ооп никой не ми е преподавал, научих си го сам. в университета учихме нещо, ама беше смешно. освен това според мене структурите данни като че ли най ми помогнаха. алгоритмите и сам си ги измислях преди това, ама за номерата с указателите и динамичните данни не се бях сещал. като гледам старите си програми от гимназията виждам че пак съм правил графове от масиви, но именно когато си го правил по сложния начин, идеята за динамичните данни се възприема с ентусиазъм и истинско разбиране. най добре е според мен ученето на теория и практиката да вървят в паралел, но ако трябва да поверя свършването на нещо на практик без теория или теоретик без практика, без колебание избирам практика.
и още нещо - освен "програмистката" теория аз се старая да поддържам форма и в близките дисциплини - математика, електроника, обработка на сигнали и др. адски много помага!!! разбира се зависи с какво се занимаваш :) ако редиш бутони на vb келепира не е голям, ама то тогава и алгоритмите и структури данни не са от полза :)

Автор ro6avia (mnogo ro6avia)
Публикувано02.02.03 18:38

razbira se 4e parvo algoritmi i principi
i estesveno cialoto tova obu4enie da stava sas hubavite stari no zlatni block shemi . ezik vseki sulio i pulio moze da nau4i (az poznavam niakolko takiva), vaprosa e da go nau4i6 da misli i strukturira. realizaciata posle e v silite na vseki. Edin sviastno napraven algoritam sled tova moze da se realizira na N na broi razli4ni ezici po N na N-ta stepen razli4ni podrobnosti. Naposledak kadrite koito izlizat ot universitetite (viziram SU, TU) ili pone (za moe ne6tastie) horata s koito sam imal dopir ot tiah znaiat ezik, funkcii i kakvi li ne podrobnosti po-dobre ot avtorite im no se zatrudniavat (ili ne mogat) da izmisliat edin prost algoritam za sortirane ne 4isla po golemina (klasika v zanra) :-)))

Vidiah 4e se obsazda Paskal malko po-nadolu .....
Kade ostana hubavia star BASIC (za 8M ili ROM v pravec16) ...

E tuk ni6to niama :

Тема Re: Алгоритми и езици [re: ro6avia]  
Автор Duncan Griffin (Програмист)
Публикувано02.02.03 23:08

10x на всички за отговорите, явно колкото хора толкова и мнения.

Аз лично като размислих също реших, че е добре да се започне с ударна доза алгоритми и малко Паскал или С за домашно и по мужду другото. В никой случай обаче не бива да се изостава практиката.

Мечтата е мисъл, мисълта е идея, всяка идея се реализира. Аз не мечтая, а реализирам идеите си.

Тема Re: Алгоритми и езицинови [re: zaphod]  
Автор expeler (lame)
Публикувано03.02.03 05:49

И аз се старая в математиката, но стигнах до решението че с учебника под ръка и равнината и пространството са лесни, но на изпит не е така. Иначе да не се обиждаме не съм пипал вб няма и да го докосна. Иначе е ясно за какво помага математиката, но виж електрониката, и там кво беше сигнали ли не ми е ясно, е освен ако става дума за нещо различно от приложно програмиране.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.