|
Тема
|
Винаги ли?
|
|
Автор |
Zvezden_Dazd (optimist :)) |
Публикувано | 05.03.05 11:54 |
|
Винаги ли когато има хидросалпингс на едната тръба, тя трябва да се отстрани? Неможе ли да се проведе лечение. За съжаление при мен едната тръба е непроходима, а другата с хидросалпингс . След понеделник ме очаква оперативна лапароскопия и сега единственото което правя е да умирам от ужас . Моля Ви, който знае нека ми каже.
| |
|
Е не, как винаги да се отстранява тръбата? Няма такова нещо, има други терапевтични възможности.
| |
|
Здравей, къде ще ти правят тази лапароскопска операция, защото и на мен в близко време ми предстой същото?Стискам ти палци всичко да мине леко и моля те ако можеш след това ми пиши.
| |
|
Като какви например? (Отпушване? Почти винаги след това хидросалипнкса се връща, дори понякога до няколко дни след това).
| |
|
Разбира се, че не винаги се отстранява тръбата. Аз съм типичен пример. Двустранен хидросалпингс с размери 4/4 см. На ехограф се виждаше даже само този в дясно. След оперативна лапароскопия в Шейново са отстранени и двата, а пак съм си с две тръби. Досега няма данни да са се възобновили. Не се отчайвай, решението винаги ще те намери, без да е необходимо да си блъскаш ти главата. Късмет и по-сокойно!
| |
|
ама не бъдете такива песимисти!

| |
|
Не може да се обобщава така.
Първо е въпрос на добра диагностика - с няколко метода, които често могат да дадат противоречиви данни. След това трябва да се уточни каква е причината и колко е голяма увредата. Възрастта на жената, състоянието на яйчниците и общото й здравословно състояние също са важни показатели.
Чак след като се изяснят тези неща може да се обсъжда подхода към проблема. Възможно е да се опита лапароскопски да се отстранят срастванията. Тръбите и яйчниците са с общо кръвоснабдяване и отстраняването на единия орган може да се отрази негативно на другия. Така че дори и да се предприема ин витро, трябва да се обмисли дали да не се приложи по - мека хирургическа интервенция (примерно лигиране на тръбите) вместо отстраняването им.
Разбира се, в някои случаи отстраняването на тръбите е единственото решение (възрастни жени, голум хидросалпингс, много сраствания, предстоящо ин витро ...). Но на всички да махаме тръбите - не, в никакъв случай. Подходът е индивидуален, затова нека не опростяваме нещата.
| |
|
Дано да се оправят при момичето нещата.
| |
|
|
|
|