|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Салпингостомия
|
|
Автор |
Roshava Garga (star poznat) |
Публикувано | 24.02.05 17:43 |
|
Дано го произнасям правилно, но прави ли се в Бъ;гария подобна процедура? Има ли някоя от вас на която да и е правено това?
| |
|
Това е махане на тръба, увредена вследствие на :
-чести възпаления ( салпингити)
-извънматочна бременност, причинила разкъсване на тръбата.
Яйчникът се запазва.
При мен са отстранени и двете траби, чрез лапароскопска операция
| |
Тема
|
Re: Салпингостомия
[re: cheryy]
|
|
Автор |
pets (непознат) |
Публикувано | 24.02.05 18:48 |
|
Здравей,Cheryy.Можеш ли да ми кажеш нещо повече за тази лапароскопска операция, защото и на мен ми предстой махане на тръба по този начин.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Pyжa (цвете) |
Публикувано | 24.02.05 19:16 |
|
Не е махане на тръба. Окончанието -ектомия означава махане на нещо. Окончанието -стомия означава оперативно създаване на отвърстие, стома(уста), на кух орган.
В този случай ако момичето е написало термина правилно, салпинго-стомия означава отваряне на дисталния(към яйчниците), може би срастнал, край на тръбата(тръбите), най-вероятно лапароскопски.
Момичета, ако ви предстои важна процедура, питайте лекарите си всичко каквото ви интвресува. Не мога да си представя аз да легна под ножа без да ми е напълно ясно какво ще ми се прави.
Кака Лора – 26.Февруари.2004Редактирано от Pyжa на 24.02.05 19:17.
| |
|
Точно така. Премахването на тръбата е салпингоектомия. Поне така мисля, че се произнасят на бг.
| |
Тема
|
[re: Pyжa]
|
|
Автор |
pets (непознат) |
Публикувано | 24.02.05 22:19 |
|
Естествено, че ще питаме лекарите си но това не означава че не трябва да си задаваме въпроси във форума нали?
| |
Тема
|
[re: pets]
|
|
Автор |
cheryy (непознат
) |
Публикувано | 25.02.05 05:49 |
|
Грешката наисина е моя, преписах го от една книжка и пише салпингектомия. Сега като гледам за салпингостомия няма нищо. А що се отнася до лапароск. операция се правят два малки прореза под пъпа и още един или два в зависимост от това дали ще работят по двата или по единия яйчник. Възтановяваш се много по бързо от другата операция защото не губиш много кръв. Ако се поровиш в интернет ще намериш точно описание на процедурата, мисля че и в Зачатие имаше писано за лапароскопия.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
pets (непознат) |
Публикувано | 25.02.05 07:10 |
|
Да благодаря ти.Това в зачатие съм го прочела и затова исках малко повече информация така да се каже "от извора".
| |
|
"салпингоНЕОстомия"- това пише в моята епикриза и по лекарски обяснения означава "пластика на тръби" - прави се нов отвор на запушена в края тръба. Поне на мен така ми беше обяснено. Това става чрез лапароскопия, по-конкретно в моя случай - д-р Попов - Шейново.
Късмет!
| |
|
След толкова години разбрах, че на това му викат "пластика на тръби"! Благодаря!
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|