Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:02 15.07.25 
Здравна
   >> Проблемно забременяване
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Салпингостомиянови  
Автор Roshava Garga (star poznat)
Публикувано24.02.05 17:43

Дано го произнасям правилно, но прави ли се в Бъ;гария подобна процедура? Има ли някоя от вас на която да и е правено това?

Тема Re: Салпингостомиянови [re: Roshava Garga]  
Автор cheryy (непознат )
Публикувано24.02.05 17:55

Това е махане на тръба, увредена вследствие на :
-чести възпаления ( салпингити)
-извънматочна бременност, причинила разкъсване на тръбата.
Яйчникът се запазва.
При мен са отстранени и двете траби, чрез лапароскопска операция

Тема Re: Салпингостомиянови [re: cheryy]  
Автор pets (непознат)
Публикувано24.02.05 18:48

Здравей,Cheryy.Можеш ли да ми кажеш нещо повече за тази лапароскопска операция, защото и на мен ми предстой махане на тръба по този начин.

Автор Pyжa (цвете)
Публикувано24.02.05 19:16

Не е махане на тръба. Окончанието -ектомия означава махане на нещо. Окончанието -стомия означава оперативно създаване на отвърстие, стома(уста), на кух орган.
В този случай ако момичето е написало термина правилно, салпинго-стомия означава отваряне на дисталния(към яйчниците), може би срастнал, край на тръбата(тръбите), най-вероятно лапароскопски.

Момичета, ако ви предстои важна процедура, питайте лекарите си всичко каквото ви интвресува. Не мога да си представя аз да легна под ножа без да ми е напълно ясно какво ще ми се прави.

Кака Лора – 26.Февруари.2004

Редактирано от Pyжa на 24.02.05 19:17.

Тема Re: Салпингостомиянови [re: Pyжa]  
Публикувано24.02.05 20:24

Точно така. Премахването на тръбата е салпингоектомия. Поне така мисля, че се произнасят на бг.

Тема Re: Салпингостомиянови [re: Pyжa]  
Автор pets (непознат)
Публикувано24.02.05 22:19

Естествено, че ще питаме лекарите си но това не означава че не трябва да си задаваме въпроси във форума нали?

Тема Re: Салпингостомиянови [re: pets]  
Автор cheryy (непознат )
Публикувано25.02.05 05:49

Грешката наисина е моя, преписах го от една книжка и пише салпингектомия. Сега като гледам за салпингостомия няма нищо. А що се отнася до лапароск. операция се правят два малки прореза под пъпа и още един или два в зависимост от това дали ще работят по двата или по единия яйчник. Възтановяваш се много по бързо от другата операция защото не губиш много кръв. Ако се поровиш в интернет ще намериш точно описание на процедурата, мисля че и в Зачатие имаше писано за лапароскопия.

Автор pets (непознат)
Публикувано25.02.05 07:10

Да благодаря ти.Това в зачатие съм го прочела и затова исках малко повече информация така да се каже "от извора".

Тема Re: Салпингостомиянови [re: Roshava Garga]  
Автор via ()
Публикувано25.02.05 12:17

"салпингоНЕОстомия"- това пише в моята епикриза и по лекарски обяснения означава "пластика на тръби" - прави се нов отвор на запушена в края тръба. Поне на мен така ми беше обяснено. Това става чрез лапароскопия, по-конкретно в моя случай - д-р Попов - Шейново.
Късмет!

Тема Re: Салпингостомиянови [re: via]  
Публикувано25.02.05 13:07

След толкова години разбрах, че на това му викат "пластика на тръби"! Благодаря!

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.