|
Тема
|
Видяхте ли това? За ин витро
|
|
Автор |
Algara (непримирима) |
Публикувано | 08.06.04 18:04 |
|
От новинарския сайт http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=558898
Депутатите: 'Ин витро' да се прилага и извън болниците
Един от пет опита води до бременност и раждане, струва 4200 лв. и ще се плаща от НЗОК
08.06.2004
Трета седмица депутатите работят върху Закона за здравето. От днешното извънредно заседание два часа бяха посветени на проблема за асистираната репродукция. След гласуване и прегласуване народните представители отхвърлиха забраната тя да се прилага извън болничните заведения.
По-популярното название на този метод е "ин витро". Той е специалност на председателя на здравната парламентарна комисия Атанс Щерев, който притежава и частна клиника за прилагане на метода.
Д-р Щерев, който в момента се намира в САЩ, не можа да декларира пред колегите си в парламента, че няма пряк професионален или бизнесинтерес от предложените в закона текстове, както го призова левият Кръстьо Петков. Впечатлението за наличие на интереси остана.
Димитър Игнатов от ОДС обясни, че всъщност от забраната методът "ин витро" да се прилага извън болничните заведения ще стигнем до там, че катедрата по биология в Медицинския университет в София, където е измислен методът, няма да може да продължи работата си по него, защото в нея работи проф. Вацев, който е бащата на "ин витро", но сега е опонент на д-р Атанас Щерев.
Все пак депутатите отхвърлиха тази удобна забрана. По време на дискусията стана ясно още, че методът "ин витро" е с ниска ефективност.
Един от пет опита води до бременност и раждане, струва 4200 лв. и ще се плаща от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
За едно болно от рак дете се плащат само 900 лв.
| |
|
ама това сигурно ли е? Не вярвам на очите си
| |
|
абе и в края на миналата година писаха на няколко места, че ще се поема ама какво стана ...
Не виждате ли какви са обществените нагласи? Непрекъснато противопоставят нашия проблем на другите заболявания? А за хилядите левове дето се източват никой не пише ... И че здравната им реформа не бива още от доболничната помощ...
| |
|
Идват избори, правят си лобита и се мъчат да си осигурят обществена подкрепа
В крайна сметка обаче е важно дали действително ще се постигне нещо или само си чешат езиците и гледат да си вдигат рейтинга за сметка на чуждото нещастие и страдания на хората . Работата ми е свързана и с проучвания на общественото мнение, и с предизборни кампании, и с всякакви подобни, с няколко думи - нагледала съм се и на едното, и на другото - и на реални резултати, и на само вдигната пушилка.
Шефовете ми са сериозни хора, работят и по предприсъединителни програми на ЕС, но в други области . Присърце са ми проблемите ви, ще започна тактично да се интересувам по въпроса и при поява на нещо действително сериозно ще ви информирам. Без да ви давам излишни надежди обаче, от опит знам как се проточват нещата във времето, но каквото зависи от мен (по отношение на информация поне) ще го направя.
When dream turns to a nightmare the only way is to wake up…
| |
Тема
|
Re: Видяхте ли това? За ин витро
[re: Algara]
|
|
Автор | Sisi (Нерегистриран) |
Публикувано | 09.06.04 10:44 |
|
Здравейте,
супер съм възмутена, че в Бг никой не се интересува от стерилитет, методи за лечение, раждаемост (него само го слагат като опонент на смъртност, за да отчетат прираст с -), отглеждането на децата (18 лв са толкова "мнооого" пари, аз некой ден като имам дете ще му купувам нещо и ще му казвам, че това му е от държавата)
Една позната след години ходене по мъките преди 6м и направиха ин-витро, дадоха близо 6000лв с лекарарствата, на 4м детето падна... Отчаянито им е пълно тези 6000лв бяха последните пари от продажбата на апартамента, други 6000лв няма от къде
Обаче един депутат не каза, аз не искам мерцедес дайте парите за благотворителност помогнете
- на младите да имат и да отглеждат децата си
- на някой дом да изхрани децата
и мнооого други
Ама се намерили дебелогъзи дебили (извинявам се ама по-меки думи не можех да намеря) да мрънкат що не били с кожен салон, тъпанари , един мерцедес струвал от порядъка на 600 хил. лева = 100 ин-витро поне 20 щастливи семейства
| |
Тема
|
[re: Sisi]
|
|
Автор |
(tutto)bene (dobra) |
Публикувано | 09.06.04 10:52 |
|
Права си, но какво от това като само се вдига шум и нищо не се случва. Управляващите продължават да харчат нашите пари за техни облаги и въобще не ги интересуват тези проблеми.
| |
Тема
|
[re: Algara]
|
|
Автор |
Rel (непознат
) |
Публикувано | 10.06.04 19:57 |
|
Niakoj ima li predstava kakvo se ima predvid prakticheski pod prilagane na invitro izvan klinika?
| |
|
|
|
|