|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Доналд Тръмп и Православието
|
|
Автор |
nabludatell42 () |
Публикувано | 12.02.17 09:09 |
|
"Човекът, който изнесе кампанията на Тръмп и се явява важен негов външнополитически съветник – Джордж Пападопулос – също се оказва тясно свързан с Вселенската патриаршия и е нейни архонт. Един от първите членове на екипа на Тръмп – Джордж Гигикос– и съветник за извънредни ситуации и специалист по комуникации, също е активен член на православната архиепископия на Америка към Вселенската патриаршия и в близки отношения с Вартоломей. Другият човек в екипа на Тръмп е Христос Марафацос – кипърец, избран да представлява гърците и кипърците в the National Diversity Coalition, асоциация на малцинствени групи в подкрепа на Тръмп, отново е свързан с православната общност, близък както до архиепископа на Кипър Хрисостомос, така и до Вселенския патриарх Вартоломей. Тези хора са тясно свързани и с лобито от богати гърци в САЩ подсигурило средствата за организирането на Всеправославния събор в Крит през юни 2016 г., саботиран от БПЦ и останалите руски сателити в православния свят. Едва ли ще им е толкова лесно да забравят унижението на Вартоломей в София и торпилирането на най-важното събитие на Правосалвната църква за последните поне 500 години. Освен това, сред гръцката емиграция в САЩ, за разлика от голяма част от гръцкото общество в самата Гърция, няма никакви илюзии за ролята на Русия в съвременния свят. Всички те носят болезнения спомен за червения терор в Северна Гърция и Гражданската война – причината повечето от тях да емигрират за Новия свят. Също така, в започната през лятото на 2016 г. мега продукция на известния американски документалист и влиятелен политолог в средите на репубиканците Майкъл Курайло (Curylo), е отделено специално място на хибридната употреба на Православието от руските служби и външна политика. Негов главен консултант по този въпрос е отново човек тясно свързан с Вселенския патриарх, това е професорът по теология във Фордъм – Аристотел Папаниколау."
(статия в BulgariaAnalitica, издание на Центъра за Черноморски и Балкански Изследвания (ЦБЧИ) - неправителствена организация с евроатлантическа ориентация)Редактирано от nabludatell42 на 16.02.17 19:19.
| |
|
Не зная съображенията на Тръмп да покани в екипа си православни християни, но заслужава си православните да се замислят какво представлява за тях християнството и в частност православността. Доколко един православен християнин може да е политически демагог и доколко православието само по себе си може да е своеобразна политическа пропаганда.
Аз съм свръх резервиран по отношение на Тръмп. Редактирано от Prokimen на 15.02.17 20:37.
| |
Тема
|
Re: Доналд Тръмп и православието
[re: Prokimen]
|
|
Автор |
starless (минаващ) |
Публикувано | 16.02.17 08:32 |
|
Св.Йоан Златоуст ни е казал, че с промяната на държавното управление хората по-добри не стават. Която и партия да победи /партията е светогледна секта/, хората ще си грешат и никоя партия или владетел няма да реши най-главния проблем –избавление от властта на греха, от властта на дявола, от властта на смъртта. Този земен живот не ни е даден, за да устройваме земното си благополучие /разбира се човек има право на минимални удобства/, а за да се определим къде ще се намираме във вечността. А тези, които се увличат в уреждането на рай на земята, безумстват. „Царствие Мое не от мира сего“ .
| |
|
Естествено, че щу му трябват византийци - кой по-добре от тях знае да върти разни ишерети?...
Добър лов на всеки по тези пътеки, Законът сега е със нас!
| |
|
Понякога поглеждам към клуба и забелязвам, че е в "клинична смърт" като светото ни Православие.
Като човек от старото поколение, наслушал съм се и в лекомислието си съм преповтарял някои благочестиви дрънканици как масоните и враговете на Църквата воювали с християнството.
Доживях старини за да се уверя, че най-големите врагове на християнството са самите християни. Масони и сатанисти могат да специализират църковна разруха у попове, владици и благолицемерни християни.
Да благодарим на Бога, че ние българите изоставаме на светлинни години от руския разрушителен църковен процес.
Недоумявам и не мога да намеря никакво логично обяснение за офоциалния църковен сатанизъм, ставащ верую на руското православие.
През последните месеци се наблюдават масови концерти и тетрални спектакли, та и акробатически изпълнения в харамовене на Московската патриаршия.
С основание протодякон Андрей Кураев заговори за идентичността на цирка с православния храм. Липсва само дресурата на животни.
Черешката на тортата е православният базар в митрополитцкиа парк на Александро-Невската лавра в Санкт Петербург, където благочестиви люде продавали мехлеми за страдащи от импотенция.
Ето и видео за любителите на филми за светини, благодат въз благодат и прочие православни шашмалогии.
Ето и упражнения за молитвена загрявка чрез църковна акробатика.
Редактирано от Prokimen на 17.05.17 01:39.
| |
|
Ужасно. За щастие чак дотам не сме стигнали. Дали все пак не е само инцидентен случай?
Клубчето затихва, да, както и другите форуми освен лицекнижката. Но все още сме тук .
| |
|
За съжаление, странностите се увеличават непрекъснато.
Каква интезивна обмяна на мисли имаше в клуба!
Забелязвам, че положението е такова и в други форуми. Някой ме уверяваше, че хората се преместили във ФБ. Там пък е същинска духовна пустиня. Светът се променя и християнството се обезсолява (обезсмисля).
Във ФБ рекламираха директното предаване на литургията от "Св. Александър Невски" за 11 май. Историческа дата. Тържествена служба. Бях поразен от кошмарния факт, че в буквалния смисъл владиците бяха по-многобройни от богомолците.
На какво се дължи тази духовна празнота в църковната администрация? Тотално безразличие.
Говорейки си сам се питах защо Софийска митрополия не е проявила сериозност да вмени в послушание на свещениците да разгласят. Ако всяка столична енория беше изпратила по 2-ма представители, да имаше около 100 богомолеца.
Каква кошмарна гледка представляваше празният храм. Стори ми се като морга.
Не обърнах внимание на апелите за финансова помощ за детска площадка в семинарията. Понеже отец Петър Симеонов беше окачил видео реклама на владиката си, погледнах от любопитство.
Излагация за Гинес! Освещават детска площадка в семинарския двор и нито едно дете; Нито един квртален родител. Вместо владиката да осъзнае гафовата ситуация, той се впуска в глупава църковна реторика. Какво падение!
Там ли й е мястото на площадката? Семинаристите нямат нормални учебници, те детска площадка строили, та и тържествено я освещават. Липсваха само гвардейците и тържествената заря. Как се обезсмисля православието! Каква трагедия е, че никой не иска да осъзнае траги-комичната ситуация.
| |
|
Прокимене - живеем във времена, в които първичното и примитивното, отново взема връх, във всички сфери на живота ни, нима очакваш православието да мине м/у капките?
Човечеството, като цяло, полага такива неимоверни усилия да се самоунищожи, че наистина - освен божие чудо, не виждам какво друго може да ни спаси. А няма как светът да рухва, пък църквата да остава незасегната - такова нещо не може да се случи. Навсякъде царува алчност, поквара и елементаризъм - имайки предвид все по- разрастващото се население, то мащабите на деградирането са вече толкова огромни, че не изпитвам никакви надежди, за обратимост на този процес.
Казано в кратце - според мен това човечество ще върви по дяволите и това е.
А инак - далеч не само християнските форуми залязват, не са само те, никак даже и това е показателно в много отношения. Наскоро видях, че форуми, от които съм банван, вече не съществуват - още преди години им го "предсказах" това, ма не им се вярваше, пък бе толкова очевидно, че слепец да е, човек пак би трябвало да го забележи. Същата участ предстои на още много форуми.
| |
|
"Обезсоляването" на вярата е може би неизбежно. Макар че има и други пророчества за усилването на вярата в последните времена...Да, Ал. Невски е с по-специален статут, не знам да има голяма енорийска общност. Докато нашият енорийски храм беше препълнен, едва успяхме да влезем. Даже днес (честит празник!) имаше доста хора, въпреки че литургията беше в работно време. Та може би не навсякъде е толкова зле. Пък и енорийският свещеник да "командирова" по двама представителни богомолци в Ал. Невски - интересно ми е да го видя, в днешното демократично време Миряните се съобразяваме и със сума битовизми, докато изберем кой храм да посещаваме.
| |
|
Честит празник!
Отговарям и на двата отговора - @ Exaybachay; @ nabludatell42.
Наистина, деградацията пуска дълбоки корени навсякъде. Светът се променя толкова бързо.
Аз болея за обезсмислянето на християнството. Във ФБ се препрчетват всевъзможни текстове без никакво обяснение или логика. Надпревара с вятъра.
"Ал Невски" не е бил никога енорийски храм. Нека оправдаем отлива на богомолци. На 11 май се честваше важно събитие и служи патриархът. Това ще е единственият патриарх и глава на църква, служил в празен храм.
Ако си е на мястото и более за вярата в БГ, би трябвало да се погрижи поне от хорски срам, ако няма страх от Бога, да нареди на столичните енории да изпратят поне по 2-ма безделника да създадат впечатление за празничност и да не се унижава патриаршеската институция.
За какъв бяс им е била тази екзархия и патриаршеско достойнство?!
По-добре да беше отишъл патриархът да дирижира оркестъра на Софийската опера за да го аплодират поне.
Редактирано от Prokimen на 26.05.17 00:25.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|