Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:44 04.11.25 
Религия и мистика
   >> Православие
*Кратък преглед

Тема Чудото с река Йордан на Богоявление по стар стилнови  
Автор заряд (непознат )
Публикувано20.01.16 00:30

Чувал съм че има такова чудо- на 19 януари, след службата на йерусалимския православен патриарх, река Йордан за няколко минути тече на обратно - и така всяка година. Пробвах обаче да намеря свестен видеоклип за това събитие в youtube - без особен успех.
Останах озадачен

Тема Re: Чудото с река Йордан на Богоявление по стар стил [re: заряд]  
Автор Prokimen ()
Публикувано20.01.16 07:56

По какъв начин едно чудо би могло да се окаже душеспасително? Ако едно явление няма реално приложение в личното ни духовно преображение, тогава има ли смисъл да го спрягаме празнословно? Предостатъчно ни е чудото, ставащо на всяка Евхаристия, но колко са онези от нас, които благоговейно се ползват от него? Всичко останало е своеобразна баластра, запълваща душевната ни празнота. С др. думи казано, струва ми се, че колкото човек е по-духовен и одухотворяващ се, толкова по-малко търси чудеса.

Редактирано от Prokimen на 20.01.16 07:57.

Тема Re: Чудото с река Йордан на Богоявление по стар стил *DELETED*нови [re: Prokimen]  
Автор danes (лелеее)
Публикувано20.01.16 11:38

Мнението е изтрито от danes07

Тема Re: Чудото с река Йордан на Богоявление по стар стилнови [re: Prokimen]  
Автор nabludatell42Модератор ()
Публикувано21.01.16 07:44

Хм, р. Йордан сякаш потече наопаки, поне за момент. Интересно.

Но сте прав, търсенето на чудеса не винаги е душеспасително. Често е предизвикано от неверие. И ако наистина се случи чудо, би породило още съмнения и скептицизъм...

Редактирано от nabludatell42 на 21.01.16 07:49.

Тема Re: Чудото с река Йордан на Богоявление по стар стилнови [re: Prokimen]  
Автор danes (лелеее)
Публикувано25.02.16 11:20

Мисля си обаче, че не е и много душеспасително да се отричат такива очевидни чудеса, само защото напр. стават на датите чествани от старостилната църква. То по тези внушения съм чувал напр. много намеци в западни филми, че огъня е от дявола- във връзка със слизането на благодатният огън на православния Великден

Тема Re: Чудото с река Йордан на Богоявление по стар стилнови [re: danes]  
Автор nabludatell42Модератор ()
Публикувано25.02.16 19:04

Има го този момент. Доколкото съм забелязал, докато вярващият израства, минава през крайности. Първо, на всяка цена търси чудо. После осъзнава че това е прекалено, и отрича всякакви чудеса като ненужни. Една позната богословка твърдеше например, че при разделянето на морето от Моисей е духал някакъв вятър, пък Тръстиково море било плитко, имало отлив и т.н.

Но както казваш, очевидни чудеса не е душеспасително да отричаме. Чисто теоретично разсъждавам

Нямам предвид никого от съфорумците, по-скоро себе си

Тема Re: Чудото с преопиканата от пияниците стенанови [re: danes]  
Автор Prokimen ()
Публикувано04.03.16 05:42

Аз от многогодишен опит зная, че човек трябва да се пази от прекалените светци и колкото по-набожен е човек, толкова повече коварства могат да се очакват от него. Не разбрах логиката на последните два постинга. Защо преиначавате написаното от мен с такова долнопробно лукавство.

Понеже много разбирате от душеспасение, ето ви едно чудо да ви облагодати и дано ви начеше крастата.

За хората, които правилно разбраха мислите ми, които не се заувираха под вола да съзерцават теле или с други думи казано, уважаващи себе си и мнението на другите, предоставям друг текст без никакви чудотворни припикавания

Редактирано от Prokimen на 04.03.16 05:53.

Тема Re: Чудото с преопиканата от пияниците стенанови [re: Prokimen]  
Автор Exaybachay (хедонист)
Публикувано04.03.16 06:21

Защо преиначавате написаното от мен с такова долнопробно лукавство.

"Има три сили, три единствени сили на земята, които могат навеки да победят и пленят съвестта на тези слабосилни бунтари – за тяхно щастие. Тези сили са чудото, тайната и авторитетът. Ти отхвърли и първото, и второто, и третото и сам даде пример за това. Когато страшният и премъдър дух Те постави на покрива на храма и Ти каза: „Ако искаш да разбереш дали си Син Божи, хвърли се долу, защото е казано за Него, че ангели ще Го подхванат и ще Го понесат, и няма да падне, и няма да се разбие, и тогава ще разбереш дали си Божи син и каква е вярата Ти в Твоя Отец”. Но след като го изслуша, Ти отхвърли това предложение, не се поддаде и не се хвърли долу. Да, разбира се, тук Ти постъпи гордо и великолепно, като Бог, но пък хората, това слабо и бунтуващо се племе, те богове ли са? Ти не слезе от кръста, когато Ти крещяха, издевателстваха и Те предизвикваха: „Слез от кръста и ще повярваме, че това си Ти”. Ти не слезе, защото отново не пожела да поробиш човека с чудо и жадуваше свободната вяра, а не чудотворната. Жадуваше свободна любов, а не робските възторгвания на затворника пред могъществото, което винаги всява у него страхопочитение. Но ето и това. Ти имаше прекалено високо мнение за хората, защото те, разбира се, са затворници, макар и да са създадени бунтари."

Редактирано от Exaybachay на 04.03.16 06:21.

Тема Re: Чудонови [re: заряд]  
Автор Prokimen ()
Публикувано04.03.16 06:25

====================
- Игнатий (Брянчанинов), свт.

====================

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.