|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
Тема
|
тази седмица от поста
|
|
Автор |
izz () |
Публикувано | 03.03.14 17:50 |
|
Може ли да ми поясните какво точно не се яде тази седмица от поста? Ясно ми е за месо и животински продукти, а как стоят нещата с готвена храна, хляб? Мазнина/растителна/ не се яде тази седмица, нали?
| |
Тема
|
Re: тази седмица от поста
[re: izz]
|
|
Автор |
Eliana 21 () |
Публикувано | 03.03.14 18:42 |
|
Има различни опции и степени и за това е най-добре да се обсъди с духовен ръководител.
По принцип за миряни тази седмица се изключва растително масло както казваш. Има и опция за т.н. 'тримерене' или 3 дена само на вода (днес утре и сряда до вечерната Св. Литургия).
На мен ми допадна тази статия по въпроса на Митрополит Лонгин:
Също е много важен душевния пост--усилване на борбата срещу натрапчиви мисли, страсти и т.н.
В това помага всяка вечер да се ходи в Св храм за четене на покайния канон на Св Андрей Критски който се чете от понеделник до четвъртък всяка вечер.
Успешен и душеспасителен пост, izz!
| |
Тема
|
[re: Eliana 21]
|
|
Автор |
izz () |
Публикувано | 03.03.14 19:21 |
|
Благодаря за отговора!
Успешен и спасителен пост и на теб!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Prokimen () |
Публикувано | 03.03.14 19:29 |
|
Не отговарям директно на въпроса за яденето, защото такъв е даден възможно най-изчерпателно и лаконично. Ако ми е позволено да споделя съждение, привърженик съм на нормалното хранене и строго всяческо въздържание. Без въздържанието. лишаването от храна ще е вид безполезна диета.
Поздрави и душеспасителна Четиридесятница!
| |
Тема
|
[re: Prokimen]
|
|
Автор |
izz () |
Публикувано | 03.03.14 19:48 |
|
Всяческо въздържание-може ли да поясните?
Спасителни пости!
| |
|
Аз също не съм докрай запознат относно периоди, въздържания и смисли на тези периоди и въздържания, но преди време бях обърнал внимание на следния календар за постите:
Тоест, до петък, тази седмица, не се консумира не само месо, риба, яйца и млечни продукти, но дори и олио/мазнина, а от събота нататък може олио.
Признавам си, че лично аз няма да спазвам строго поста, особено по отношение въздържанието от мазнини, но ще се въздържам от месни продукти и до голяма степен от млечни. Ясно е, че взаимно можем да се излъжем кой колко е спазващ; можем да се изтарикатим помежду си; дори и сами себе си можем да заблудим; но Бога не можем да излъжем дори на йота. Така че пожелавам смиряващи и богоотдадени пости на теб и на всички що-годе съвсестни клубари, православни и сектанти, които искрено търсят спасението си.
Ако Господната вечеря е просто храна, то Голготската смърт е просто екзекуция.Редактирано от Absinthe Ducrosfils на 03.03.14 20:44.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Дея () |
Публикувано | 03.03.14 20:52 |
|
Здравей, Изз!
На една изповед духовкът ми каза, че е хубаво човек да може да спази целият пост, но ако му е непосилно, то нека се въждържа от месо, като може да се храни с мляко и млечни продукти. Седмицата преди причастие трябва да не употребява млечни продукти,т.с.-пост.
Много е важно какво правиш през тези 40 дни, какви са помислите ти, накъде гледаш, имаш ли мир с хората около теб и със самата себе си.
Лек и спасителен пост!
| |
|
Благодаря Спасителни пости и на теб!
| |
Тема
|
[re: Дея]
|
|
Автор |
izz () |
Публикувано | 03.03.14 21:08 |
|
Лек и спасителен пост и на теб!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Eliana 21 () |
Публикувано | 03.03.14 23:05 |
|
Амин дай Боже!
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
|
|
|