Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:47 19.10.25 
Религия и мистика
   >> Православие
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
Тема тази седмица от постанови  
Автор izz ()
Публикувано03.03.14 17:50

Може ли да ми поясните какво точно не се яде тази седмица от поста? Ясно ми е за месо и животински продукти, а как стоят нещата с готвена храна, хляб? Мазнина/растителна/ не се яде тази седмица, нали?

Тема Re: тази седмица от постанови [re: izz]  
Автор Eliana 21 ()
Публикувано03.03.14 18:42

Има различни опции и степени и за това е най-добре да се обсъди с духовен ръководител.

По принцип за миряни тази седмица се изключва растително масло както казваш. Има и опция за т.н. 'тримерене' или 3 дена само на вода (днес утре и сряда до вечерната Св. Литургия).

На мен ми допадна тази статия по въпроса на Митрополит Лонгин:

Също е много важен душевния пост--усилване на борбата срещу натрапчиви мисли, страсти и т.н.

В това помага всяка вечер да се ходи в Св храм за четене на покайния канон на Св Андрей Критски който се чете от понеделник до четвъртък всяка вечер.

Успешен и душеспасителен пост, izz!

Тема Re: тази седмица от постанови [re: Eliana 21]  
Автор izz ()
Публикувано03.03.14 19:21

Благодаря за отговора!

Успешен и спасителен пост и на теб!

Автор Prokimen ()
Публикувано03.03.14 19:29

Не отговарям директно на въпроса за яденето, защото такъв е даден възможно най-изчерпателно и лаконично. Ако ми е позволено да споделя съждение, привърженик съм на нормалното хранене и строго всяческо въздържание. Без въздържанието. лишаването от храна ще е вид безполезна диета.

Поздрави и душеспасителна Четиридесятница!

Тема Re: тази седмица от постанови [re: Prokimen]  
Автор izz ()
Публикувано03.03.14 19:48

Всяческо въздържание-може ли да поясните?

Спасителни пости!

Автор Absinthe Ducrosfils (сектант)
Публикувано03.03.14 20:21

Аз също не съм докрай запознат относно периоди, въздържания и смисли на тези периоди и въздържания, но преди време бях обърнал внимание на следния календар за постите:

Тоест, до петък, тази седмица, не се консумира не само месо, риба, яйца и млечни продукти, но дори и олио/мазнина, а от събота нататък може олио.

Признавам си, че лично аз няма да спазвам строго поста, особено по отношение въздържанието от мазнини, но ще се въздържам от месни продукти и до голяма степен от млечни. Ясно е, че взаимно можем да се излъжем кой колко е спазващ; можем да се изтарикатим помежду си; дори и сами себе си можем да заблудим; но Бога не можем да излъжем дори на йота. Така че пожелавам смиряващи и богоотдадени пости на теб и на всички що-годе съвсестни клубари, православни и сектанти, които искрено търсят спасението си.

Ако Господната вечеря е просто храна, то Голготската смърт е просто екзекуция.

Редактирано от Absinthe Ducrosfils на 03.03.14 20:44.

Автор Дея ()
Публикувано03.03.14 20:52

Здравей, Изз!

На една изповед духовкът ми каза, че е хубаво човек да може да спази целият пост, но ако му е непосилно, то нека се въждържа от месо, като може да се храни с мляко и млечни продукти. Седмицата преди причастие трябва да не употребява млечни продукти,т.с.-пост.

Много е важно какво правиш през тези 40 дни, какви са помислите ти, накъде гледаш, имаш ли мир с хората около теб и със самата себе си.

Лек и спасителен пост!

Тема Re: тази седмица от постанови [re: Absinthe Ducrosfils]  
Автор izz ()
Публикувано03.03.14 21:08

Благодаря

Спасителни пости и на теб!

Тема Re: тази седмица от постанови [re: Дея]  
Автор izz ()
Публикувано03.03.14 21:08

Лек и спасителен пост и на теб!

Автор Eliana 21 ()
Публикувано03.03.14 23:05

Амин дай Боже!

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.