|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | (покажи всички)
Тема
|
За устойчивостта на Църквата
|
|
Автор |
ъглишв (Демодератор) |
Публикувано | 09.11.12 10:12 |
|
Е, тук няма какво да се добави.
И все пак... и все пак, от възраста ли, от нрава ли, ми се ще и покойният ни патриарх, и хората около него да презираха комунистите и да им го казваха. Но каквото било - било. Сега ние трябва да му мислим.
Повече лая
| |
|
Напълно съм съгласен. Както винаги каза нещата направо и без задръжки. Ти си смел човек.
| |
Тема
|
Re: За устойчивостта на Църквата
[re: ъглишв]
|
|
Автор |
Роко (FUCK EVIL) |
Публикувано | 09.11.12 22:37 |
|
Ти не си християнин аз ти го казах веднъж. Религията прави разделение между светска и духовна власт. И на мене ми се щеше да се бяхме освободили сами от турско владичество ама не би.
Napoleon Bonaparte: Religion is what keeps the poor from murdering the rich
| |
Тема
|
[re: Роко]
|
|
Автор |
ъглишв (Демодератор) |
Публикувано | 09.11.12 23:22 |
|
Научавам нови неща за себе си :)
Така или иначе, християнската вяра учи, че човек не трябва да се кланя на никого освен на Бога.
Повече лая
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Роко (FUCK EVIL) |
Публикувано | 10.11.12 01:01 |
|
Цезаревото цезарю кво значи г-н Лутер?
П.С. Както си заковал всичките представители от Светия синод на вратата на черквата нали съзнаваш, че си доста далеч от Символа на Вярата:)
| |
Тема
|
[re: Роко]
|
|
Автор |
ъглишв (Демодератор) |
Публикувано | 10.11.12 01:20 |
|
Нямам нищо общо с д-р Лутер. И преди него е имало хора, които не са примирали от възхищение пред всяка митра и всеки жезъл. Иначе цезаревото си е Бойково. За щастие, министър-председателят поне за владика не се гласи...
Повече лая
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Роко (FUCK EVIL) |
Публикувано | 10.11.12 02:21 |
|
Говорим за времето когато цезарите бяха комунистите. А специално в Православието тоя синод не случайно има пред себе си Свети. Никой не те кара да примираш, просто си изясни православен ли си или не.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Kaлoмaин (гозгунджия) |
Публикувано | 10.11.12 08:42 |
|
Между другото имаше едно мнение в коментариите в дира, което ме разсмя. Човекът обвиняваше герб, че уморили патриарха, като продали църковните имоти.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
oncho99 () |
Публикувано | 10.11.12 09:56 |
|
Съгласен съм с теб.
Но исината е друга,че целия Свети синод са били много близки с комунистическата власт и охотно като ,че ли са служили по-скоро на Партията отколкото на Църквата .
Не може 100 на 100 от Светия Синод да са агенти и сътрудници на мракобесната ДС и ние да имаме някакви други илюзии.
Тези хора и днес толкова години след промените не казаха една осъдителна дума за онези които измъчваха и убиваха свещеници и преследваха вярващите българи.Не направиха нищо за паметта на тези мъщеници за вярата и повечето българи, които днес целуват ръцете на патриарха или на владиците нямат никаква представа за това.
В мен има огорчение и ожесточение към тази късопаметтност на нашия народ, на лековерието му и нерешителността му.
Един куп хора се намериха последните дни които се опитваха да изрекат хубави хвалебствни думи за покойния български патриарх,но някак си поне за мен ми звучаха неубедително, неискрено а и даже предпазлииво.
Нищо повече извън общочовешкия план на нещата.
У всички хора има усещането ,че се случило някакво важно събитие и това е така.Ние имаме огромна надежда ,че БПЦ ще изпълни ролята си и ще събере разпиления да си го кажем направо и обезкуражен български народ.
Дано това да се случи най-накрая.
И аз имам вяра за това, имам и надежда за друго не съм сигурен!
| |
Тема
|
[re: oncho99]
|
|
Автор |
Kaлoмaин (гозгунджия) |
Публикувано | 10.11.12 10:22 |
|
Нищо повече извън общочовешкия план на нещата.
Дори и да е така - има само два плана - общочовешки и божествен. От общочовешки план си отиде човек, който може би е бил заложник на нечии слабости през цялото си служене на църквата. Отиде си човек, страдал не по-малко от всички нас, но товарен от познати и непознати с повече изисквания, отколкото всички ние имаме към себе си. Другия план си е божа работа. Трети вариант няма.
Иначе си прав за очакванията. Затова си мисля, че рано или късно всички ще подкрепите Николай. Каквото и да не ви харесва у него - той е достатъчно агресивен, за да направи църквата да изглежда единна и да създава впечатление за успех. Ще гради църкви, ще се меси навсякъде, може дори да наложи някои неща, които сега масово са отхвърляни от обществото ... и тогава ще усетите какво означава да си от печеливш отбор - не говоря за царство небесно и т.н., а най-обикновен печеливш отбор. Тогава ще забравите ролексите, мутрите и т.н. Или поне ще решите, че целта оправдава средствата.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | (покажи всички)
|
|
|