Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 20:45 17.07.25 
Религия и мистика
   >> Православие
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема Налудничаво и арогантно-глупаво, ако е вярно:нови  
Автор _maycal (refab)
Публикувано24.02.12 21:45

"Една от най-смущаващите за хората заповеди на игумен Филип е да се четат молитвените писма до владика Серафим с мотива да се търсят свидетелства за чудеса. Това безпрецедентно навлизане в най-съкровените тайни на вярващите енориашите считат за повод за съблазън и неприемливо. Наистина и преди бележките, оставяни при гроба на владиката, са се обработвали, т. е. от тях са вадени различни предмети, които хората са завивали - пръстени, снимки, парченца плат и др. подобни, но никога молбите и проблемите на хората не са били четени. Тази обработка са правили възрастни жени, които дори не си слагали очилата, за да не би случайно да видят някоя дума, която е предназначена за дядо Серафим, а не за тях. Всички молитвени писма са били изгаряни."

Аз го видях, този Филип, когато придружаваше Кураев на лекциите му. Има малко особено излъчване...

Редактирано от _maycal на 24.02.12 21:46.

Тема Re: Налудничаво и арогантно-глупаво, ако е вярно:нови [re: _maycal]  
Автор izz (пристрастен)
Публикувано24.02.12 21:57

То това да беше проблема...Ако нещата в тази статия са верни, тоя човек е доста...странен.

Автор Prokimen ()
Публикувано24.02.12 22:09

Миналата година ми се случи да бъда за по-дълго време в България. През м. август и септември се черкувах в руската църква и констатирах, че състоянието в нея е плачевно жалко или опошлено до краен предел.

Тя не е вече или повече онова, което беше до по-миналата година. Дръзнах да споделя неприятните си впечатления с митрополит Иларион Алфеев, ако е във възможностите му, да възроди някогашния ред и духовност в храма, които доминираха при неговия манастирски събрат архимандрит Никита.

Ужасно ме смути тази нова история с тези писма. Едва не извиках на глас от ужас и изненада, виждайки големия "пощенски сандък" в храма и множеството суеверни скорописци. Останах главозамаян от факта, че в криптата имаше едва ли не повече хора да пишат писма до Архиепископ Серафим, отколкото богомолци по време на литургията в самия храм. В конкретния случай става дума за една сериозна ненормалност.

Ако черешката на тортата е тази странна новина за още по-странно поведение на о. Филип, то горко ни за всичкото това духовно падение.

Та защо са му на о. Филип изкуствени "доказателства" за светостта на Архиепископа? Ако той не е повярвал в досегашните, новите му търсежи са празна работа в името на съблазънта или както Ежко пише - голямата Съблазън.

Намерил и той подходящо време за една нова журналистическа шумотевица против Църквата.

Редактирано от Prokimen на 24.02.12 22:12.

Автор izz (пристрастен)
Публикувано24.02.12 22:15

Масонско ръкостискане?

Редактирано от izz на 24.02.12 22:18.

Автор Prokimen ()
Публикувано25.02.12 02:23

С известно закъснение прочетох статията в "Двери".

Недоумението ми е единствено по отношение четенето на бележките. Иначе, склонен съм да заподозря "Двери" в долнопробно интригатнство.

Редактирано от Prokimen на 25.02.12 04:42.

Автор Kossoman ()
Публикувано25.02.12 08:34

Аз пък си мисля, че пишещите молитвени бележки напълно са заслужили не само някой да им ги чете, ами и да вземе да ги събере в една книжка и да ги публикува. Книжка на глупостта и суеверието.

Тема Re: Налудничаво и арогантно-глупаво, ако е вярно:нови [re: Kossoman]  
Автор Aлиca. (Лиса)
Публикувано25.02.12 09:02

Хората пишат бележки, защото няма с кого да поговорят за проблемите си.

Тема Re: Налудничаво и арогантно-глупаво, ако е вярно:нови [re: Aлиca.]  
Автор Kaлoмaин (гозгунджия)
Публикувано25.02.12 09:38

А бе ... като гледам как хората си мълчат и не се оплакват ... сигурно наистина няма с кого да поговорят, и затова не млъкват.

Извинявам се - иронията не е много уместна, но моите впечатления са различни - хората непрекъснато говорят за проблемите си. Мнозина дори не осъзнават какви сапунени балони раздуват и какви сериали завихрят.

Тема Re: Налудничаво и арогантно-глупаво, ако е вярно:нови [re: Kaлoмaин]  
Автор Aлиca. (Лиса)
Публикувано25.02.12 09:48

Имах предвид тези, които адресират молбите си до Серафим. Не знам как се е получило така, че да доверяват най-тежките си проблеми и да търсят помощ и решение...от една кутия за писма.

Тема Re: Налудничаво и арогантно-глупаво, ако е вярно:нови [re: Aлиca.]  
Автор Kaлoмaин (гозгунджия)
Публикувано25.02.12 10:40

Не мога да разбера защо допускаш, че не говорят и не споделят и с останалите. Хората не си таят проблемите за да отидат и да ги напишат в църквата. Моите впечатления са, че преди това са обиколили с тях доста приятели, роднини ... а когато става дума за здраве - и болници, кръстови гори и манастири. Просто такъв им е манталитета или са научени на това, или ... а бе има достатъчно причини да го правят.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.