Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 14:47 11.11.25 
Религия и мистика
   >> Православие
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема За Форума и Прошкатанови  
Автор Tимoтeй (монах в света)
Публикувано26.02.12 01:34

Най-общо казано, православните разговори тук трябва да бъдат в дух на кротост и мъдрост.
Първо за кротостта. Ние сме Христови овци, или поне трябва да бъдем такива, и като овци трябва да бъдем кротки и единни, като стадо Христово. Трябва да се обединяваме около Пастира, а не да се разделяме и стадото да се разкъсва на глупи и поединично.

Сега за мъдростта. Как да се обединим, кое е това, което трябва да ни свързва? Разбира се, това е Преданието на Църквата, защото само по Писанието се родиха хиляди християнски секти и ереси. Всеки тълкува Словото както си реши за правилно и готово – сектата е изградена. Аз познавам секта, изградена само от един човек!!

Този форум беше роден да бъде чисто място за разговори за Чистото Предание на Църквата. И се направиха съответните правила на форума, за да идват тук протестанти и атеисти и да ПИТАТ, а не настоятелно да пропагандират своето криво учение. Те, след като чуят нашия отговор, трябваше или да го приемат за правилен или да си отидат. А те останаха и години наред мътят чистите води на Православието абсолютно необезпокоявани.

Скоро една протестантка каза, че не харесва църковните молитви от молитвеника, защото Христос бил казал как да се молим, и никой не й направи никаква забележка. Така бавно и сигурно този форум се превърна в НЕПРАВОСЛАВИЕ. Защото дори и НЕОПРАВОСЛАВИЕТО си е НЕПравославие. Ето, появи се едно чисто място в сайта на отец Божидар, където ни показват как да пазим чистотата на Вярата до смърт, подражавайки на светците, и веднага от тук полетяха кални камъни по чистото място на отец Божидар.

Моите Писма били ужасни и страшни и лоши, а защо и къде се нарушава в тях Църковното Предание никой не каза. Или сега някой ще се насили да изсмуче от пръстите си някакво въображаемо нарушение, както се силят против критичните думи на отец Божидар към модернистите.

Две думи и за Прошката. Ние трябва да се освободим от омраза чрез Прошката. Но това е само началото на нашето освобождение от нашия враг. Втората стъпка е да се освободим от телесни похоти и страстти, чрез пост и молитва. Неслучайно за неспазване на поста сряда и петък и Великия пост, православният се отлъчва от Църквата! Третата стъпка е да се освободим от ужасното робство на материалните блага – не ние да им служим, а те да ни служат. Това е тежка и жестока борба. Чрез насилие над себе си, духовни усилия и постоянство.

Нравствената ни свобода, която ни е била дадена даром от Бога, сега трябва да я придобием с много усилия – прошка, дисциплина в телесен и духовен пост и в безкористие – да пазим сърцето си от мамона. Само така можем да получим венеца на победата, която сме нанесли над дявола, себе си и света.

Простен да ви е всеки грях към мен -./грях към Църквата се прощава от свещеника, при нужното просвещение, покаяние и изповед/ и вие ми простете, с каквото съм ви огорчил волно и неволно. Амин.

Простено – прости!

Редактирано от Tимoтeй на 26.02.12 01:37.

Тема Re: За Форума и Прошкатанови [re: Tимoтeй]  
Автор Kaлoмaин (гозгунджия)
Публикувано26.02.12 07:13

Тими, аз НЕ съм протестантка. И как си представяш правилната реакция на думите ми за молитвеника? Да ме сиктирдосат и да се убедя, че православните наистина са слепи талибани?

Тема Re: За Форума и Прошката [re: Tимoтeй]  
Автор пoлckи щypeц ()
Публикувано26.02.12 10:14

В отговор на:

Или сега някой ще се насили да изсмуче от пръстите си някакво въображаемо нарушение...

Този коментар предварително обрича всички критики да бъдат смятани за въображаеми. А това е много лошо. Чел ли си критиките по същество в предходните теми за писма 1 и 2 част и какво мислиш за тях?

Мисля си, че до прошка в същинския смисъл на думата не може да се стигне, ако прощаващите не се опитат да се разберат един друг в максимална степен.

Автор Mъглишeв (Демодератор)
Публикувано26.02.12 11:39

Рече и отсече като една последна инстанция :)

За форумчето и сайта на отец Главев няма да се разберем, но и ти, и всички прощавайте, ако има нещо. Аз нямам какво да прощавам, моята е лесна.

Коля и беся

Автор Дeя ()
Публикувано26.02.12 12:31

Простено - прости!

Желая леки и спасителни пости, духовно пречистване и със спестените средства да помогнем на нуждаещ се брат.

Автор kaмъчe (загубенo)
Публикувано26.02.12 12:42

Tук се е получили точно "и стадото да се разкъсва на глупи" - глупеем, глупеем, а времето си тече...

Простете и от мен. Простено.

Леки и спасителни пости!

Автор Prokimen ()
Публикувано26.02.12 18:47

В отговор на:

Скоро една протестантка каза, че не харесва църковните молитви от молитвеника...

В интерес на истината би трябвало да знаеш, че православният молитвеник в днешната си форма е католическо дело и го сме усвоили от униатите към края на XVII век.

Иначе, Православието дължи на протестантите богословската наука "Патрология". Дори днес има много протестанти, които владеят светоотеческите творения много по-добре, докато ти си мислиш, че твоите книжки са продължение на светоотеческите творби.

Автор krokoem ()
Публикувано26.02.12 19:10

Простено - прости!

Полския щурец е права, истинската прошка се случва, ако прощаващите се опитат да се разберат, а аз допълвам - и да се приемат такива каквито са, с немощите и слабостите си.

Господ да ни прости и помилва!

Това, с което започваш за обединението и за форума е точно. Но, струва ми се прекомерна твоята надежда, че форума може да се върне към своите златни времена. Аз съм на съвсем противоположно мнение, все по-зле ще става от християнска гледна точка. От светска, форума ще цъфти. Защото с всяка изминала година, с всеки изминал месец, тук се намира все по-малко православие за сметка на все повече инославие и атеизъм. Стана проява на лош вкус да се цитира Светото Писание. Ако се опиташ да приведеш доказателство от Отците направо те вземат за тъпак. Ако говориш за Предание и учение на Църквата настава невероятен вой. Интернет безделници се шляят 24/7 по форуми и клубчета със способност да избълват десетки и стотици мнения на ден, кое от кое по-неадекватни и неподходящи за тук, но ето с някакъв псевдо-либерализъм модераторите ги търпят. Сквернословия, богохулства, пропагандиране на ереси и антихризъм вече стана съвсем обичайна практика, а реакция от модераторите няма. Единственото, което виждам е, че се изтриват някои от най-острите мнения, но това до следващия път, когато авторите им ще се развихрят с още по-голяма сила. Мерзостта на запустението е тук сред нас, да не се заблуждаваме.

За писмата ти няма много какво да казвам. Аз ги намирам, че отговарят на Църковното учение, няма проблем с тях. Не мога да разбера обаче, твоето безпокойство, виждаш че се продават почти във всички православни книжарници и щандове, първата част е изчерпана. Какво по-голямо свидетелство от това, хората ги харесват и купуват. Проблем ли е, че пет души в този форум не ги харесват? Нямат ли право? А дали харесват стила на преподобни Максим Изповедник, или на св. Симеон Нови Богослов? Защо да не им е доскучало ако са се опитали да ги четат? Ясно е, че тук между нас са на мода сладникаво протестантско-модернистичните съчинения. В краен случай дебелашки майтапи.
А тъжният факт е, че едно нещо е да не харесваш, а съвсем друго нещо е да излееш злобата си и да оплюваш дори без да си го чел, както се прави тук по стар народен обичай. Но ето, примерно наш Мъглиш го усети това и промени тона, трябва да му го зачетеш ;)

Трудно нещо е прошката, уж се каем, искаме и даваме прошка на думи, а дълбоко в себе си, в самото сърдечно чувство, заравяме тайничко виртуалната брадва на омразата и злобата за да ни е под ръка при следващия сгоден случай. Каква е тая прошка? Човек към човека гняв има, а от Господа прошка проси; ...сам, бидейки плът, питае злоба: кой ще очисти греховете му (Сир. 28:2-5) Ако не променим първо себе си, нямаме никакъв шанс да променим другите и сто хиляди мнения по форумите да изпишем. Това е главният проблем на всинца ни тук - много акъл даваме, а сами ние окаяните се нуждаем от просветление. Търсим в очите на братята сламки, а дървета в собствените си очи не забелязваме. Ама на, така я караме, поне от време на време да прощаваме от сърце и да се помолим за тези които ни обиждат. До следващия рунд.

Спаси Господи!

Автор нблдтлМодератор ()
Публикувано26.02.12 19:20

Принципно си прав, разбира се. И за дисциплината, и поста и молитвата. Само да допълня че тук е по-скоро място където да говорим за православие. Дали трябва да е чисто и дали ние сме чисти е отделен въпрос...

Все пак прощавайте всички засегнати. Не трябва да е само днес де, а и не трябва да правим нещо за което после пък да искаме прошка.

Тема Re: За Форума и Прошкатанови [re: Kaлoмaин]  
Автор Tимoтeй (монах в света)
Публикувано26.02.12 21:57

Извинявай, но така се изказа - това е чисто протестантство. Нали Апостолите получиха Дух Свети и ръкоположиха Епископите, много от които станаха Велики светци на Църквата и със своя Дух Свети - тоест, от Бог Свети Дух изрекоха прекрасните православни молитви и прекрасната Православна Литургия!!

Как си православна и каза тези грешни думи?

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.