Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:21 18.05.26 
Религия и мистика
   >> Православие
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
Тема За упорството в греханови  
Автор anikaTY-204656 (непознат )
Публикувано27.05.11 23:24

Здравейте хубави хора
Казвам се Ани и съм нова тук във вашия форум.
Аз искам да попитам, нещо.
Ходя на църква от доста години, да кажем над 15. Кръстена съм в Троянския манастир на 8 годинки. Причистявам се, ако в годината трябва да го правя 52 пъти, аз се причастявам поне 20. Т. е не съм толкова стриктна, колкото според дебелите православни книжки-трябва да бъда.
Със сигурност много въпроси имам в момента които искам да Ви задам и самата аз незнам от къде да започна. Объркана съм.
Сигурно ще прилича на нещо като изповед, но ще споделя това което ме притеснява.
1. Притеснява ме, че имам страхове, от което понякога ставам негативна, имам лоши мисли и сънища.
2. Притеснявам се, че знам-не трябва да отговарям на нападките на хората, трябва да премълча, да проявя търпение, да не отвръщам с думи, да не съм злопаметна, да не се карам а вече 2-ра година немога да забравя как подчинени мои служители са ме нападали, недоволства ли са и не успях да им угодя.
3. Притеснявам се, че знам, че не трябва да се храня в сряда и петък с животинска храна и като че ли тогава само за това мисля. И естествено допускам слабостта-чревоугодие.
4.Разсейвам се по време на неделната литургия, опитвам се да се съсредоточа, по време на литургия, но мислите ми сякаш веднага изобразяват неща материални, които ги мисля -как да ги постигна. Например от години имам силното желание за собствен бизнес.
5. Притеснявам се, че само за пари мисля и в момента от 4 месеца съм безработна.
Някъде четох, че борбата със страстите и слабостите е много трудна и жестока.
И пак в същите православни книжки прочетох, че тази борба без БОЖИЯТА помощ е невъзможна.
И когато молитвата е слаба и разсеяна, когато дори не знам как точно трябва да я направя, и когато си наясно, че сам няма да се справиш- КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ. ОТ КЪДЕ СЕ ТРЪГВА ВСЕ ПАК
Благодаря ви, че ме изслушахте

Тема Re: За упорството в греханови [re: anikaTY-204656]  
Автор Black Wolf (ловец)
Публикувано28.05.11 10:06

Ако си се занимавала с някакъв бизнес - хм... Каквото и да ти разправяят, всяка дейност за печелене на пари не е полезна за човешката душа.

Може би сегашния ти период е период на изчистване...

Добър лов на всеки по тези пътеки, Законът сега е със нас!

Автор Lapli Jasp (търсеща)
Публикувано28.05.11 15:30

Здравей,Ани!
Тъй като до скоро същите въпроси си ги задавах и аз ,ще ти отговоря по мой,човешки начин,без претенции да съм права
.Мисля,че същината се съдържа в последния ти въпрос-откъде се тръгва.Ти вече си тръгнала.Имаш вяра,задаваш си въпроси,търсиш отговори,вече вървиш.
Връзката между всеки човек и Бог е уникална и единствена.Отговорите са в теб самата.Отиди на мястото,където чувстваш най-силно връзката си с Него,остани на спокойствие,помисли.Добре ще е да няма много хора и нещо,което да те разсейва и пречи.Тогава молитвата ти няма да е "слаба и разсеяна"Стой колкото е необходимо,задай въпросите си ,дори и да не разбереш веднага отговорите,отиди пак ,докато не се случи.Важното е да разбереш какво наистина искаш и какво търсиш.Помоли се да намериш пътя.Тогава отговорът няма да закъснее.
Нормално е да имаш страхове,само не им се давай,за да не ти пречат.
Притесняваш се,че отвръщаш на нападките на хората.Ами и аз за известно време реших да не отвръщам,но някои приемат това не като добро отношение ,а малодушие и започват да се оливат,така че вече сложих точка на това и казвам каквото имам веднага,защото гневът само трови душата.Номерът е тези неща да не достигат до теб и да не разклащат душевното ти равновесие,но това си е въпрос на емоционалност.

Нормално е да мислиш за пари,особено когато си без работа.Времената,в които хората са се изхранвали и обличали с това,което си уловят, ушият или изработят,са отдавна минало.Естествено,не са най-важното,но сме се докарали до там,че днес не можем да живеем,ако нямаме пари.Проблем е,ако са водещи в живота,но при теб е ясно,че не е така.

Ами това е от мен.
Не се страхувай!
Желая ти успех и мир!

Автор Kaлoмaин (гозгунджия)
Публикувано28.05.11 16:29

Ти смяташ ли, че нещата, които правиш, биха те очистили от греха?

Тема Re: За упорството в греханови [re: Kaлoмaин]  
Автор anikaTY (обичаща)
Публикувано28.05.11 21:52

Ето това е сложен въпрос. Не не смятам, че правя правилните неща, имам чувството, че непрекъснато упорствам в греха. И то малките грехове. Ако въобще се смята, че са малки. Защото-
-изневярата-това не само, че го мразя, не чувствам стимули и страст към него-което ме кара да си мисля, че този грях съм го преодоляла. За мен това е голям грях
-аборта. Крайно против съм това деяние, а и като жена забременяла трудно, абсурдно е да кажем, че имам страст или желание за това. Всъщност тук по правилното е да се каже била ли си без съвест когато си си позволила-ТИ която си никоя да отнемаш живот. И не ги разбирам жените които се оправдават с това, че лесно лепят. И не искам да ги разбирам, но в моемнта ги пък съдя, което е друг -доста голям грях.
- убийството-реално за моето съзнание-това е най големия грях. Никой освен БОГ няма право да отнема живот. Но пък ето БОГ колко е жалостиш, когато чета за случай със серийни убийци-но разкая ли се-че и те имат шанс.
Но съденето, гордостта, празнословието, сребролюбието-ето това е точно за мен. Т.е на вид са сякаш не толкова жестоки както като да убиеш
Така, че въпроса ти е много смислен и аз трябва много добре да помисля.
Сега от известно време за какво се обвинявам. И ще си го призная.
На последното място на което работех изкарвах много добри доходи. Но почти нищо не виждах от парите си. Просто имам страстта да събирам и да трупам пари и на това да се радвам и реално това ме мотивираше да работя още и още. Имаше моменти в които буквално се питах-за какво да ги харча. Мъжа ми изкарваше толкова, че да покрием разходите и храната и имаше и за развлечения, които се изразяваха в това да заведем детето на някоя платена занимавка.
Дори и мъжа ми не знаеше, че аз понатрупах доста солидна сума. И в един момент, след дълги дни на размишления-реших ще си купя собствено помещение-магазинче. Така инвестирам поне тези пари, пък даже и да няма къде да работи детето ми един ден-ще има някъде от където 2 лева да му паднат.
Живеехме на наем, в една стая. Майка ми идвайки ми на гости един ден и казах, че имам спестени парици и че ще си купя магазинче. При което тя реагира-Ти луда ли си, дом нямаш, в една стая живееш с дете и ще купуваш магазин. Давам ти-ми казва тя -парвоначална вноска, капарирай си дом. Искам да вмъкна тук, че майка ми е много по стриктна в спазването на църковните правила и че всъщност от нея се научих да къткам.
Послушах я. Потулих желанието за собствено магазинче. И сега съм го потулила.
Да аз инвестирах тези пари, но не за това за което мечтаех и което ми беше стимул за да ги изкарвам. Имам талант и исках да го развия и съм сигурна, че ако БОГ е решил ще ми помогне за това. ТОИ рече ли ще стане.
Та проблема къде е: Проблема е, че никога не си позволявах да се хваля със себе си. Мразех хвалбите.
НО откакто купих дома си, не спрях да намирам поводи да изтъквам пред определени хора, в течение на разговора, че това съм го постигнала с лишение и че на днешното време на 30 години да имаш свое жилище без ипотека и страшни вноски си е рядкост.
Дадох си сметка един ден, след разговор с познати хора в неделната литургия, че АКО НЕщО ИМАМЕ НА ТОЗИ СВЯТ, ТО Е ЗАщОТО БОГА ТАКА Е РЕшИЛ, ЗАщОТО ТОЙ Е БИЛ МИЛОСТИВ, ЗАщОТО ТИ НИКОГА САМ НИщО НЕ СИ ПОСТИГНАЛ И чЕ ПРОСТО ТИ СИ БИЛ ОРЪДИЕТО ЗА НЕГОВИТЕ ЦЕЛИ.
Така е трябвало да стане, така е станало, но защо-това не трябва да се питаме, а да го открием може би след време. Явно той никога не открива на чедата си веднага-защо това става така, а не иначе.
Е аз не спрях и до ден днешен да натяквам на майка си, че съм я послушала. Т.е мърморя, но вътрешно знам, че това наистина беше за момента най правилното решение.
И като, че ли няма примирение в менм като че ли нещо не ми дава мира.
И знаете ли какво забелязах, че в момента в който бях искренна с хората с които споделях и се хвалех с постигнатото-отдръпнаха се, започнаха зад гърб ми да ми се по присмиват и дори някой то тях в очите ми казаха, че си измислям, че това на днешно време неможе да се случи, че се правя на интересна. Започнаха някой от тях подробно да ме разпитват и да пресмятам, само за да изобличат лъжата ми-как така е станало. Т.е да се приземя.
След което оставайи насаме със себе си, се чуда на желанието си да се изтъкна, да се изкажа, да покажа, че съм нещо един вид. И естествено да се обвинявам, че мълчанието е щяло да бъде най доброто в онази ситуация, а аз не го спазих-ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ
Естествено не спирам да се обвинявам, защо така разсъждавам. и това, че искам да имам нещо собствено, показва, че трудно търпя шефове-т. е искам да съм самостоятелна за да не търпя някого да ми нарежда.
Но, не това е замислил БОГ за мен. Явно иска точно с това да се преборя.
Божичко,хора като ми четете редовете не чувствате ли колко объркано същество седи отсреща.
Хем разбирам, че без БОГА съм нищо и че когато ТОЙ каже ще стане това и това-ще си намеря работа примерно, хем като, че ли си мисля, че сама ще се справя и се опитвам да дерзая.

Тема Re: За упорството в греха [re: Lapli Jasp]  
Автор anikaTY (обичаща)
Публикувано28.05.11 21:53

Благодаря ти.

Тема Re: За упорството в греханови [re: Black Wolf]  
Автор anikaTY (обичаща)
Публикувано28.05.11 21:55

И аз така мисля. И явно за това стоя вече 4 месеца без работа, защото и на интервщтата на които ходих, съм като ударена с мокър парцал. Изобщо немога да се позная. Искам да работя, но незнам какво точно искам. И в момента не съм решила.

Автор *abi* (eLgreco)
Публикувано28.05.11 22:24

ОТ КЪДЕ СЕ ТРЪГВА ВСЕ ПАК

От Закона.
Какво можеш да правиш и какво не.

Изключително трудно начинание, но с времето става все по-лесно и по-лесно. Като постепенно променя и духовната нагласа, от там цялостното мислене и поведение.

Тема Re: За упорството в греханови [re: anikaTY]  
Автор Kaлoмaин (гозгунджия)
Публикувано29.05.11 08:44

Ще се опитам да бъда максимално кратка. Има само един грях - това, че човекът е откъснат от Бога. Тези грехове, за които споменаваш, са по-скоро симптомите, по които различаваме своето състояние на отделеност от извора на живота. Затова човек не трябва да се бори с тях, а само да търси "Царството Божие". И да го търси в себе си. Тогава той няма да се насилва за фалшива праведност, а нещата ще се получат от вътре. Когато си се хвалила, то е естествено да ти се подиграват - всеки, който се хвали жъне подигравки. На практика си се вкопчила в някакво притежание, което днес го има, утре не.

Казваш, че Бог не открива на децата си какви са целите му? Напротив - прави го. Има само една цел - човекът да има възможност да се доближи до него. И ако гледаш на всичко, което ти се случва, като такава възможност, ако всеки път се питаш към какво те тласкат събитията, има по-голяма вероятност да не сбъркаш. Стига да не се самозалъгваш за отговора, до който ще стигнеш.

Все пак смятам, че по-важна за християнина е по-скоро планинската проповед. Десетте божи заповеди са някак ... не точно лесни за изпълнение, но сякаш има достатъчно много хора, които ги спазват, и все пак те не са спасени от греха. Струва ми се, че планинската проповед е нещо като матура, а десетте божи заповеди - нещо като външно оценяване.

Тема Re: За упорството в греханови [re: anikaTY]  
Автор Eligrove (непознат)
Публикувано29.05.11 10:30

Опитай да постигаш желаното заради себе си,а не за да се доказваш пред другите.Дори да не е грях,ако се чувстваш зле от стореното,пак ще се отдалечиш от Бога и ще задълбаеш.Мисля,че чувството за вина е тежък товар,който води до умора и съсипия.Осъзнаването на грешките е друго.То е градивното.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2026 Dir.bg Всички права запазени.