Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 04:55 04.11.25 
Религия и мистика
   >> Православие
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | (покажи всички)
Тема Мъдрости на Дъновнови  
Автор Йexдй (елфът савин)
Публикувано16.03.11 09:00

Защо идат изпитанията? - За да те възпитат. Ако личните чувства в някого са край...но развити, ще го поставят на такива изпитания, които да изгладят малко върховете на тези чувства. Ако е голям скъперник и мисли само за себе си, ще го поставят при условия, че който мине край него, да му вземе нещо. Този ще го обере, онзи ще го обере, докато се научи доброволно да дава. Ако е прекалено набожен и се натрапва на хората със своето духовно разбиране, ще го изложат на присмех. Днес ще го подиграват, утре ще го подиграват, докато го заставят да се крие пред хорат

Противоречията в живота се дължат на неправилните отношения между доброто и злото. Ето защо не се влюбвайте нито в доброто, нито в злото. Влюбиш ли се в тях, те ще ти дадат такива уроци, за които ще платиш скъпо. Прилагай доброто, без да се влюбваш в него. Работи със злото предпазливо, както опитният химик работи с киселините.

Мнозина искат да видят лицето на Бога. Готови ли са за това? Ако не са готови, ще се стопят. Затова е казано, че никой не е видял Господа освен Сина. Христос дойде на Земята в човешки образ, но Той имаше богат вътрешен живот. Той разполагаше с големи знания и възможности. Той познаваше великите Божии закони, но трябваше да пострада от човеците.

аз ли съм предубеден или наистина има нещо сбъркано в цялата работа?!

Тема Re: Мъдрости на Дъновнови [re: Йexдй]  
Автор Kaлoмaин (гозгунджия)
Публикувано16.03.11 09:10

Първо - Дънов не си е писал "мъдростите". Почти всичко, което се публикува, са "записки", които слушателите му са си водили по време на лекциите.

Вторто - в тези цитати, които си публикувал, не виждам нищо странно. Честно казано съм съгласна, че никой човек не би издържал да види лицето на Бога. Също съм съгласна, че доброто и злото не заслужават пристрастяване, защото са променливи и относителни в зависимост от гледната точка (тук не мога да включа злото, което е резултат от вече болнавото съзнание на хората, и престъпленията срещу природата).

А за възпитанието на чувствата - ами и с това съм съгласна. И това е от опит - всички хора, с които съм се карала, в един момент ми се налага да приема, че съм като тях. А тези, които харесвам, и имам за приятели, винаги има момент, в който си давам сметка, че ги "натоварвам" мислено с качества, които те нямат, и се разочаровам, но причината пак е у мен. Така че мен поне изпитанията ме възпитават.

Всъщност това за "богатия вътрешен живот" е някак дразнещо. Звучи ми някак плоско. Нещо от рода на това да изреждаш заслугите на Майкъл Фарадей за физиката, химията, образованието, и т.н. и накрая да завършиш, че имал дълга коса.

Редактирано от Kaлoмaин на 16.03.11 09:16.

Тема Още нещонови [re: Йexдй]  
Публикувано16.03.11 09:26

Това за работата със злото. Мислиш ли, че можеш да изолираш злото от делата си? Аз не мога. И най-елементарната ми постъпка е двусмислена - въпреки, че не го искам. Например мога да помогна на някого, и в моите очи да съм го направила безкористно. Но не мога да предвидя какъв ще е ефектът от моята постъпка. Случвало ми се е. Уж е за добро (да помогнеш, да не нараниш, да утешиш), но в един момент осъзнаваш (понякога болезнено), че си участвал в игра, която е довела до голямо зло. Затова смятам, че човек трябва да умее да работи и със злото. Когато се опитваш да направиш добро винаги трябва да се опитваш да предвидиш злото, което може да се породи от него. А и понякога трябва да се използва злото, но много внимателно. Имам предвид, че ако видиш някой да се е забързал към яма, а не разбира от дума - ами бутни го вътре, като преди това се погрижиш да падне на батут.

Всъщност православните могат и да смятат, че могат да изолират злото. Затова Дънов е за тези, които си дават сметка, колко са несъвършени. За сметка на това пък, последователите му са далеко от тази мисъл.

Ето това е добро, което всъщност се е превърнало в зло.

Редактирано от Kaлoмaин на 16.03.11 09:31.

Автор Глишeв (Медиевист)
Публикувано16.03.11 13:22

Не си сбъркан, докторе. Дънов е сбъркан.

Капището в Рупите да се разруши

Автор BlackWolf (ловец)
Публикувано16.03.11 13:38

Това му се вика присмял се хърбел на щърбел...

Все едно във въшите писания няма колкото щеш "мъдрости" с подобно качество...

Добър лов на всеки по тези пътеки, Законът сега е със нас!

Тема Re: Мъдрости на Дъновнови [re: BlackWolf]  
Публикувано16.03.11 14:31

Ами що не вземете просто да докажете ниското им качество? Той бил казал: Ако личните чувства в някого са край...но развити, ще го поставят на такива изпитания, които да изгладят малко върховете на тези чувства. - ами добре - живейте така, че когато намразите някого, да го мразите цял живот, независимо колко възможности имате да промените отношението си. Това пък ще е вашето постижение. Или когато се влюбите в някого (в най-елементарния смисъл на думата влюбване, а не любов) - гледайте никога да не променяте отношението си към него. Не виждайте недостатъците му, превъзнасяйте го (защото едва ли от самото начало сте го опознали толкова добре, че да видите и негативните му страни.), оставете го да прави с вас каквото си иска. Каквото и да става - не променяйте чувствата си към него, независимо каква светлина се представя някой.

Или пък - докажи, че правиш само добро, или пък че най-лошото ти качество е, че си прекалено добър. Че проблемите ти (ако случайно имаш такива) са причинени не от собствените ти действия, а от зложелателството на зли хора. Защото съм сигурна, че дори и ти си даваш сметка - когато някой ти причини зло, то не винаги е съзнателно. Да не говорим, че човек обикновено сам се набутва.

А иначе според мен цитатите от Дънов не са нищо повече от всеизвестни истини, които всеки сам може да види и проумее, обаче като ги каже някой "гуру", хората започват да ги повтарят с "мъдри" физиономии, претенции за извисеност и за духовност.

Тема Re: Мъдрости на Дъновнови [re: Глишeв]  
Публикувано16.03.11 14:33

Бих те попитала кое точно от цитатите те наведе на тази мисъл, но ми се струва, че има какво да се отговори. Но по първата част - ако не си съгласен с него, би ли споделил от къде идват изпитанията? От лошото ни начало със змията и ябълката? Значи ли това, че са само цена, която се плаща, без да имат отношение към възможността да се "намали сметката", че изпитанията нямат смисъл, цел, а имат само причина? Т.е. те са изцяло във властта на миналото, но нямат отношение към бъдещето?

Защото както и да го погледне човек - изпитанието идва като някакъв резултат от миналото. Ако не доведе до реална промяна, тогава то няма смисъл за бъдещето.

Редактирано от Kaлoмaин на 16.03.11 14:38.

Тема Re: Мъдрости на Дъновнови [re: Kaлoмaин]  
Автор BlackWolf (ловец)
Публикувано16.03.11 14:47

Извинявай, но това са звучащи дълбокомъдрено, но всъщност безмислени фрази.

Защо трябва да млъзиш някого цъл жиот? това е хабене на енергия. Резни му главата от раз и няма какво повече да го мразиш.

Светът се състои от повече от една половина, както казват (съвсем правилно) дзен-майсторите. А и шаманите.
Основното условия за духовността е цялостността. Дановистите и пр. сектанти от техния вид (йоги и пр.) виждат света само ткъм "светлата" сткрана. А истината е да бъдеш хармоничен и балансиран както за Тъмната, така и за Светлата страна на Силата както би казал един джедай).
Не е въпроса да се отрече насилието и да се превъзнася любовта, както правят въпросните сектанти - пиниза е в равновесие между силите.

Дънов е хващал оттук-оттам идеи (прим. това е типично даоско-будиска идея за "непривързването"), но си личи, че не е разбирал същността на тези неща.

Добър лов на всеки по тези пътеки, Законът сега е със нас!

Публикувано16.03.11 14:56

А, еврика! Най-сетне става ясно, че кавичките на думата "мъдрости", които си сложил, не отразяват несъгласие с тях. Въпросът е кой ги казва. А това, че дъновистите виждат света само в светлия му вид, не е нищо друго освен тяхна грешка. Самият Дънов очевидно е изразил и друго мнение - че поне трябва да се работи със злото.

ПП - Ще ми се да видя, как кълцаш глави на шефове.

И в преносен смисъл да е - ще имаш много възможности да изживяваш това отново и отново ... А ако съвсем изчезнат от живота ти, други със сигурност ще заемат тяхното място.

Редактирано от Kaлoмaин на 16.03.11 15:23.

Автор Йexдй (елфът савин)
Публикувано16.03.11 15:57

Извинявай, но това са звучащи дълбокомъдрено, но всъщност безмислени фрази отбелязваме втори или трети случай да съм съгласен с теб.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.