|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
|
Тема
|
Добра идея!
|
|
| Автор |
Tимoтeй (монах в света) |
| Публикувано | 07.09.10 14:35 |
|
|
Който може да подкрепи идеята с каквото може.
Колко години минаха и децата нямат Бога! Защо? И докога?
| |
|
|
|
В тази всебългарска проява са призовани да участват духовниците и миряните от всички епархии на Българската православна църква, както и всички сънародници, които милеят за доброто възпитание и благословеното бъдеще на нашите деца. Защото кой, ако не Църквата и будното гражданство, са тези, които са призвани да настояват пред българското правителство то на дело да съдейства за образоването на духа и облагородяването на сърцата на подрастващите така, че духовната криза, в която е изпаднало обществото ни, да бъде най-после преодоляна и заместена от едно ново възраждане на ценностите и възвишената духовна култура на народа ни
Kak так ще се отъждествява духовността с религията? Това е меко казано нагло.
Да се обединим като Църква!
Да се събудим като нация!
Да преуспеем като народ Божий!
Прочети тези редове няколко пъти пък да видим дали няма да те избие на смях, колко са безмислени....
| |
|
Тема
|
Наистина добра идея!
[re: roum]
|
|
| Автор |
Глишeв (Бивш генсек) |
| Публикувано | 07.09.10 17:03 |
|
|
Всъщност става дума за вероучението в училищата. Една добра идея, която в Европа звучи като табу.
Да помислим над това. Свръхлибералните европейски общества, които официално признават практически пълна религиозна свобода на гражданите си (а дори и на лицата без гражданство), гледат на упражнения, съзнателен религиозен избор като на табу. Когато в дадена европейска страна има обичай на училищната стена да виси Разпятие и това е установено с подзаконови актове, Европейският съд се опитва да принуди тази страна да премахне Разпятията. Интересно ми е - каква ще бъде реакцията на европейските институции, ако дебатът около вероучението в училищата набере сила у нас? Литийното шествие е част от този дебат, както демонстрациите в защита на дадена кауза са част от всеки обществен дебат. В някои отношения левичарският курс на Европейския съюз ми напомня за идеологическата шапка на Съветския...
Ако имахме истинско общинско самоуправление, а не бяхме свръхцентрализирана държава, много общински училища у нас вече щяха да имат подобни часове.
А духовността без религия наистина е оксиморон. Нищо, че някои наричат "духовност" и добрия вкус към изкуството, да речем. Аз например бих могъл да нарека езиковия усет проява на духовност (а такъв усет липсва у техническата интелигенция). Но не това е духовност. А нещо друго. Над това също трябва да се мисли.
Ще ми дойде акълът, ама дали ще съм жив тогава...
| |
|
|
|
Да, трябва да се организират летийни шествия в подкрепа на въвеждане вероучение в училищата, но не само в София. Митрополиите и Църковните настоятелства да организират шествия във всички по-големи градове и не само веднъж в годината. Трябва да се събути народът ни, иначе не ни очаква нищо добро.
| |
|
|
|
През юли мой приятел случайно ме запозна с г-жа Десислава Панайотова (или Пулиева, дамата от енорийския център при храма "Св. св. Кирил и Методий"). Тогава тя спомена за шествието. Явно е замислено от доста време насам, хем за да съвпадне с началото на работния сезон за кабинета и Народното събрание. Доколкото разбрах, от различните епархии се предполага да дойдат хора с транспорт, платен от митрополиите - с цел шествието да е по-голямо, разбира се. Очакванията за най-много хора са от Пловдивската, а за най-малко - от Старозагорската епархия. Не се изненадах :)
| |
|
|
|
Да, разбирам, че ще извозват хора от различни епархии, но тези които не могат да отидат на литията в София, могат да се организират по места и така дори ще има по-голяма масовост.
| |
|
Тема
|
Re: Наистина добра идея!
[re: Глишeв]
|
|
| Автор |
Tимoтeй (монах в света) |
| Публикувано | 08.09.10 00:15 |
|
|
Съгласен съм. В Италия дъщеря ми учи вероучение в италианска класическа гимназия и учат латински и гръцки език!
| |
|
Тема
|
Re: Наистина добра идея!
[re: Tимoтeй]
|
|
| Автор |
Глишeв (Бивш генсек) |
| Публикувано | 08.09.10 00:48 |
|
|
Латинският и гръцкият сами по себе си още не са вуроучение. И аз учих в тукашната Класическа, ама вероучение нямахме. Добре, че даскалът по философия беше (и е) вярващ, та просто наблегна на Отците и ни насърчаваше да ги четем. В това отношение италианците са много по-напред. Да си пусна любимия припев: за всичко са виновни левичарите. В нашия случай комунистите, а в случая със Западна Европа - техните малоумни симпатизанти, радикалните либерали. А Разпятието виси тъкмо в италианските класни стаи и Берлускони, какъвто и мафиот да е, постъпи добре като каза на Европейския съд да си гледа работата по този въпрос.
| |
|
|
|
Ще видим как ще е. Подозирам, че пак всичко ще се събере в София.
| |
|
|
|
В отговор на:
Ако имахме истинско общинско самоуправление, а не бяхме свръхцентрализирана държава, много общински училища у нас вече щяха да имат подобни часове.
Ами то има, бре Маноле. Верно, че не са точно в учебната програма, но съществуват. Отец Стефан Йорданов води православно обучение в село, в което няма училище и в извънучебна форма в училището на съседно село. И така е редно, смятам. Който желае детето му да бъде обучавано в този дух - да заповяда при дядо поп. В училището се учат други неща.
Колкото за езиковия усет на техническата интелигенция смятам, че доста малко контакти имаш с нея, щом си на това мнение. Ние, техничарите, сме доста по-напред с езиковия усет и с духовността, отколкото сте вие, хуманитаристите, с техническото мислене и математиката. Може да не ти е кеф, ама това са фактите.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
|
|
|