ПОЩАЗатвори
Име:
Парола:
Регистрирай FreeКлубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 04:00 28.05.18 
Религия и мистика
   >> Православие
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
Тема Видението на св. Иоан Кронщадски  
Автор Tимoтeй (монах в света)
Публикувано02.01.10 22:56

Този текст е доста интересен, макар и малко дълъг – попаднах на него, търсейки нещо за видението на св. Иоан Крощадски за Русия и за последните времена. Понеже почти не намерих, преписвам частта от него за последните времена. Тази първа част, която не я давам, напълно се е изпълнила като пророчество от светеца. Затова четете внимателно втората част на пророчеството за последните времена, защото и те ще се изпълнят точно!

Използвам, че днес се празнува св. Игнатий Богоносец и св. Йоан Кронщадски и с този текст правя поклон пред големия руски светец.

“И ето, виждам тълпи народ – търкалящи се, умиращи от глад – песещи трева, ядящи земя, един-другиго ядещи се, - а кучета подбираха между труповете. Навсякъде страшно зловение, кощунство. Господи, спаси ни и в светата Христова вяра ни укрепи, ние сме слаби и немощни без вяра! Ето, старецът отново ми каза: “Виж там!” И ето – гледам – цяла планина от разни книги, малки и големи. Между тези книги пълзяха смрадни червеи, те пъпляха и разнасяха страшно зловоние. Попитах: “Какви са тия книги, отче?” Той отвърна: “Безбожни, еретически, които заразяват всички човеци, целия свят с богохулни учения”. Старецът докосна с края на тояжката си тези книги и те изгоряха и вятърът отвя праха им.

След това видях църква, а около нея разпилени много поменици с имена на починали. Наведох се взема един от тях и да прочета написаните на него имена, но старецът каза, че тези поменици лежат така от много години, а свещениците са забравили от нехайство да ги изчетат, макар че покойниците непрекъснато викат някой да се помоли за тях, но няма кой. Попитах: “Тогава кой ще се помоли за тях?” – “Ангелите” – каза старецът. Прекръстих се. “Помени, Господи, душите на починалите Твои раби в Твоето Царство!”

Отминахме нататък. Старецът вървеше бързо, едва смогвах да го догонвам. Изведнъж той се обърна и каза: “Виж!” И ето, идва тълпа от хора, преследвани от страшни бесове, които жестоко ги биеха и бодяха с дълги копия, вили и куки. “Какви са тия хора?” – попитах. “Това са отпадналите от вярата и от Светата Апостолска Съборна Църква и приели еретическата живообновленческа вяра”. Тук видях епископи, свещеници, дякони, миряни, монаси, монахини – приели брак и живяли развратно. Тук бяха безбожници, чародеи, блудници, пияници, сребролюбци, еретици, отстъпници от Църквата, сектанти и др. Те имаха страшен и ужасен вид: лица черни, от устата им излизаше пяна и зловоние, и страшно викаха, но бесовете ги биеха жестоко и ги тлъскаха в дълбока пропаст. Оттам идваше смрад, дим, огън и зловоние. Прекръстих се: “Избави, Господи, и помилуй, страшно е всичко, което видях.”

След тово видях, че идват много хора - стар и имлади, всички в червени дрехи, и носещи огромни червени звезди, петолъчна, и на всеки връх седяха по 12 бесове, а в средата се беше разположил сам сатаната – със страшни рога и крокодилски очи, с лъвска грива и страшна паст, с големи зъби и с уста изригваща зловонна пяна. Целият народ крещеше: “На крак, о парии презрени...” Появиха се много бесове, всичките червени и дамгосваха народа, слагайки печат на челото и на ръката във вид на звезда. Старецът каза, че това е печатът на антихриста. Силно се изплаших, прекръстих се и си казах молитвата: “Да възкръсне Бог”. И всичко изчезна като дим.

Изведнъж старецът махна с ръка във въздуха три пъти кръстообразно. И ето, видях много трупове и реки от кръв. Ангели летяха над телата на убитите и едва успяваха да поднесат християнските души пред простола Божий, и пееха: “алилуиа”. Страшно беше да се гледа всичко това. Горко плачех и се молех. Старецът ме взе за ръка и ми каза: “Не плачи! Това трябваше да стане заради нашето маловерие и окаянство. И ще просияят още много мъченици за Христа, и това са ония, които няма да приемат антихристовия печат.”

След това старецът се помоли, прекръсти се три пъти на изток и каза: “Ето, изпълни се пророчеството на Даниил. Мерзостта на запустението настъпи.” И видях Иерусалимския храм, а на купола -звезда. Около храма се тълпяха милиони човеци и всеки напираше да влезе вътре. Поисках да се прекръстя, но старецът задържа десницата ми и каза: “Това е мерзостта на запустението”.

Влязохме в храма, където имаше много народ. И ето виждам престол посред храма. Около него горяха, в три редици, смолени свещи с черен пушек, а на престола седеше в ярко червена порфира ВСЕМИРНИЯ УПРАВНИК КАТО ЦАР, на главата му блестеше златна корона с брилянти и звезда. Попитах стареца: “Кой е този?” Той каза: “Това е антихристът!” Висок на ръст, с очи черни като въглени, с черна клинообразна брада, с лице свирепо, хитро и лукаво – звероподобно, с орлов нос. Изведнъж антихристът стана от престола, изправи се в цял ръст, издигна високо глава и протегна дясната си ръка към народа – на пръстите му имаше нокти, като на тигър, - и заръмжа със своя зверски глас: Аз съм ваш бог, цар и управник. Които не приемат моя печат, веднага ще умрат още тук.” Всички паднаха на колене и се поклониха на антихриста и приеха неговия печат на челото. Но някои смело дойдоха при него и гръмко възкрицаваха: “Ние сме християни, вярваме в Господа нашего Иисуса Христа!” Тогава за един миг проблясна мечът на антихриста и главите на християнските юноши се търкулнаха, и се проля кръв за вярата Христова. Ето, водеха девойки, жени и малки деца. При техния вид антихристът още повече се разсвирепя и закрещя: “Смърт за тях! Тези християни са мои врагове – смърт за тях!” Веднага ги убиха. Главите им се търкулнаха на пода и се проля православна кръв из целия храм.

След това доведоха при антихриста десетгодишно момче на поклонение и му казаха: “Падни на колене!”, но момчето смело пристъпи към престола на антихриста и изповяда: “Аз съм християнин и вярвам в Господа нашего Иисуса Христа, а ти си изчадие адово, слуга на сатаната, ти си антихристът.” “Смърт!”, със страшен див рев зарева синът на погибелта. Всички паднаха пред него на колене. Неочаквано хиляди гърмежи проехтяха, и хиляди мълнии – небесни огнени страли – полетяха и поразиха слугите на антихриста. А най-голямата страла – огнена, кръстообразна – полетя от небето и удари антихриста в главата. Той махна с ръка и падна, короната полетя от главата му и се разсипа на прах, и милиони птици полетяха и кълвява труповете на нечестивите антихристови слуги.

След това старецът ме благослови, посочи с ръка на изток, и каза: “Отивам натам”. Аз паднах на колене, поклоних му се и видях, че той той бързо се отдалечева от земята. Извиках: "Как се казваш, чудни старче?” “Серафим!” – тихо и ласкаво отвърна той. – “А каквото видя, запиши и не забравяй всичко това, Христа ради!”

Изведнъж, сякаш над главата ми удари звън от камбана. На челото ми беше избила студена пот, слепите ми очи трескаво пулсираха, сърцето силно биеше, краката трепереха. Помолих те: “Да възкръсне Бог!” Господи, прости ме, грешния и недостоен Твой раб Иоан,. Богу нашему слава. Амин.”
Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: Tимoтeй]  
Автор Sisilia ()
Публикувано03.01.10 11:56Тимотей, имам щастието да притежавам книгата за живота на "Отец Иоан Кронщадски".Не мога с думи да изразя чувствата докато я четях. Толкова светла фигура е св. Иоан Кронщадски. Книгата е пълна с любов и ми е много скъп подарък, и винаги, когато я чета ме възродява.

Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: Sisilia]  
Автор Tимoтeй (монах в света)
Публикувано03.01.10 14:29Да, хубава е, но освен нея аз имам и "Моят живот в Христа" – част 1, но част 2 така и не съм виждал да е излизала на български. В нея има прекрасни мисли, по които съм писал стотици стихчета. Имам и още една книга: “Молитвослов”.

Ето от твоята книга един откъс:

Всяка твар: слънцето, луната, звездите, земята, водата, въздухът, огънят, растенията, птиците, рибите, четвероногите животни, насекомите, - служат на Бога с ония способности и свойства, които са им дадени от Бога; виноградната лоза дава плодове, ябълката - също и пр. Колко повече човекът трябва да служи на Бога с ония способности, които са му дадени, като същество разумно, свободно, чувствуващо; неговото служение трябва да бъде разумно, сърдечно, доброволно, непринудено, макар не без самопринуждаване. В служението Богу е живот и блаженство за тварите. И безплодната смоковница се посича и се хвърля в огън. Без служение Богу, силите и способностите на човека получават превратно, лъжливо, гибелно за него направление /разврат, пиянство, ерес, буйство/, а при служението Богу, направлението е правилно, съгласно, мирно, радостно, плодотворно, спасително, просветително.

Колко просто и велико го е написал великият светец и чудотворец!

Ето една мисъл: “И радвайте и считайте себе си за богати, имащи всичко, когато получите мир.” И моето стихче:


Да ви утеша, при Мен елате.
Имате ли мир,
считайте се най-богати.Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: Tимoтeй]  
Автор пчeличkaтa (радостна)
Публикувано03.01.10 23:28Матей 24:24
...ще се появят лъжехристи, и лъжепророци, които ще покажат големи знамения и чудеса, така щото да заблудят, ако е възможно, и избраните.

Сънищата и фантазиите на хората нямат край, но Истината няма нищо общо с тях.

Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: пчeличkaтa]  
Автор Tимoтeй (монах в света)
Публикувано03.01.10 23:39Жалко, че не знаеш кой е свети Иоан Кронщадски.
Колко още има да учат протестантите!
Учете се, че нямате много време.Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: Tимoтeй]  
Автор пчeличkaтa (радостна)
Публикувано04.01.10 23:33Напротив, знам кой е, чела съм доста за него и не отричам положителните му неща, но това "пророчество" е меко казано само във въображението му.Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: пчeличkaтa]  
Автор Tимoтeй (монах в света)
Публикувано04.01.10 23:46Ти не ме разбра - аз написах - преписах само Втората част от пророческото видение - Първата част не съм я преписал, защото напълно се е изпълнила!!!

Разбираш ли какво означава това - че и втората ще се изпълни!

Той е светец с най-многобройни чудеса от всички светии от цял свят!!

Ти си чела, но сякаш не разбираш за Кой човек става въпрос!Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: Tимoтeй]  
Автор xenoxМодератор (елфът савин)
Публикувано05.01.10 00:27След тово видях, че идват много хора - стар и имлади, всички в червени дрехи, и носещи огромни червени звезди, петолъчна, и на всеки връх седяха по 12 бесове, а в средата се беше разположил сам сатаната – със страшни рога и крокодилски очи, с лъвска грива и страшна паст, с големи зъби и с уста изригваща зловонна пяна. Целият народ крещеше: “На крак, о парии презрени...” Появиха се много бесове, всичките червени и дамгосваха народа, слагайки печат на челото и на ръката във вид на звезда. Старецът каза, че това е печатът на антихриста. Силно се изплаших, прекръстих се и си казах молитвата: “Да възкръсне Бог”. И всичко изчезна като дим.

те това трябва да се е изпълнило вече.Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: xenox]  
Автор Kaлoмaин (горгона Медуза)
Публикувано05.01.10 09:48Щеше да е по-впечатляващо, ако едно такова видение се беше появило преди текста на интернационала.Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: xenox]  
Автор Tимoтeй (монах в света)
Публикувано05.01.10 19:08Едва ли. По-скоро това е духовно видение - показан е духът на антихриста, а не неговият външен вид и този печат също - същността му е знак на сатана - тази злопоручна червена звезда, подобно на звездите на знамето на САЩ и звездите на ЕС.

Но времето за изпълнение наближава.Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: Tимoтeй]  
Автор пчeличkaтa (радостна)
Публикувано05.01.10 20:46"По негово време съществувала сектата на т.нар. йоанити, които считали отец Йоан за въплътен Бог."
"...нерядко се прибирал вкъщи бос и полугол. На жена му Елисавета това не се харесвало много, още повече, че той отказвал да води интимен живот с нея."
....
Оженил се, но не се грижел за жена си - отвратително деяние, защото и апостолите са казали човек да се грижи за близките си, както и да задоовлява жена си. А той като е бил такъв светец, хич да не се е женил.

1 кор. 7:3 Мъжът нека има с жената дължимото към нея сношение; подобно и жената с мъжа.

Естествено е да е противник на комунистическите идеи, след като е бил близък с царския двор.

За антихристи са обявавани всички световни лидери и системи.
Но, никой не е слагал червени петолъчки по ръцете ни или на челата ни.Антихристи има откак се е родил Христос и комунистите наистина са такива, но това няма нищо общо с пророчествата на ап. Йоан в Откровението.Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: Tимoтeй]  
Автор tormund (mostly harmless)
Публикувано05.01.10 21:24Има ли сигурни данни че е на св. Иоан Кронщадски? Чел съм че е апокрифна творба от 20-те години, и авторството само е приписвано на светеца.

А това че част се е изпълнила - за комунизма - тя наистина е била факт по онова време.

Само че краят на света не настъпи по тоя начин. Сталин не се оказа антихристът ...Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: пчeличkaтa]  
Автор Tимoтeй (монах в света)
Публикувано05.01.10 23:47Моля, моля, не говори Лъжи за светеца. Прочети му истинската православна биография, а не лъжовната.

Той предварително се е разбрал и жена му се е съгласила с този чист живот, а че е връщал без ботуши от бедни квартали не само жена му, а от синода са го хокали и са го обиждали. Но когато след една две години започнал с молитва да лекува и Бог да му помага с чудеса, всички казали, че винаги са му вярвали и подкрепяли...

А за йоанитите сам светецът ги молел да се откажат от тази ерес със сълзи на очи, но това си е работа на дявола и светецът няма нищо общо с това.

Както виждаш - всеки може да бъде омаскарен, когато не пил от източника.

А за звездата не бързай да коментираш - ти можеш ли да коментираш Откровението - не можеш. Тогава... Това да не е по-лесно?Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: tormund]  
Автор Tимoтeй (монах в света)
Публикувано06.01.10 00:01Какви са тия книги, които четете?

Сам светецът пише за своето видение точно на 1 януари 1908 година!

Той описва БЪДЕЩИЯ антихрист и е описал според мен духовното му лице. А звездите и сега ги има при американците и европейците и които им се поклонят, точно това означава - ще им се лепне по една звезда на челото.

Защо не разбирате духовното?Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: Tимoтeй]  
Автор tormund (mostly harmless)
Публикувано06.01.10 07:29Абе няма го из писмата и дневниците, тука например -А попадам ето на това - , сп. "Благодатний огонь"

"Составленное катакомбниками-имябожниками в послереволюционные годы «Видение Иоанна Кронштадтского» о воцарении над миром антихриста автор ничтоже сумняшеся представляет как подлинное откровение св. прав. Иоанна. В разговоре же с одним из духовников Троице-Сергиевой Лавры признается, что «пророчество» св. прав. Иоанна о воцарении антихриста не сбылось. Почему же не сбылось, если это подлинно Божие откровение? Оно не сбылось потому, что не принадлежит святому. Об этом «пророчестве» не было известно никому до революции. Отметим также, что ни в полном собрании сочинений св. прав. Иоанна Кронштадтского такого письма не имеется, ни в рукописях крупнейших архивных хранилищ не обнаружено никаких следов этого «пророчества». Не вызывает никакого сомнения, что если бы это «видение» св. прав. Иоанна было известно до революции, то такой известный церковный писатель, как С. А. Нилус, не преминул бы привести его в одной из своих книг."

Та затова питам, какви източници ползваш? Ако са сериозни - разбира се...

Иначе да, текстът е образен и внушителен. Да, по време на революцията почнала масова антихристиянска пропаганда. Чел съм че в 20-те години децата вместо да ги кръщават им слагали петолъчни звезди по челото. Но мисля че не е това антихристът който има да идва.Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: tormund]  
Автор snakeling ()
Публикувано06.01.10 12:04просто Тимотей, всичко може да го излъже-стига да съдържа достатъчен брой възклицания колко сме грешни и достатъчен брой прогнози за ужасии и адски мъки

Мога да напиша и аз едно такова "пророчество" и той ще почне да го пуска из клубовете. Другия му любим жанр е религиозно-фантастичния, от рода на жития на светци. Прокимен му каза, че с знае, че това не са истини, и че това е такъв жанр, но Тимотей няма да се откаже от любимото си забавление.

точно като дете с любими жанрове-ужаси и фантастикаТема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: Tимoтeй]  
Автор пчeличkaтa (радостна)
Публикувано06.01.10 14:12Значи, имало, казваш - православни маскари и други, дето не са такива.


Ами аз как да разбера кой православен повече лъже.
Освен това, нито аз, нито ти сме били свидетели на събитията в Русия, така че четем различни източници.
Колкото до Откровението - мога и аз да дам тълкувания, но засега предпочитам да си ги запазя за себе си.
Вероятно вярваш и, че звездата Пелин е Чернобил, ама... твой проблем. Много се изписа и изговори по това, но пак не е истина.
Като чета пророчествата на руските старци, направо изпадам в потрес от плиткоумието и криворазбраното им родолюбие.Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: пчeличkaтa]  
Автор Tимoтeй (монах в света)
Публикувано06.01.10 17:09Господи помилуй! Как може да говориш така за светци на Господа!

БОГ ДА ТИ ПРОСТИ СВЕТОТАТСТВОТО!Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: tormund]  
Автор Tимoтeй (монах в света)
Публикувано06.01.10 19:01За мен тая звезда е духовен образ на печата, а не физически - три пъти го казах и никой не можа да ме разбере.

Та антихристът е представен като звяр на вид -такъв ли ще бъде на вид! Не, разбира се - това му е духовния образ. Това си наистина видение на последните години на света!

Взех го от книжката на издателство "Витезда" за светеца.

За пророчеството на св. Нил Мироточиви 1992 година не е предсказава за край на света, а за голяма бъркония за последните 50 години след 1942 г.
Което е самата истина, а 1992 е началото на духовния край - снеха анатемите на католиците и пр.

Редактирано от Tимoтeй на 06.01.10 19:51.Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: Tимoтeй]  
Автор geri® (циник)
Публикувано06.01.10 20:54"Та антихристът е представен като звяр на вид -такъв ли ще бъде на вид! Не, разбира се - това му е духовния образ. "

Това ми напомня оня виц, че филмът не бил шведски а съветски, и че не били компютри а компоти :))

При толкова уговорки ти как позна че това е видение за последните години на света? Ами тея червени звезди, те явно трябва да са нещо друго. И изобщо дали са поставени върху хората... И изобщо, хората дали не олицетворяват нещо друго? Къде е границата на въображението, Тимотей :))

"Това, което не ни убива, ни прави по-силни!"


Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: snakeling]  
Автор feline (felis tigris)
Публикувано06.01.10 21:48Е, то и Откровението на св. Йоан Богослов според невярващите сигурно спада към жанра "религиозна фантастика". Там образите и символите са доста по-страховити от червените звезди. Ако не вярвате на видението на един доказан Божий светец, как вярвате тогава на далеч по-хорър символите от Апокалипсиса?

П.С. Обърната надолу петолъчка е знак на сатаната. А пък комунистическата система беше една генерална репетиция за властта на антихрист.Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: пчeличkaтa]  
Автор glishevМодератор (Immoderatus)
Публикувано06.01.10 22:28Пък аз винаги съм смятал, че йоанити са рицарите-хоспиталиери.Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: Tимoтeй]  
Автор пчeличkaтa (радостна)
Публикувано06.01.10 22:50Това, че църквата ви е канонизирала някого за светец още не значи, че и Бог го е каноизирал.

Светотатство е да се изговарят пророчества от Божие име без Бог да ги е дал:

Еремия 23:30
Затова, ето, Аз съм против пророците, казва Господ, Които крадат думите Ми всеки от ближния си.

В НЗ има достатъчно предупреждения за бедствията, които очакват богатите (царски особи и всякакви други богаташи):

Яков 5:1,4, 5
Дойдете сега, вие богатите, плачете и ридайте поради бедствията, които идват върху вас.
Ето, заплатата за работниците, които са жънали нивите ви, от която ги лишихте, вика; и виковете на жетварите влязоха в ушите на Господа на Силите.
Вие живяхте на земята разкошно и разпуснато, угоихте сърцата си като в ден на клане.

Тези стихове, макар да касаят еврейските лидери , могат да се отнесат и за всички останали богаташи. И те са послужили на мнозина като основа на "пророчествата им" - с малко повече прибавки, но безполезни.Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: feline]  
Автор snakeling ()
Публикувано07.01.10 01:07за откровението не мога да говоря, но за житията на светците е ясно, че са фантастикаТема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: snakeling]  
Автор Фoтokoпиp (серсем)
Публикувано07.01.10 01:19Откровението ефантастика с елементи на осихична експертиза за попа. Иначе фантастиката почва с байбъла. Там се ходи по вода, лекува се с плюнка алцхаймер и даун, изчезват трупове, вампири летят бе изобщо фентъзи отвсякъде.Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: snakeling]  
Автор glishevМодератор (Immoderatus)
Публикувано07.01.10 01:59Някои са, други - не.Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: geri®]  
Автор tormund (mostly harmless)
Публикувано07.01.10 16:00Къде е границата на въображението

Принципно е чудесен въпрос

Щото, като се замислим, същото важи и за библейските притчи. Логическият разум търси детерминизъм и ясни дефиниции.

Очакваш Бог да говори съвършено ясно и категорично, в нули и единици едва ли не

А в притчите? Метафори, символики, двусмислици и многопластови аналогии. Всеки може да си ги тълкува както си иска... И все пак, интересното е че не всяка интерпретация е валидна. Примерно:

"А когато се събра множество народ, и жителите от всички градове се стичаха при Него, Той почна да говори с притча:

излезе сеяч да сее семе; и когато сееше, едни зърна паднаха край пътя и бяха потъпкани, и птиците небесни ги изкълваха;

а други паднаха на камък и, като поникнаха, изсъхнаха, защото нямаха влага;

други пък паднаха между тръни; и израснаха тръните заедно със зърната и ги заглушиха;

а други паднаха на добра земя и, като изникнаха, дадоха плод стократен.

Като каза това, извика: който има уши да слуша, нека слуша!"
Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: glishev]  
Автор snakeling ()
Публикувано07.01.10 16:54да, сигурно си прав
от това, което аз съм чела има и нормално звучащи неща, но винаги се открива добавка на фантастика в някои елементи, което, както каза Прокимен, е характеристика на жанра
буквалното вярване във висчко е щуротияТема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: tormund]  
Автор snakeling ()
Публикувано07.01.10 16:57притчата си е притча, те има метафорично послание и никой не вярва, че което е казано е станало

същото се отнася до разни жития-те са метафора на силната вяра и на други човешки качества, които се считат за ценни , но буквалното вярване в тях е все едно да вярваш, че холивудските филми от рода на Терминатор и 2012 са документални

Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: snakeling]  
Автор Фoтokoпиp (серсем)
Публикувано07.01.10 17:13А какво значи небуквално вярване? Нещо което не може да бъде проверено? Ми това даже не е щуротия ами дивотия и мошенничество. Трябва да се вярва на нещо когато е проверено на много места или от личен опит и когато искаш някой да ти го покаже той да го направи без да се обяснява как била у теб причината да не видиш очевидното или как можел ама нямало да го направи и т.н. лъжи и оправдания. Честно е да поиска пари ако трябва да вложи време и усилия но ако си платиш тия разходи всеки университет ще ти демонстрира каквото поискаш. Разбира се в религията това е невъзможно. За това и е заклеймен оня пич Тома -единствения който е свестен макар и за кратко преди да го зарибят

Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: glishev]  
Автор Tимoтeй (монах в света)
Публикувано07.01.10 18:23Какви рицари - те са излъгани от дявола!Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: Tимoтeй]  
Автор Фoтokoпиp (серсем)
Публикувано07.01.10 18:44Не обиждай рицарите Сатана!Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: Фoтokoпиp]  
Автор Tимoтeй (монах в света)
Публикувано07.01.10 20:56Ти какво правиш тук, лукавий?Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: Tимoтeй]  
Автор xenoxМодератор (елфът савин)
Публикувано07.01.10 21:50майка си търси сигурно.Тема Хоспиталиерите-йоанитинови [re: Tимoтeй]  
Автор glishevМодератор (Immoderatus)
Публикувано07.01.10 22:47Хоспиталиерите, Тимотее, а не тамплиерите :) Макар че и тамплиерите не са чак толкова черни, колкото ги изкарват документите по обвинението от 1307.

Хоспиталиерите, тоест Орденът на болничарите (domus hospitalis е болница) се наричат и Орден на свети Йоан или йоанити. Съществуват си и до днес съвсем легално като католическа организация за хуманитарна помощ в бедстващи райони. Вършат добра работа в Африка. Реално спасяват човешки животи. А някога са били военен орден и са защитавали Кипър, Родос, Киликия и Малта от османците.
Още по-рано са поддържали няколко замъка в Палестина и Сирия, приют и болница в Йерусалим за бедни и пострадали поклонници по време на латинското кръстоносно кралство там.
Дотолкова са свързани с грижата за болни и бедни, че от тях са произлезли рицарите-лазарити или Ордена на свети Лазар, по които и до днес военните болници се наричат лазарети.
В Англия при Хенри V хоспиталиерите са разузнавали из Сирия и Палестина, защото той се е готвел да подновява кръстоносното движение след войната във Франция.
По същото време са свършили доста прилична работа при потапянето на турски и берберски пирати в Егейско море, в конвоирането на кипърски и византийски дипломати и в озаптяването на генуезкото каперство.

Много сериозна институция са си хоспиталиерите. За тях излезе и хубава книга на български: "История на Малтийския орден" на издателство "Рива".Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: xenox]  
Автор Фoтokoпиp (серсем)
Публикувано07.01.10 23:07Твойта майка търся щото теб те дири изповедника ти да те "изповяда" аналноНека си стои простотийката, но авторът й беше баннат за пореден път. как не им писва на някои хора... Глишев

Редактирано от glishev на 08.01.10 03:46.Тема Re: Хоспиталиерите-йоанитинови [re: glishev]  
Автор Tимoтeй (монах в света)
Публикувано07.01.10 23:08Ти вече разбра, че йонитите в Русия са нещо съвсем друго. Иначе ти благодаря за информацията!Тема Re: Хоспиталиерите-йоанитинови [re: Tимoтeй]  
Автор glishevМодератор (Immoderatus)
Публикувано08.01.10 03:48Явно са друго. Дано само хората да не почнат да бъркат новите "йоанити" с истинските. Затова и дадох информацията.Тема Re: Хоспиталиерите-йоанитинови [re: glishev]  
Автор Tимoтeй (монах в света)
Публикувано08.01.10 17:21Само моля, махнего го тоя фоточовек, че явно е демон, дошъл да съблазнява.Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: geri®]  
Автор Tимoтeй (монах в света)
Публикувано08.01.10 17:25Скъпи Гери, ела догодина пак и ако си се променил, ще си поговорим.
Ако не си - ще почакаме още една година. Добър е Бог!Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: пчeличkaтa]  
Автор Tимoтeй (монах в света)
Публикувано08.01.10 17:52Църквата е Тяло Христово и има Дух - как така няма да е правилно канонизиран свят човек!

Това е лъжа и демонизъм!Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: Tимoтeй]  
Автор geri® (циник)
Публикувано08.01.10 18:10Тимотее, вместо да ме отпращаш така, вземи все пак обясзни критериите поради които си избрал да вярваш в едно от хилядите възможни обяснения на посочените видения - след като в тълкуването на определени елементи има, както сам казваш, пълен произвол.

да тръгнем от там - как реши че тези видения касаят края на света? И че изобщо имат отношение към бъдещето, и към хората.

"Това, което не ни убива, ни прави по-силни!"


Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: Фoтokoпиp]  
Автор Tимoтeй (монах в света)
Публикувано09.01.10 00:44Махни го тоя демон, бе Ксени! Защо го пускаш да говори гадости?!Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: geri®]  
Автор Tимoтeй (монах в света)
Публикувано09.01.10 00:54Съжелявам Гери, каквото и да кажа, ти няма да ми повярваш. Аз вярвам на тези свети хора, както вярвам на Бога.
Без твоя ВЯРА изобщо не можем за нищо да говорим, освен за света.
А аз не искам да говоря за света.
Аз говоря за вечността.Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: Tимoтeй]  
Автор geri® (циник)
Публикувано09.01.10 02:13Ами аз доколкото разбрах видението не е измислено от светия. Така че вярата ти не е оправдана. Това едно.

По-важното е обаче, защо при толкова алегории във самото видение реши ти (или който и да е друг) че това видение иам нещо общо с края на света и изобщо с хората.

Ти ме приканваш към някаква вяра. В какво - в собствената представа какво се казва в това видение? Ами аз вярвам - това е кошмар след злоупотреба с някакви вещества например. И всички алегории се връзват.

Хората с които се опитваш тука да говориш в момента се занимават с най-важната задача - да живеят в света. И докато не я изпълнят, света за тях ще е жизнено важен.

"Това, което не ни убива, ни прави по-силни!"


Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: Tимoтeй]  
Автор van_helsing (heavenly)
Публикувано09.01.10 12:22Дявола като нямал работа си ебял децата, та и тоя недоразвит палячо се опитва неуспешно да го имитира, ... не мисля че е демон , по скоро е глупак, ... сатаната е доста интелигентен за да му даде такъв важен пост ... демон - това е паднал ангел, злокобно същество с доста висок интелект, а тоя и за скапан астрален егрегор не става...

Тема Re: Хоспиталиерите-йоанитинови [re: Tимoтeй]  
Автор glishevМодератор (Immoderatus)
Публикувано09.01.10 13:59Махнахме го, ама пак ще допълзи. И друг път сме го махали. И пак ще го махаме... Простоват човечец.Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: Tимoтeй]  
Автор onchoo ()
Публикувано09.01.10 16:41Човек го побиват тръпки като чете за тези видения на светията.
Обеснима е истиричната рекцията на някои в този клуб които отказват да се вслушат в тези пророчески думи.
Същото е и преживяването когато човек разгърне Откровението на Йоан,а реакцията на съвремения суетен светски човек за написаното аналогична.
Не, замагления му разсъдък е склонен да приеме далеч по-невероятни хипотези за да "докаже" че светията по-скоро е бил дрогиран отколкото да приеме Че сам Бог говори чрез него
Но Който има уши да слуша.

Незнам кога са записвани тези пророчества на св.Йоан Кронщадски но е повече от очевидно че тези неща вече се случвчт или са се случвали вече.
Безбожието ,омразата между хората и духовното падение дадоха сила на много демони да вилнеят по земята.
Червните петолъчки и червените знамена са символ на най-човеконенавистното и богохулно учние в историята досега ,коствало милиони невинно избити,чиито последствия носим и днес.
Нищо ново под слънцето защото и за тези доказани престъпления ще се намерят мнозина между вас които ще ги отрекът или дори оправдаят.

Та дали някой вярва на пророческото видение или не, касае единствено него и няма как да засегне личността на светеца нито достоверността на неговите думи!

Народе!!!!


Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: geri®]  
Автор Tимoтeй (монах в света)
Публикувано09.01.10 18:22Каквото и да ти кажа за светия човек, ти няма да го приемеш, а ще се надсмееш.

По-добре да не говорим, за да нямаш грях, аз също!Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: onchoo]  
Автор Aulus Vitellius Celsus (Quaestor N.R.)
Публикувано09.01.10 18:52обичайна практика е жреците и пророците в древността да поглъщат омайващи съзнанието напитки, за да общуват по-лесно с боговете. Имаме хаома при персите, следи от опиум открити в мумиите, скитите си пушели трева, викингите лапали мухоморки.

В Америка пък похапвали кактуси и кока.
Съответно въз основа на получените халюцинациите, тълкувани като божествени откровения, правели пророчествата си.
Религията и наркотиците вървят неразделно ръка за ръка още от дълбока древност.Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: Aulus Vitellius Cels]  
Автор van_helsing (heavenly)
Публикувано09.01.10 19:26Може би си прав за лъжепророците, ... иначе теорията ти е пълен крах тъй като не пия, не пуша, не вземам никакви опиати и наркотици и др. подобни ... но съм напълно убеден в съществуването на Божественото откровение ... и то не на теория , а с доказани факти!Редактирано от van_helsing на 09.01.10 19:27.Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: Aulus Vitellius Cels]  
Автор glishevМодератор (Immoderatus)
Публикувано09.01.10 19:32Аз не съм пророк, ама и на мен ми е обичайна практика да поглъщам опияняващи напитки. Днес например какво приятно вино си купих...Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: van_helsing]  
Автор Aulus Vitellius Celsus (Quaestor N.R.)
Публикувано09.01.10 19:35Това не е теория, а факт. Иначе като те гледам, май не са те спохождали видения за края на света, а?

Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: glishev]  
Автор Aulus Vitellius Celsus (Quaestor N.R.)
Публикувано09.01.10 19:36тъй тъй, във виното е истината.

Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: glishev]  
Автор van_helsing (heavenly)
Публикувано09.01.10 19:41... никога не е късно да опиташ, но не виното е фактор - откровениеТема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: Aulus Vitellius Cels]  
Автор van_helsing (heavenly)
Публикувано09.01.10 19:43лека поправка ... , " в количеството изпито вино"

Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: Aulus Vitellius Cels]  
Автор van_helsing (heavenly)
Публикувано09.01.10 19:51Факт е за лъжепророците, че се "дрогират"(с и без кавички) по различни начини , но ефекта е един и същ - измама ...


А видения за края на света не са ме спохождали и няма да ме споходят, ... за различните хора краят на света настъпва по различен начин и по различно време, а като цяло никой не може да каже, всеки дръзнал да обявява такива неща е лъжец или изперкал(на болните се прощава) ...
Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: Tимoтeй]  
Автор geri® (циник)
Публикувано10.01.10 00:29Ами пробвай някак да го защитиш, Аргументирай се защо приемаш че това го е писал свят човек, и защо тълкуваш нещата във видернието както ти е изгодно?

"Това, което не ни убива, ни прави по-силни!"


Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: van_helsing]  
Автор Tимoтeй (монах в света)
Публикувано10.01.10 16:55Не използвай цинични думи - и теб трябва да те изтрият!Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: geri®]  
Автор Tимoтeй (монах в света)
Публикувано10.01.10 17:00Не, скъпи Гери, за теб е още рано да разговаряш за Бог и за светец. След 3 години пак се обади! Добър е Бог!Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: Tимoтeй]  
Автор geri® (циник)
Публикувано10.01.10 21:07Аз не виждам къде е мястото на Бог тука изобщо и защо го намесваш. При условие че ти вярваш в нещо, което сам си си наумил че е удобно за вярване. То по твоята логика и в приказката за Червената Шапчица може да се прозре злокобно послание за края на света :) И червеният цвят на шапчицата там е дълбоко символичен, и Сатаната се появява в образ на звяр, пък самото изяждане явно наказва Червената Шапчица за минали грехове (заради цвета на шапчицата сигурно) и изобщо... :) И не само в тая приказка.

"Това, което не ни убива, ни прави по-силни!"


Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: geri®]  
Автор Tимoтeй (монах в света)
Публикувано11.01.10 15:11Ето, твоят отговор наистина показва, че ти трябват поне 3 години още.Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: Tимoтeй]  
Автор geri® (циник)
Публикувано11.01.10 15:33За три години няма да смогна да се плаша от червения цвят и във всичко да виждам пророчества :)) Аз някъде на още петдесетина минимум го оценявам нужното време.

"Това, което не ни убива, ни прави по-силни!"


Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: geri®]  
Автор Tимoтeй (монах в света)
Публикувано12.01.10 13:49За три години ще можеш да разбереш, че Словото Божие е Слово Божие, Което ние трябва да изпълним и да се насилим да Го изпълним. Дай Боже!Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: Tимoтeй]  
Автор geri® (циник)
Публикувано12.01.10 21:46Опитът ми сочи, че последните три години ми показват колко добре съм постъпил, че не съм вярващ. И като се познавам, следващите три нещата ще се задълбочават в същата посока :)

Но тука мене ме интересува защо се потъпква елементарната логика, за да се оправдае собствената вяра в нещо, което другите показаха че е погрешно - в тези фалшиви предсказания. И в тяхното изключително едностранно, следователно манипулативно тълкуване. Но предполагам, че ти нямаш отговор за това дори заа себе си.

"Това, което не ни убива, ни прави по-силни!"


Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: geri®]  
Автор tormund (mostly harmless)
Публикувано13.01.10 09:36Гери, не бий дядо Тимотей. В случая си прав. Но да те пробвам с такъв въпрос. Можеш ли да дефинираш Бог?Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: tormund]  
Автор geri® (циник)
Публикувано13.01.10 13:36"Можеш ли да дефинираш Бог?"

Не мога, естествено :) Когато човек не е ограничен с качествата на дефинируемото, всяка мислима дефиниция върши работа, демек дефиниция няма :) А когато има някакви ограничения, то техният списък е дефиницията. Всъщност за това всеки си има различно мнение какво трябва да се разбира под Бог, и определени групи се опитват да налагат своето рзбиране над други, организирайки се в общности, наричащи се една друга секти (а себе си църкви).

Не знам какви са отличителните качества на Бог, за да го дефинирам (забележи, несъществуващото има същите свойства по отношение на дефиниране). Знам само какво си мислят другите, че трябва да са тези качества. Ама това не е достатъчна и достоверна информация за дефиниции :)

"Това, което не ни убива, ни прави по-силни!"


Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: geri®]  
Автор Tимoтeй (монах в света)
Публикувано13.01.10 15:30Нямаш право да казваш, че нещо е фалшиво като предсказание, защото времето за изпълнение на това пророчество още не е дошло.

Казах ясно, че съм прескочил Първата част на предсказанието, което се е изпълнило точно! Следователно и Втората част, която съм дал, ще се изпълни също точно.

Аз съм зает човек и нямам време и труд, които да влагам НАПРАЗНО.

Когато видя или усетя, че човек ПРИЕМА думите ми, които почти всички са на База Църковно Педание, тоест от Бог Свети Дух, тогава говоря, иначе, както в случая с теб и с други, млъквам.

Защо да говоря напразно? Сбогом за сега!Тема Re: Видението на св. Иоан Кронщадскинови [re: Tимoтeй]  
Автор geri® (циник)
Публикувано13.01.10 15:43"Нямаш право да казваш, че нещо е фалшиво като предсказание, защото времето за изпълнение на това пророчество още не е дошло. "

нямаш право да казваш, че това е верно предсказание (съответно, вдъхновено от Бог и т.н.) преди да се е изпълнило. Щото може и да не се.

"Казах ясно, че съм прескочил Първата част на предсказанието, което се е изпълнило точно! Следователно и Втората част, която съм дал, ще се изпълни също точно. "

Хората тука ясно ти показаха, че това не е предсказание на светеца, и е много възможно да е писано СЛЕД като описаните събития в него са се изпълнили. Така че няма основание да се мисли че втората част е нещо по-различно. За това ми е любопитно какви основания имаш да вярваш в него, освен че приляга на нагласата ти.


"Аз съм зает човек и нямам време и труд, които да влагам НАПРАЗНО. "

Ти го правиш, влагайки напразно време и труд в рекламиране на фалшиви предсказания.


"Когато видя или усетя, че човек ПРИЕМА думите ми, които почти всички са на База Църковно Педание, тоест от Бог Свети Дух, тогава говоря, иначе, както в случая с теб и с други, млъквам. "

не намесвай в случая църква, Бог и Свети дух. Те не са алиби да се тълкува произволно някакъв текст. И въпросът ми е, защо въпреки това се надяваш някой да приема думите ти?

"Това, което не ни убива, ни прави по-силни!"Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2018 Dir.bg Всички права запазени.