Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:25 17.05.26 
Религия и мистика
   >> Православие
*Кратък преглед

Тема Мормоните - Може ли така бе братя?нови  
Автор agentOO6 (free agent)
Публикувано31.10.09 17:43

Първо не почитат Бога - Създателя!

Те наричат бог първия кронид - писал съм в блога за него! Но го бъргат с първия човек - Адам!
Освен това явно почитат като богове древните астронавти - когато в християнството те са причислени към ангелите!
Вярват, че хората ще станат също астронавти - той и Христос е казал че в Небесното царство хората ще живеят като ангели, но не че са богове!
Мормоните богохулстват с това че казват, че хората ще станат богове - науката и техниката не ни правят богове и не бива да се възгордяваме - ние сме нищо пред Създателя!
Най-лошото е, че те този когото те наричат бог вярва искрено в Бог - Създателя и учи другите да го правят - тоест те не почитат и собствения си "бог" До там е тяхната безочливост и възгордяване, а знам един човек дето се опитва да се прави на бог - Лукавия!

Например ето какво проповядват мормоните: "Както Бог някога е бил човек, така и всеки човек може да стане Бог". (Lorenzo Snow, Millenia Star, vol. 7 and vol. 54). И още: "Помнете, че Бог, нашият небесен Отец, някога е бил смъртно дете като всеки от нас и постепенно е израснал, изкачвал се е от степен на степен по стълбата на саморазвитието и самоусъвършенстването. Той се движел напред и преодолявал всичко, докато не достигнал до това състояние, в което се намира сега" (Orson Hyde, Journal of Discurses, vol. 1).
Джоузеф Смит, основател на сектата на мормоните, проповядва: "Аз ще ви разкажа как Бог е станал Бог. Мнозина мислят, че Небесният Отец съществува от вечността... Но Той е обитавал земята подобно на Иисус Христос, Който искал всички хора да познаят истинския Бог... Затова вие всички сте длъжни да знаете как да станете богове и да се научите да се изкачвате по пътя, по който са се изкачили всички богове. Така ще преминете от малкото към голямото, от благодат към благодат, от слава към слава, докато не възседнете в слава подобно на всички онези, които преди са възседнали на трона на вечната сила"

Тема Re: Мормоните - Може ли така бе братя?нови [re: agentOO6]  
Автор Absinthe Ducrosfils (сектант)
Публикувано31.10.09 18:28

Тези често споменавани цитати, предполагам, са добре известни на посетителите тук. Намират се във всяка ортодоксално християнска (в широкия смисъл) статия относно мормоните и отдавна са изгубили първоначалния си ефект да скандализират добрите ортодоксални християни за това, в колко различнен бог уж вярват техните опоненти. Но все пак, ако разглежаме темата за вечността и безначалието на Бога от гледна точка само на общопризнатите библейски текстове, не е толкова лесно да се обоснове задължителността на гръко-метафизичното понятие за вечност, чрез което християнските богослови представят пределния обект на изследванията си. От друга страна, още по-трудно е библейски да се обосноват специалните мормонски доктрини. Но по темата за Божието начало и битие смятам, че Светото Писание е отворено за интерпретации, пък били те и под формата на нови "откровения". Една от тези интерпретации е тази на ортодоксалното християнство, но тя, както и всички други, не се съдържа в самото Писание.

Автор xenoxМодератор (елфът савин)
Публикувано31.10.09 19:02

Намерил си на кого да го кажеш.

Лично - марманите с техните изтупани костюмчета и наивни проповеди са ми по-скоро смешни. Веднъж една жена щеше да се спука от смях като и казаха де млади голобради пишлемета, че са старейшини или неща такова. Добре, че не дойдоха да зарибяват и мен...

От друга страна в Саут парк твърдят, че само мормоните отиват р рая, така че кой знае, а?

Тема Re: Мормоните - Може ли така бе братя?нови [re: xenox]  
Публикувано31.10.09 19:29

Лично - марманите с техните изтупани костюмчета и наивни проповеди са ми по-скоро смешни.

Да, супер смешни са, особено пък главните им свещеници; постоянно разиграват някакви клоунски етюди. Това лято хитът беше една неделна проповед на мормонския апостол Никълъс - известен сред информираните светии на последните дни като The Mob's Knick-Knack - по повод смъртта на няколко граждани от Юта, пътували с илинойско туристическо корабче в мичиганското езеро. Та падна голям смях, когато в средата на печалната сказка негово сектанстско високопреосвещенство посочи, че трагичната злополука била божие наказание за непосредствено преди това провелия се концерт на скандалната балканска поп-фолк звезда Камелия в Солт Лейк Сити. Абе, изобщо, само глупости от тия американски сектанти може да се очакват...

Тема Re: Мормоните - Може ли така бе братя? [re: Absinthe Ducrosfils]  
Автор Kossoman ()
Публикувано31.10.09 21:07

Глей сега, американските глупости въобще не ме интересуват. Те са си техни. На мен лично ми стигат глупостите, дето ги правят нашите. Ай насочи се към некой американски, в частност ютенски форум да си обсъждате мормонските проблеми там. Впрочем, съветът ми се отнася най-малко към теб, Абсенте.

Тема Re: Мормоните - Може ли така бе братя?нови [re: Kossoman]  
Публикувано31.10.09 23:09

ако искаш да кажеш, че не е за тук темата (за мормоните), ок, съгласен съм, но иначе въпросът за началото/ безначалието на Бог според православните разбирания съвсем не е излишен в този клуб, ако би могъл да се формулира и възприеме сериозно от участниците, разбира се.

Автор Enos (LDS)
Публикувано01.11.09 00:12

Вижте, и аз мога да напиша толкова невярно и профанизирано представяне на православието. Но няма да го направя защото вярвам, че от 2003 г. стойностните участници в клубовете "християнство" и "православие" разбраха, че това не води до никъде. Някой хора разбраха също, че "трудовете" на Александър Милеант са очевидно тенденциозни и представят една силно изкривена картина на нашата вяра. Все пак хиляди преследвани хора са подпечатали с кръвта си своето свидетелство. Построили са нови градове и храмове по пътя си на запад с цената на неимоверни лишения и са превърнали пустинята в разцъфнала градина.

Бих отговорил на всеки, който се отнася с уважение и е добронамерен.
Също така бих посъветвал агента006 да прочете Библията и да изучи по-добре православието (по специално предникейските отци). Ще се изненада колко глупости е написал и че сам ти не познава вярата си...

П.С.
От отговорите се вижда, че не всички са разбрали тънкия хумор на Абсинта. За тяха ще кажа, че всяка прилика с местни лица и събитие не е случайна...

Не спори с глупак защото хората може да не забележат разликата...

Редактирано от Enos на 01.11.09 00:14.

Тема Re: Мормоните - Може ли така бе братя?нови [re: Enos]  
Автор glishevМодератор (Недообразован)
Публикувано01.11.09 00:16

Не бери карез :)

Ще ми дойде акълът, ама дали ще съм жив тогава...

Тема Re: Мормоните - Може ли така бе братя?нови [re: Enos]  
Автор Kossoman ()
Публикувано01.11.09 08:13

не всички са разбрали тънкия хумор на Абсинта

Подценяваш ме. Може да не ми личи от пръв поглед, но не съм толкова прост, колкото изглеждам.

Тема За размисълнови [re: Absinthe Ducrosfils]  
Автор Aлekc (необвързан)
Публикувано01.11.09 09:09

Текстът който ще цитирам принадлежи на един немски мистик от първата половина на 20 век, който определено няма нищо общо с мормоните. Но за сметка на това в този текст може да ни помогне да изясним този труден въпрос.

Безцелно би търсила душата, ако се опитва да срещне своя Бог някъде в безбрежните простори или във висшите духовни сфери.

Безсмислени биха се оказали възвишените учения на величавите Учители на човечеството, ако създадените от тях образи на Бога се отнасяха към един "бог", който царува като "върховно същество" над другите духовни индивиди.

Както никъде по земята не можем да срещнем чисто електричество и все пак тази сила протича през всяко нещо на нашата планета, така и във всички духовни сфери е во веки невъзможно да срещнем Бога, въпреки че всичко живо има битие само като изразна вечно творящата Божия сила на проявление.

Ала както електричеството се нуждае от известни апарати, за да стане видимо и познаваемо, така и Бог е сега и во веки видим и познаваем единствено в духовните същества, които изцяло съединени със силата Божия, са станали най чист израз на Божията същност.

Когато си в лодката, движи се брега.
Когато си на брега, движи се лодката.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2026 Dir.bg Всички права запазени.