Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:21 11.11.25 
Религия и мистика
   >> Православие
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Този странен, необясним Хомо сапиенснови  
Автор xenoxМодератор (елфът савин)
Публикувано07.08.09 18:56

Въпреки всичките ни усилия, някои от най-странните характеристики на човека все още нямат обяснение

Принадлежим на изключително чудноват вид. Учените успяха да разделят атома, да изпратят човек на Луната и да изучат структурата на ДНК, но въпреки всичките усилия, някои от най-странните характеристики на човека все още нямат обяснение, пише сп. "Ню сайънтист" (NewScientist.com).

Изчервяване

Дори Дарвин се е опитвал да обясни защо човекът е развил толкова издайнически рефлекс, който показва на другите състояния и чувства, които всеки би предпочел да останат скрити.

Смях

Откритието, че хората се смеят по-често на банални коментари, отколкото на шеги поражда въпроса защо изобщо сме го развили, пише списанието.

Окосмяване

Разпространител на миризми, средство за отопление или за предпазване от протриване? Въпросът защо хората имат снопове косми на определени интимни места все още е отворен за дебат.

Тийнейджъри

Дори най-близките ни роднини, големите човекоподобни маймуни, преминават плавно от младежките си години към по-зряла възраст. Защо тогава хората прекарват цяло агонизиращо дълго десетилетие, носейки се в онези безформени дрехи с качулки?

Сънища

Днес повечето изследователи отхвърлят теорията на Фройд, че сънищата са израз на нашите подсъзнателни желания. Но ако все пак това е вярно, за какво ли служат? Науката все още няма отговор и на този въпрос.

Алтруизъм

Хората и досега спорят дали човекът е истински алтруистичен по природа. Ако обаче се окаже, че е, повечето се обединяват около мнението, че в това няма никакъв смисъл от еволюционна гледна точка.

Изкуство

Досега никой не е успял да определи за какво служи изкуството - изказване на сексуалност, инструмент за научаване, за спояване на обществото или...?

Суеверие

Много хора са суеверни - странни, успокоителни навици, които нямат никакъв рационален смисъл. Може би пък съществува първопричина за такова поведение, която все още не ни е известна.

Целуване

Поривът да целунеш някого не е заложен в гените. Защо тогава за нас е такова удоволствие да си разменяме слюнка?

Бъркане в носа

Много от нас го правят, но яденето на топчетата след това носи пренебрежимо малка хранителна награда. Може ли да има здравословна причина за този толкова неприятен навик?

Тема Re: Този странен, необясним Хомо сапиенснови [re: xenox]  
Публикувано07.08.09 18:57

Обяснение на един невеж вярващ: няма обяснение в еволюцията, защото в създаването на човека има нещо повече от еволюция...

Тема Re: Този странен, необясним Хомо сапиенснови [re: xenox]  
Автор snakeling ()
Публикувано07.08.09 19:50

тия въпроси си имат отговори, а са зададени все едно са страшна мистерия

на слаба основа ти лежи вярата, ако това и е основата

Тема Re: Ние, донякъде обяснимите Хомо сапиенс... [re: xenox]  
Автор Roxy (bittersweet)
Публикувано07.08.09 20:43

Не съм максималистка, за да мисля, че мога да отговоря задоволително по всички точнки, но поне ще опитам:

1. Изчервяване - при редица животински видове, вкл.и примати, промяната на вида и цвета на лицевите части е сигнал за емоции или приемане на определен тип поведение; може би е свързано и с размножаването при хората или с невербалната комуникация отпреди да е развита речта и когато хората са били достатъчно неокосмени. Иначе механизмът е ясен - повечко кръвообращение...

2.

3. Може би е свързано с миризми, феромони и разни такива животински наследства...

4. Юношеството е чисто социално явление и започва с градския живот, т.е.цивилизацията и откъсването на човека от лов-събирачеството или земеделския цикъл. При традиционните култури юношество няма - от определен момент в детството си /половото съзряване или по-рано/, децата били подготвяни и обучавани да заемат мястото си в света на възрастните, браковете били в ранна възраст, животът бил много по-кратък от днес... Подготовката за усложнения социален живот в градски условия започнала да отнема все повече време, може би и общественото производство давало повече продукт, така че семействата и социума като цяло да може да си позволи да се нуждае от труда на младите в по-късна възраст, т.е.по-дълго да ги издържа и обучава за по-квалифицирани работници днес /макар че сетете се за работещите при нечовешки условия деца през Индустриалната революция - привилегията да си тийнейджър е била донякъде и класова, а ако искаме да сме точни, масова става през 50-те г.на Запад с началото на консуматорското общество, масовата култура и попмузиката/. Макар че сега между физическата и социалната зрялост може да има голяма разлика във времето и някои хора никога да не излязат от пубертета - ами, факт...

5. Бозайниците със сигурност сънуват -

6. Ами, социални животни сме - вероятно алтруизмът е производна на стадния инстинкт; от друга страна, моята цинична наука казва, че сме най-напред егоисти, така че може да е свързан с личното оцеляване като част от оцеляването на групата. Другите варианти са майчинския инстинкт /има ги и при животните/ и разума и състраданието. А кой може да каже кога със сигурност е проявена една конкретна от тези причини?!

7. Изкуството е това, което ни различава от животните. Не знам кой е прав, може и да е дядо Фройд; за мен лично няма значение - то ни изравнява с боговете, които сме си създали като обществен Свръх-аз... Иначе си е съкровена и уникална изява на егото.

8. Породено от страха, суеверието дава съзнателен и веществен образ на страховете ни и заедно с митовете (начин за обяснение на света) е една от основите на религиите...

9. Може би целуването е било начин за набавяне на соли от обезкосмената човешка кожа на прадедите ни /това съм го чела някъде някога/, също вид невербално общуване, свързано с възприемане едновременно на осезателни, вкусови, обонятелни и евентуално зрителни усещания, така че сигурно има достатъчно природен смисъл в него...

10. Почистване на носната кухина - макар днес това сетиво да не ни носи съществена полза, за прадедите ловци и събирачи ще да е било доста важно...

Редактирано от Roxy на 07.08.09 20:48.

Тема Re: Ние, донякъде обяснимите Хомо сапиенс...нови [re: Roxy]  
Публикувано07.08.09 22:08

половината теории звучат слабо, а останалите нищо не обясняват от еволюционна гледна точка.

Тема Re: Този странен, необясним Хомо сапиенснови [re: snakeling]  
Публикувано07.08.09 22:09

ти да ме обидиш ли опитваш? я се заяждай с Рокси и ме остави на мира!

Тема Re: Ние, донякъде обяснимите Хомо сапиенс...нови [re: xenox]  
Автор glishevМодератор (Недообразован)
Публикувано08.08.09 00:41

Обаче Снейки е изказала нелоша мисъл (!) - да се надяваме, че основните божествени черти у нас не са бъркането в носа и окосмяването под мишниците

Ще ми дойде акълът, ама дали ще съм жив тогава...

Тема Re: Ние, донякъде обяснимите Хомо сапиенс...нови [re: xenox]  
Автор Kaлoмaин. (същата)
Публикувано08.08.09 11:05

Защо ми се струва, че има едно повтарящо се недоразумение свързано с еволюционната теория. Хората някак се опитват да и припишат предварително поставена цел. А тя се отнася по-скоро за характеристики, които са се оказали полезни и затова продължават в следващото поколение. Какво очакваш да се обясни от еволюционна гледна точка? Защо се е получило нещо? Не - от еволюционна гледна точка се обяснява защо от хилядите неща, които се проявяват в един момент в един индивид, точно определени продължават в следващите поколения.

Ако се опитваш да припишеш някаква предварителна цел на еволюцията, просто се опитваш да намесиш някакво предопределение, а то просто няма място в нея.

И сега може ли малко по-подробно - как си представяш една силно звучаща теория?

Според мен Рокси е дала доста добри и логични възможности.

Тема Re: Ние, донякъде обяснимите Хомо сапиенс...нови [re: Kaлoмaин.]  
Автор ЛюбимeЦ 12+1 (дневен боец)
Публикувано08.08.09 11:33

Според мен Рокси е дала доста добри
Да,от гледна точка на непрофесионалист; ако тя познава човешкото тяло колкото доктора,то аз ще си върна думите назад :)

Тема Re: Ние, донякъде обяснимите Хомо сапиенс...нови [re: ЛюбимeЦ 12+1]  
Автор Kaлoмaин. (същата)
Публикувано08.08.09 11:56

Ако си забелязал доктора не поставя медицински въпроси, а неща, които или не са точни (както това за смеха) или се отнасят по-скоро за социални явления, отколкото за медицина (като тийнейджърството).

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.