Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:09 14.07.25 
Религия и мистика
   >> Православие
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
Тема Съдът в Страсбург решава чии са църковните имотинови  
Автор Sisilia (ентусиаст)
Публикувано29.10.08 20:56

Тема Re: Съдът в Страсбург решава чии са църковните имонови [re: Sisilia]  
Автор glishevМодератор (Недообразован)
Публикувано29.10.08 21:11

Смисълът на това решение би бил, че всеки, който сам пожелае да се нарече водач на определена религиозна група, без значение дали вярващите от групата или дори само други водачи го следват, може да настоява за права над част от имотите на тази група... Нелепа работа.
Утре и аз мога да се самообявя за митрополит на нещо си и тогава от Нещосийската света митрополия ще трябва да ми отстъпят сгради и други такива. Особено ако преди това съм успял да се настаня незаконно в някоя от сградите, па макар и само за ден.
Инак по принцип съм "за" правото на държавата да се меси в църковни работи, но само ако държавата и Църквата не са отделени. А и страсбургският съд не представлява никоя държава отделно. Това не е добър прецедент.

Ще ми дойде акълът, ама дали ще съм жив тогава...

Тема Re: Съдът в Страсбург решава чии са църковните имонови [re: glishev]  
Автор SiainoNebe (философ 25 m sf)
Публикувано30.10.08 00:31

и като се има предвид, че стопанисват църква от десетина години, която е с история от десетина по сто години и направо ми е много интересно ще се осмели ли Страсбург да им даде и една дори... ма ше видим, мноо интересен казус за страсбурци ще е.

Един от свещениците дето служат до театъра ми каза, че те са спечелили вече делото в страсбург. Което май не е така де...

Тема Решенията на вселенските съборинови [re: SiainoNebe]  
Автор SiainoNebe (философ 25 m sf)
Публикувано30.10.08 00:36

Има един зловещ въпрос, който ми хрумна. Защото смятам, че калената вяра, подлагана на критика и съмненя, е единствено истинската, доакто неусъмняваната и неанализирана е слаба.... Ето и въпроса:

При положение, че виждаме ожесточението за няколко църквици в България, то нека си спомним всички вселенски събори.

Мислите ли, че наистина са гледали истината на вярата, че са се стремели да я открият на вселенските събори?

Мислите ли, че са били толкова святи, че императорите са били толкова святи, че да удържат на изкушението да изгубят огромни части от империята, само и само за да опазят истинската християнска вяра? Или са решавали на вселенските събори в зависимост от това, което е по-изгодно от финансова гледна точка?

До колко може да се вярва на тези Вселенски събори тогава?

Моля, имайте предвид, че не се опитвам да разубеждавам никого в истинността и правилността на решенията на вселенските събори, тъй като конкретно мене никое решение не ми е против вкуса и разсъжденията ми. Мен други неща не ми харесват в Православието, които никога не са били дискутирани на всленски събор, а някои и въобще не са били дискутирани на какъвто и да е събор.

Редактирано от SiainoNebe на 30.10.08 00:39.

Тема Re: Решенията на вселенските съборинови [re: SiainoNebe]  
Автор xenoxМодератор (елфът савин)
Публикувано30.10.08 07:53

При положение, че виждаме ожесточението за няколко църквици в България, то нека си спомним всички вселенски събори.

Християните винаги са спорили доста страстно по почти всики въпроси. Днес, обаче, се спори за пари и имоти, а на вселенските събори - за вярата. За някакви думи без финансово измерение - за такива днес никой няма да седне да се съди в Страс(Т)бург.

Мислите ли, че наистина са гледали истината на вярата, че са се стремели да я открият на вселенските събори?

Да!

Мислите ли, че са били толкова святи, че императорите са били толкова святи, че да удържат на изкушението да изгубят огромни части от империята, само и само за да опазят истинската християнска вяра? Или са решавали на вселенските събори в зависимост от това, което е по-изгодно от финансова гледна точка?

Били са. Императорите - не винаги. Част от тях са гледали повече светската страна на нещата, да запазят цялостта на империята, да си наложат волята и така са изпадали в ереси, но в крайна сметка са губели. Нито Ираклий, въпреки заслугите си, нито Иконоборците са успели да си наложат своята ерес. Напротив - до голяма степен заради различия във вярата империята губи 2/3 от територията си.

До колко може да се вярва на тези Вселенски събори тогава?

Напълно. Във всеки случай повече отколкото може да се вярва на разни самопровъзгласили се авторитети.

Тема Re: Съдът в Страсбург решава чии са църковните имо [re: glishev]  
Автор ЧepнopизeцXpaбъp ()
Публикувано30.10.08 09:44

Млади приятелю, по този въпрос тотално си се объркал...

.
Доизясни си нещта и от църковно - канонична гледна точка, и от гледна точка на българското и чуждестранно гражданско и наказателно процесуално право.

Съдът в Страсбург взема отношение по самоуправство на български държавни органи (прокуратора и полиция) по отношение на имущество и недвижима собственост на законно регистрирано вероизповедание. Оттук и двете алтернативи - българската държаватрябва или да ликвидира последствията от неправомерните си действия от 2004 г., или, ако откаже - да заплати на собственика обезщетение за нанесените щети.

Тема Re: Съдът в Страсбург решава чии са църковните имонови [re: ЧepнopизeцXpaбъp]  
Автор tormund (mostly harmless)
Публикувано30.10.08 09:51

Вярно е, да. Искът на Инокентий е срещу държавата, не срещу синода на Максим.

Тема Re: Съдът в Страсбург решава чии са църковните имонови [re: glishev]  
Автор cuddly (enchanted)
Публикувано30.10.08 10:05

изгонването от храмовете бе огромно погазване на човешки права...

кофтито е, че ако делото се спечели, сигурно обикновените хора ще плащат за грешките за "недосегаемите".

Тема Re: Съдът в Страсбург решава чии са църковните имонови [re: tormund]  
Публикувано30.10.08 10:10

Те отсега са почнали да обработват общественото мнение. Някякви попове спорят за имоти и сега пък държата трябва да къса от хапката на пенсионерите и децата, за да реши нещата.

Аз пък искам да знам след искането на Максим до СексКобургГотта, кой разпореди прокурорска проверка, кой подписа прокурорското постановление и защо почти всички тъпо мълчаха...

Тема Re: Съдът в Страсбург решава чии са църковните имонови [re: cuddly]  
Публикувано30.10.08 10:16

Да...

Все пак не ми се вярва (пък и няма как фискално) държавата да обезщети дядо Инокентий и синода му. Най - вероятно ще се стигне до освобождаване на част от храмовете от хората на дядо Максим.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.