|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Баба Марта
|
|
Автор |
Kaлoмaин (търсеща) |
Публикувано | 01.03.08 13:12 |
|
Като гледам само вие сте без поздрав за баба Марта.
Да сте живи и много, много здрави!
| |
|
Хайде честити мартенски календи, хванахме се за зелено, навън е топло и вече има репички на пазара :)
Ще ми дойде акълът, ама дали ще съм жив тогава...
| |
|
Легендата разказва, че първата мартеница е направена от Ахинора, жената на Аспарух.През втората половина на VІІ в. Аспарух вече бил преминал Дунава и открил за българските земи около Балкана. Ахинора дълго чакала своя любим, накрая завързала на крачето на лястовичка един усукан в бяло и червено конец и пуснала птичката да предаде посланието й за здраве и любов.
| |
|
Честита Баба марта на всички християни! да сте живи, да сте здрави, бели и червени, весели, засмени!
Не забравяйте българските обичаи заради вярата на юдеите!
Добър лов на всеки по тези пътеки, Законът сега е със нас!
| |
|
На всички.
Ако още не сте се усмихнали днес, направете го сега !
| |
|
Ти си глупендър. Евреите също носят мартеници - ама никой нормален не се интересува от мангали в резервати!
adam Darayavaus xsayathiya vazraka xsayatha xsayathiy
| |
Тема
|
Мартеницата идва от Византия, значи
[re: Kaлoмaин]
|
|
Автор |
фaмyлyc (щастливец) |
Публикувано | 01.03.08 21:11 |
|
е добра за нас
"«Большая часть из нас не знает, что значит быть христианином, а если и знают, не спешат жить сообразно с этим... гадаем на иконах, по встречам людей, по крику птиц, по карканью ворон; празднуем календы, носим мартовские амулеты, вопрошаем о будущем, прыгаем через зажженный костер..."
| |
|
Ейййй значи като, че ли чета поп Ставри от съседния клуб.
Кой е казал, че носим мартениците като амулети, а не просто като типична българска традиция.
| |
|
И аз те обичам...
Добър лов на всеки по тези пътеки, Законът сега е със нас!
| |
|
Е аз затова съм пейстнал тоя анонимен византийски автор от 14 век, да видим доколко е чисто българска традиция.
Иначе - нямам нещо против, ако хората не придават това значение (на защита от "уроки", и т.н)
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|