Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:07 13.07.25 
Религия и мистика
   >> Православие
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
Тема Пет, задължителни, според мен, правиланови  
Автор _maycal ()
Публикувано10.09.07 11:25

относно църковното богослужение (от време на време, най-добре-системно и с постоянство, упоритост, трябва да се лансират в общественото полезревие!):

1.Категорично трябва да се използва само съвременен български език!

2.Пеенето от свещеник и от когото и да е особено когато става дума за определено важни в смислово отношение текстове!, трябва да се сведе до минимум или да се премахне (може евентуално да остане като напев, не като цялостно пеене)!Пеенето на църковнославянски трябва да бъде предимно фон и то с акцент главно върху естетическо-духовно измерение на възприятието.Трябва да се наблегне на ясното говорене ( не скоропоговорки обаче)!!!

3.Трябва да се отделя изключително голямо внимание на проповедите от страна на свещениците-те трябва да са едно от най-важните неща в службата!

4.Трябва да има достатъчен брой столове, а най-добре подходящи пейки-трябва да се утвърди безусловно идеята, че е подходящ и правилен стремежа да се осигури възможност на всеки да може да седи по време на служба!!!

5.Дим на свещи( некачествени) не трябва да отравя въздуха!

Тема Re: Пет, задължителни, според мен, правиланови [re: _maycal]  
Автор ask2OO4 (питанка)
Публикувано10.09.07 12:24

Както споменах - категорично не съм съгласен, освен с 5-та точка.

"Истина, мъчно е на онемелия от чудо да говори на оглушели от крясъци."

Тема Е защо така категорично?нови [re: ask2OO4]  
Автор _maycal ()
Публикувано10.09.07 13:02

Знаеш, че поне формално мога да ти оборя категоричността по въпроса, евентуално ти остават аргументи с мистични измерения....., ще кажеш най-важните!??, ама дали е така в случая...

Няма ли някой да подкрепи всички или някои от точките?Според мен те са израз на ревност по разум!

Автор cuddly ()
Публикувано10.09.07 13:17

горещо приветствам и подкрепам идеята за българския език и ясното пеене/говорене и смислените и задълбочени проповеди. Но акцентът и смисълът на литургията все пак не е проповедта, а причастието (според мен).
А за пейките и столовете ми се струва неизпълнимо на някои места...Е, ако има добра воля, хората могат да се редуват да седят, когато се изморяват.

Автор фaмyлyc (щастливец)
Публикувано10.09.07 13:25

В църквата на Антиохийска Патриаршия, в която се черкувам, е точно така по отношение на пейките. Има здрави и широки пейки наредени като в католическа катедрала, и това е много удобно. Когато се стои, хората стоят, когато се седи - седят. Които са стари, бременни, болни и пр седят повечето време и това си е тяхна работа. Няма както при нас да се размъкват столове, да се разправят хората за столове и пр.

ето, тоя камък ще ни бъде свидетел, понеже той чу всички думи на Господа

Тема Re: Пет, задължителни, според мен, правиланови [re: cuddly]  
Автор _maycal ()
Публикувано10.09.07 13:31

"Но акцентът ....(е) причастието."

Аз съм написал:" проповедите от страна на свещениците-те трябва да са едно от най-важните неща в службата!", а не най-важното и основното!

"А за пейките и столовете ми се струва неизпълнимо на някои места..."
Това не е особено актуално-какво имаш предвид-малко пространство, а много хора!? Нека се поставят по оптимален начин и като бройка пейки, а за които няма място-ще са прави...Нека ние (обществото , църковните власти) си изпълним дълга като хората, в случая да се погрижим за пейки,столове, пък по-натам-както се случи!

Всъщност ти на практика май не се противопоставяш на нито едно от петте "златни", казано малко на шега ( но и сериозно!), правила.Да считам ли ,че няма да влезеш в редиците на столо(пейко)борците, които Аск може би е готов да оглави идейно и неформално?

Тема 10.09.07 13:25 -засега Аск губи в резултата!нови [re: фaмyлyc]  
Автор _maycal ()
Публикувано10.09.07 13:34

"
В църквата на Антиохийска Патриаршия, в която се черкувам, е точно така по отношение на пейките. Има здрави и широки пейки наредени като в католическа катедрала, и това е много удобно. Когато се стои, хората стоят, когато се седи - седят. Които са стари, бременни, болни и пр седят повечето време и това си е тяхна работа. Няма както при нас да се размъкват столове, да се разправят хората за столове и пр."

Автор cuddly ()
Публикувано10.09.07 14:38

разбира се, няма да се боря срещу пейки и столове

Автор ЛюбимeЦ 12+1 (морски)
Публикувано10.09.07 15:43

5-ти ДА.
С уточненията,че в редица братски църкви,свещите се палят в притвора.

И ако позволиш естетиката също да е на български

Като ми е кеф да се кефя "естетически" както виждаш мога да си пусна дори етиопски,а защо не и на английски,на гръцки,на еврейски,на албански...
Все езици които не са разбираеми от всички(даже английския е по-познат от славянския),що да не си пеем на английски

Тема Re: Е защо така категорично?нови [re: _maycal]  
Автор ask2OO4 (питанка)
Публикувано10.09.07 20:21

Ревност по разум?

А иначе е естествено, че ще бъда бит по точки, нали съм клубният сектант тук

"Истина, мъчно е на онемелия от чудо да говори на оглушели от крясъци."

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.