Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:15 14.07.25 
Религия и мистика
   >> Православие
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Свети Патрик-почти не е популяреннови  
Автор _maycal ()
Публикувано26.08.07 20:37

у нас и в други православно-християнски страни?!Наскоро видях снимка на стенопис в Мъглижки манастир, където той е изобразен редом до св. св. Кирил и Методий, като покровител на Ирландия.Може би непросветени, по въпроса, хора, между които бях и аз, си мислят ,че е католически светец!?
Негова е идеята за онагледяване на Светата Троица с трилистна детелина.
А пък Блажени Августин казва: "O aeterna Veritas; o vara Caritas; o cara Aeternitas...." или: " О вечна Истина; о истинско Милосърдие; о скъпа Вечност..."

Тема Re: Свети Патрик-почти не е популяреннови [re: _maycal]  
Автор Xpиcтoвa ()
Публикувано26.08.07 23:50

като покровител на Ирландия.Може би непросветени, по въпроса, хора, между които бях и аз, си мислят ,че е католически светец!?
Негова е идеята за онагледяване на Светата Троица с трилистна детелина.
-------------------------

Майкъл,
По принцип когато се дава подобна информация, добре е да се спомене и нейния източник, защото за това което ни пишеш, според мен, няма много логика: православен светец да е покровител на Ирландия, а още по-невероятно ми звучи идеята за онагаледяване на Светата Троица с трилистна детелина. Затова бих искала да направя справка и ако желаеш да ми кажеш откъде научи тези подробности за свети Патрик.

Не само свети Патрик, който може наистина да не е "популярен" у нас, но има много светии, за които няма или има много малко данни за техния живот. Справка можеш да направиш в ЖИТИЯ НА СВЕТИИТЕ - Синодално издателство.
В това издание - 1991 година, не намерих светец с такова име, но е написано житието на свещеномъченик Патрикий, паметта на който се чества на 19 май и нищо от това което пишеш ти не се споменава там. Явно са различни личности.

------------------------------------------------

Спомни си за мене Господи, кога дойдеш в царството Си.

Редактирано от Xpиcтoвa на 27.08.07 00:01.

Тема Re: Свети Патрик-почти не е популяреннови [re: Xpиcтoвa]  
Автор Last Roman (PRAEFECTUS URBI)
Публикувано27.08.07 00:26

Свети Патрик 'покръства' Ирландия далеч преди схизмата между католици и православни /умира на 17 март 461 г./, следователно нищо не му пречи да е 'общ' светец.

Facta, non verba!

Редактирано от Last Roman на 27.08.07 00:28.

Тема Re: Свети Патрик-почти не е популяреннови [re: Xpиcтoвa]  
Автор _maycal ()
Публикувано27.08.07 00:27

Умрял е през 493 г., а и факта, че го има на стенописа в манастира редом с св. св. Кирил и Методий не ти ли говори нещо (въпрос с повишена трудност

)?

"ЖИТИЯ НА СВЕТИИТЕ - Синодално издателство"-ами в православието нали май няма по-определени и "централизирани" правила за канонизиране-различните патриаршии си канонизират самостоятелно, а с какви точно критерии...!?При тази ситуация не би могло да се очаква по-строга систематизация на светиите.Ето, например за Блажени Августин нещата са ясни-православен светец е, но не всички го знаят и може би някои ще се затруднят да го открият като такъв!Впрочем него има ли го в изданието за което казваш, ако е това , за което се сещам, това е една наистина отвратителна! от полиграфска гледна точка книга....

Тема Re: Свети Патрик-почти не е популярен [re: Last Roman]  
Автор Xpиcтoвa ()
Публикувано27.08.07 00:32

Благодаря!

----------------------------

Тема Ето го и него!нови [re: _maycal]  
Автор _maycal ()
Публикувано27.08.07 00:33

Автор Last Roman (PRAEFECTUS URBI)
Публикувано27.08.07 00:39

Любопитното е, че трилистната детелина била символ на триедината келтска богиня Мориган задълго преди Християнството да се разпростре изобщо по тези земи. Познай кой от кого взаимствал?

В случая Патрик /или по-точно Magonus Sucatus, както е било истинското му име/ използвал срещу друидите тяхното оръжие, за по-лесно приспособяване на вярващите към новата религия.
Майтапа настрана, но съществува мнение, че Християнската концепция за Троицата произлиза от келтската митология, а не от Гръцката /макар, че и там имало тройна богиня - Хеката/. В подкрепа на това може да се отбележи фактът, че авторът, написал трактата De Trinitate /За Троицата/ св. Иларий, епископ на Поатие, бил келт.

Facta, non verba!

Тема Re: Свети Патрик-почти не е популяреннови [re: Last Roman]  
Автор _maycal ()
Публикувано27.08.07 00:56

Името , за което казваш, вероятно е на латински.Прочетох, че се е казвал Maewyin Succat.А ето келтски християнски кръст, резултат от от съчетаването на някакъв кръст, наречен "слънчев" ( езически) и традиционен християнски кръст:

Редактирано от _maycal на 27.08.07 00:57.

Автор Xpиcтoвa ()
Публикувано27.08.07 00:58

Помислих че е сходство в имената.Но все пак се сетих, че св.Патрик е канонизиран преди разцеплението на Църктвата. Благодаря за въпроса с повишена трудност..

А , за аналогията с трилистната детелина откъде научи?
Има ново Атонско издание Жития на светиите за всеки месец от годината- там може да са написани житията, които липсват в Синодалното издание-91г.
За съжаление в Синод. издание не е споменат и Блажени Августин. Но има отпечатана много хубава книга за него. Мисля, че се казва "Пътя на Блажени Августин към Бога". Разпространвява се безплатно в моя край. Ако те интересува пиши ми на бележка.

--------------------------------------

Автор _maycal ()
Публикувано27.08.07 01:02

Ето още един келтски кръст (от гробището Пер Лашез)

А това е стилизиран християнски келтски кръс, често използван в символиката на крайно десни европейски политически партии:

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.