Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:26 16.07.25 
Религия и мистика
   >> Православие
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
Тема Да се похваля и аз.нови  
Автор aтaнac шиниkoв (инцидентен)
Публикувано18.08.07 16:52

От пътуване до Троянския монастир. В монастиря атмосфера модерна - забранени разговори с ДжСМ и снимане с камери, но монасите си говорят - разбираемо. На входа на черквата със Захаризографовите стенописи (много хубави) - сергия с продавач. Продава предмети на свещения бизнес - бутилки със светена вода, даже етикети с търговска марка са избарали. Другият хит сред богомолците - иконки на Троеручицата. Това и предизвика моето лирично отклонение. Като си плати човек вход за музея-скривалище на Левски и експозицията на икони (рядко да ми харесат като онези), получава за всеки платен лев по една "специално благословена и осветена" Троеручица. Двама души - аз и жена ми - по два лева на човек - четири лева=4 иконки. Релефен, цветен, сребърен печат върху лакиран картон, размери 8х6 см (вж. сканирано копие по-долу).
Та, след лиричното отклонение, мисълта ми е, че ако някой иска, може да му пратя по пощата. Имам още 2. За желаещи - на бележки

За съжаление сърцето ме сви да дам по лев за половин литър св. Вода. Пък и жена ми ме възпря, че съм бил жлъчен и злостен. Може и да е права.

Редактирано от aтaнac шиниkoв на 18.08.07 16:53.

Тема Re: Да се похваля и аз.нови [re: aтaнac шиниkoв]  
Автор E_лия (от облаците)
Публикувано18.08.07 17:19

а на асансьора не се ли качи?

Тема Re: Да се похваля и аз.нови [re: aтaнac шиниkoв]  
Автор Tимoтeй (монах в света)
Публикувано18.08.07 17:24

Всичко добре, но светената вода е безплатна. Протестантите раздават безплатно Библии, а ние една вода не можем... Лошо...

Тема Re: Да се похваля и аз.нови [re: Tимoтeй]  
Публикувано18.08.07 17:25

Еми за това аз раздавам безплатно иконки, за които съм платил.

Тема Re: Да се похваля и аз.нови [re: E_лия]  
Публикувано18.08.07 17:28

Не знаех, че имало, иначе бих се качил - той сигурно е направо Stairway to Heaven, ама като гледам тарифите, поне десет лева щяха да ме ошмулят.

Тема Re: Да се похваля и аз. [re: aтaнac шиниkoв]  
Автор kakata (от Тобосо)
Публикувано18.08.07 17:44

Някой ще ме светне ли за произхода на тази мутация?

Тема Re: Да се похваля и аз. [re: kakata]  
Публикувано18.08.07 17:50

Сигурно има някакво супер духовно, метафорично, алегорично, гръко-византийско, колепреклонно, богоносно и мироточиво обяснение. Иначе казано, виж долния линк:

Автор E_лия (от облаците)
Публикувано18.08.07 18:06

това е голямата ирония в нашата църква- голямата известност,прекаленото стълпотворение на хора ,и прекаленото присъствие в медиите е обратно пропорционално на качеството на вярата.Центъра на православието се измества,хората не отиват за да присъстват на литургията и да се приобщят с Христос,а да си купят иконки(ламинирани и осветени) светена вода и прочие неща които по същността си не са толкова душеспасителни...

В троянската св. обител откриха асансьор,в бачковския манастир -фонтан,а в рилския какво ли ще последва??

Автор фaмyлyc (щастливец)
Публикувано18.08.07 18:11

Абе я си признай как цалуна ръка на игумена... забелязали са те

Тема Re: Да се похваля и аз. [re: E_лия]  
Публикувано18.08.07 18:15

Ама ти не се бъзикаш за асансьора. Мислех си, че е някакъв хумор. А като гледам как духовниците са тръгнали да обясняват на хората, че на литургията "ще се приобщят с Христос"...Досега съм отделял православната доктрина от православната практика, но като гледам на какво високо ниво се одобряват пошли практики...явно от хора с "правилна доктрина".

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.