Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:12 31.12.25 
Религия и мистика
   >> Православие
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
Тема Защо православните нарушават 2-та и 4-та заповеди?нови  
Автор bojiidar_7 (непознат )
Публикувано06.06.07 23:19

Благодаря на всички отговорили и обяснили.

Изход 20:1-26 1. Десетте Божии заповеди
Тогава Бог изговори всички тези думи:
2. Аз съм Йехова, твоят Бог, Който те изведох от Египетската земя, от дома на робството.
3. Да нямаш други богове освен Мене.
4. Не си прави кумир или каквото и да е изображение на нещо, което е на небето горе, на земята долу или във водата под земята;
5. да не им се кланяш, нито да им служиш, защото Аз, Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив, Който въздавам беззаконието на бащите върху децата до третото и четвъртото поколение на онези, които Ме мразят,
6. а показвам милости към хиляда поколения на онези, които Ме обичат и пазят Моите заповеди.
7. Не изговаряй напразно Името на Господа, твоя Бог; защото Господ няма да смята за безгрешен онзи, който изговаря напразно Името Му.
8. Помни съботния ден, за да го освещаваш.
9. Шест дни да работиш и да вършиш всичките си дела;
10. а на седмия ден, който е събота на Господа, твоя Бог, да не вършиш никаква работа, нито ти, нито синът ти, нито дъщеря ти, нито слугата ти, нито слугинята ти, нито добитъкът ти, нито чужденецът, който е в дома ти;
11. защото в шест дни Господ направи небето и земята, морето и всичко, което е в тях, а на седмия ден си почина; затова Господ благослови съботния ден и го освети.
12. Почитай баща си и майка си, за да се продължават дните ти на земята, която ти дава Господ, твоят Бог.
13. Не убивай.
14. Не прелюбодействай.
15. Не кради.
16. Не свидетелствай лъжливо против ближния си.
17. Не пожелавай къщата на ближния си, не пожелавай жената на ближния си, нито слугата му, нито слугинята му, нито вола му, нито осела му, нито каквото и да е притежание на ближния ти.

Тема Re: Защо православните нарушават 2-та и 4-та заповнови [re: bojiidar_7]  
Автор maycal (старо куче)
Публикувано07.06.07 00:08

Виж, драги, относно иконите мога да ти кажа следното:Нетварната светлина, към която се стремим, е безобразна!Трудно е обаче директно да се стигне до нея.Образите-стенописи, икони, може да се разглеждат и като помощен етап за ,така да се каже, "освобождаване" от образи!А когато се стигне по-определено до Благодатта(която "идва и си отива, и после пак идва и т.н."), до нетварните Божи енергии, тогава пак може да има връщане към образите, вече от една друга позиция!

Разбра ли нещо!

Тема Re: Защо православните нарушават 2-та и 4-та заповнови [re: maycal]  
Автор cuddly ()
Публикувано07.06.07 00:33

иконите задължителни ли са, според теб?

Тема Re: Защо православните нарушават 2-та и 4-та заповнови [re: cuddly]  
Публикувано07.06.07 00:46

"иконите задължителни ли са, според теб?"

Условно-да!Те са и контрапункт на визионерството-"виждане" на образи , уж принадлежащи, намиращи се в Божиите енергии, а всъщност-плод на болна мистика!От тази гледна точка, иконите дори може да се разглеждат и като(но не само) ваксина срещу визионерството!

Тема Иконинови [re: maycal]  
Автор glishev (Недообразован)
Публикувано07.06.07 01:41

Визионерството също не е изцяло чуждо на православните. А иконите (от които и аз се притеснявах навремето) не са кумири. Нито им се кланяме и им служим. Всичко, което вършим около иконите, има символичен смисъл. Представете си какво чувства към светците и Бога човек, който удостоява с почит дори само условните им изображения върху дъска. Както за влюбения, който целува портрета на любимата си, не може да се каже, че служи на портрета, а на изобразената там жена, така и за иконопочитателите не може да се каже, че служат на идол, а само - че силно обичат Бога и светците.

Не се наемам да кажа дали иконите са задължителни, но определено са нещо добро и свято. Когато са наистина икони, разбира се. И това няма нищо общо с майсторството при изпълнението на рисунката. Има прекрасни, въздействащи икони, които всъщност са грозни и недодялани. И обратно - някои великолепни изображения нямат духовна тежест. Защо е така? Вероятно защото смислеността на иконата повече зависи от настроението и смирението на зографа, отколкото от техническите му умения. Дори само това би трябвало да е аргумент, че иконата не е идол. Класическите европейски идоли (в Елада и Рим например) обикновено са възхитително красиви. И аз обичам да ги гледам и да им се радвам. Но те носят едновременно изцяло светски и изцяло идолопоклоннически дух. Носят Аполоновото начало на искрено преклонение към красотата сама по себе си, така да се каже. Докато нашите икони ясно декларират - аз съм просто парче дърво. И не аз имам значение, а идеята, вложена в мен. Четете отвъд боите, отвъд сребърния обков. Вижте изражението на зографисания светец, а не цвета на лицето му. Вижте надписа отгоре, а не търсете перспективата. Иконите са по-скоро книги отколкото картини, по-скоро проповеди отколкото песни. Самата им условност ги прави различни от всяко друго изобразително изкуство. И когато целуваме икона, ние целуваме просто едно грозно парче дърво, но тъкмо осъзнаването на това насочва мисълта към светеца или Бога. Както с всичко във вярата, тук също има нещо стряскащо, неочаквано и водещо към размисъл. Красотата и величието на иконите се крие тъкмо в тяхната недодяланост. И е красота и величие не на самите произведения, а на божествената повеля за лишаването от кумири. Пътят към опразването на духа от излишни и фалшиви преклонения минава през осъзнаването на иконата като праг, като изпитание. Да целунеш странното лице върху парчето дърво е урок по смирение и удивление.
Иконата е нещо като меч. Тя разсича въображението на две. От едната страна е благочестието на буквалистите, които с известна гордост преценяват, че пред тях има идол. Те не смеят да прекрачат през острието на меча. От другата стрна е чистото детско учудване пред това, че Божиите пътища са наистина неведоми. Нужна е смелост, за да прекрачиш над меча. Нужно е да целунеш острието на меча на своя господар, за да бъдеш негов верен васал. А кой би отказал верността си на Бога?

Ще ми дойде акълът, ама дали ще съм жив тогава...

Тема Re: Защо православните нарушават 2-та и 4-та заповнови [re: maycal]  
Автор Eжko_ (_бодлидрешко)
Публикувано07.06.07 07:38

"""иконите задължителни ли са, според теб?
"""

А ти пазиш ли икони [образи] запечатани върху снимки - на детето си, на майка си, на баща си, на дядовци, баби, лели и въобще на р о д а т а, както и може би на други близки и нетолкова близки о б р а з и [икони] - след като не е задължително ?

Редактирано от Eжko_ на 07.06.07 07:39.

Тема Re: Защо православните нарушават 2-та и 4-та заповеди?нови [re: bojiidar_7]  
Автор ЧepнopизeцXpaбъp ()
Публикувано07.06.07 07:46

А бе, как не седнете първо да прочетете нещо извън това, което ви наливат в главите и да изтрескате за пореден път глупост.

От 7 век едно и също ви се повтаря.

Философската основа на иконопочитанието е явяването в плът, в материя на втория ипостас на троичния Бог. Ето какво казва патриарх Герман:

"Във вечна памет на живота и в плът на нашия Господ Иисус Христос, на Неговото страдание, на Неговата смърт, носеща спасение, и на изкуплението на света, което е резултат от тях, ние сме приели традицията да Го изобразяваме в човешкия Му облик, т.е., във видимото Му Богоявление, разбирайки, че по този начин прославяме унижението на Бога Слово".

Сходен е и основният аргумент на Йоан Дамаскин в защита на иконопочитанието:

"Аз представям Бога, невидимия Бог, не като невидим, а дотолкова, доколкото Той е станал видим за нас по причастност на плътта и кръвта."
"... след като Бог се е явил телом и е живял сред хората, аз мога да изобразя това, което е видимо в Бога. Аз не почитам материята, но почитам създателя на материята, Който е станал материя зарад мен, Който е приел живот в плът и Който чрез материята е постигнал моето спасение".

А ето и целият

Догмат за иконопочитанието
на триста шестдесет и седемте свети отци
на Седмия вселенски събор в Никея (787 г.)

Пазим без нововъведения всички с писание или без писание установени за нас църковни предания, едно от които е за иконописта.

То е съгласно с проповедта на евангелската история и служи за уверение в истинското, а не въображаемо въплъщение на Бога Слово и за други подобни ползи.

Защото, когато едни неща се показват чрез други, те несъмнено се уясняват едно чрез друго.

Това е така, ние, ходейки като по царски път и следвайки от Бога внушеното учение на светите наши отци и преданието на Вселенската църква (пък знаем, че тя е на Духа Свети, Който пребъдва в нея), с пълна достоверност и грижливо изследване определяме:

честните и свети икони, нарисувани с шарки и направени от дребни камъчета и от друго годно за такава работа вещество, да се поставят тъй, както изображението на честния и животворящ Кръст, в светите Божии църкви, върху свещени съсъди и одежди, на стени и на дъски, в къщи и по пътища, - както иконите на Господа, Бога и Спасителя нашего Иисуса Христа, и на непорочната Владичица наша света Богородица, така също и на всички свети и преподобни мъже.

Защото, колкото по-често те биват гледани изобразени на иконите, толкова повече онези, които ги гледат, биват подтиквани да си спомнят и да обичат първообразите, да ги почитат с целуване и почтително поклонение, - не с истинкото богопоклонение, което, според нашата вяра, подобава само на божественото естество, но почитане като онова, с което се отдава чест на изображението на честния и животворящ Кръст, на светото Евангелие и на други светини чрез кадене тамян и поставяне свещи, - какъвто благочестив обичай имало и у древните.

Защото честта, отдавана на образа, минава върху първообраза, и който се покланя на иконата, покланя се на съществото на изобразения на нея.

Така се потвърждава учението на светите наши отци, сиреч преданието на Вселенската Църква, която открай до край земя е приела Евангелието.

Не пишете на идиотица, а на кирилица !

Тема Re: Защо православните нарушават 2-та и 4-та заповеди?нови [re: bojiidar_7]  
Автор Eжko_ (_бодлидрешко)
Публикувано07.06.07 08:04

Нелепо и безумно е някой да твърди, че в иконопочитанието идоло_поклонничим - ако е вярно, то това означава, че се покланяме и служим на някой или на нещо, като на бог. А това просто не е истина. Ако все пак има такива люде - и вероятно има - то това съвсем не означава, че това е верую, което застъпва и Църквата. Ако някой - било по невежество, било по друга причина - е въвел и приел във веруюто си това, че Светата наша Троица е по-долу от някой или нещо - от някоя твар, било то и човек, или въобще нещо тварно - то пак ще кажем : това не е истинска вяра, това не е право_славно.

Нелепо е господа адвентистите да твърдят, че иконопочитането (образопочитането) е идоло_поклонство, след като те самите гледат филми на Библейска тематика и си слагат икона на артиста в къщи
или пък се кипрят из интернет форумите с икона-аватар. Ами другите снимки в къщи, картините по стените, снимките във вестниците и списанията, рисунките в книгите, образите от телевизията, интернет и т.н. и т.н. - пълно с икони и икончици - защо ги гледат, та дори им се любуват, след като било забранено ?

Нима протестантиращите срещу о б р а з о_почитанието люде, не почитат светото Божествено Евангелие (както междувпрочем и ние го почитаме) - Благовестие, пълно с множество и най-различни икони на хора и събития ? Ала никой от нас не дръзва да ги обвини в идолопоклонство, нали.

Нима всички ние не трябва да почитаме Божият о б р а з [икона] у другите - нещо по-вече, това не е ли ПЪРВАТА И НАЙ-ГОЛЯМА БОЖИЯ ЗАПОВЕД - да възлюбим Божият о б р а з [икона] у людете като себе си (бидейки също богоподобни) с цялата си душа, ум и сърце, начиная от децата ни, майките ни, бащите ни, роднините ни, та стигнем до враговете ни ?

Нима Бог ще ни сметне за идолопоклоници, когато преклоним глава пред паметта на образа [иконата] на Левски?

Нима Бог ще ни сметне за идолопоклоници, когато падайки в майчиния скут и дори заставайки на колене пред нея, почитайки я като едно от най-скъпите нам същества, й се помолим: Моля те, прости ми, моя скъпа майчице ?

Нима Бог ще сметне за идолопоклоница онази майка, която обливайки се в сълзи и плачейки сърцераздирателно целувайки снимката на малкото си починало момиченце ?

Нима когато гледате филм за Христос и сърцето ви се умили пред човека, играещ ролята на Сина Божий и виждайки го на Кръста, се разплачете - нима ще сте идолопоклоници ? Нима не плачете заради Христа, а не заради играещият ролята ? Нима не плачете заради Първообраза, а образа [иконата] на актьора само спомага да си представите Първообраза на случилото се ?

Нима някой ще има дързостта да обвини Самаго Бога в идолопоклонство, когато Той, бидейки самото Смирение, преведе гръб и уми нозете на учениците Си ?

Редактирано от Eжko_ на 07.06.07 08:05.

Тема Ежко, защо не се покая(вж. съответната тема!)?нови [re: Eжko_]  
Публикувано07.06.07 09:01

Знаеш ли ,че например палестинеца Ашраф е в килия 1,5/1,5м, че има реална вероятност другите затворници да го убият...!Не гледа ли предаването на Карбовски(то беше за всички-и за сестрите, разбира се, не само за палестинеца..., за процеса...)!?Нямаше ли някой да ти разкаже за него?

Припомням:Ежко има становища за процеса в Либия, в които явно не отчита, че в случая има всички основания да се мисли за една крайна, огромна неправда извършваща се в условията на ненормален, злодейски политически и обществен режим, погазващ всички норми на разумност, на правосъдие, на човешки права..., режим даващ възможност и толериращ морално и физическо измъчване и унищожаване на невинни хора(говоря по принцип, не само за конкретния случай) !
Остана се с впечатление от неговите постинги, че той на практика ПРИЕМА правото на този режим, при горепосочените обстоятелства-БЕЗСПОРНИ!, да " раздава "правосъдие"..., ЗАЧИТА паравилата, действията на изверги, които може да се сравняват с нацисти, сталинисти и др. в най-лошия им вариант!

"Заял" съм се с Ежко,когото иначе уважавам, защото не искам да излезе от тази ситуация, в която се получи контраст с големите му религиозни приказки и неразумно, неправилно разсъждение, ,предполагане, коментар на либийския случай, все едно "ни лук ял, ни лук мирисал"!Обръщам внимание, че той не изразил мнение, от което да се разбира, че едва ли не изцяло е на страната на либийските "прокурори", тайни служби, мъчители и т.н., става дума за по-тънки неща, нюансирани,принципни обаче, които за мен са неприемливи!Убеден съм, от друга страна,че ако зависеше от него, ако трябваше да действа, той никога съзнателно, по своя воля не би навредил на когото и да било, не би извършил несправедлива постъпка!Това ми убеждение, както и традиционния нравствено -религиозен патос на Ежко, както вече отбелязах,а също и неотговарянето на емоционално(но не неразумно, надявам се!) повдигнатата от мен тема,след ката гледах ПРЕДАВАНЕТО-много добро и силно!, ме карат да пиша и сегашния постинг!
Ако съм преувеличил, прекалил или съвсем сгрешил, моля за извинение!

Автор palatka (ентусиаст)
Публикувано07.06.07 09:53

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.